Головна Новини Політика зовнішня політика Генсек НАТО: "Росія відкинула діалог"
commentss НОВИНИ Всі новини

Генсек НАТО: "Росія відкинула діалог"

Єнс Столтенберг розповів про зусилля НАТО по недопущенню війни в Україні

22 березня 2023, 11:19
Поділіться публікацією:

"Путін не повинен перемогти". Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 21 березня 2023 року в своєму щорічному звіті за 2022 рік, у якому висвітлено усі аспекти діяльності Альянсу протягом минулого року. Про це повідомляють "Коментарі".

Генсек НАТО: "Росія відкинула діалог"

Генсек НАТО

"Путін не повинен перемогти. У разі його перемоги складеться враження, що результатів можна досягти агресією, а застосування сили винагороджується. Це було б небезпечно як для нашої безпеки, так і для усього світу", — заявив генсек НАТО.

При цьому  Єнс Столтенберг підкреслив, що "війна проти України почалася не у 2022, а ще в 2014 році, коли Росія здійснила незаконну анексію Криму й увійшла до східних регіонів України".

Говорячи про здійснену країнами НАТО допомогу України, генсек НАТО згадав надання розвідданних та спроби залучення Росії до переговорів для дипломатичного вирішення конфлікту.

"Ми до останньої миті прагнули залучити Росію до дипломатичних контактів, намагаючись переконати її не нападати на Україну, зокрема, на засіданні Ради НАТО – Росія у січні 2022 року. Росія відкинула цей діалог", — зазначив Столтенберг.

За час війни країни НАТО, за даними Столтенберга, надали Україні військової, гуманітарної і фінансової допомоги майже на 120 мільярдів доларів США. Окрім цього, європейські держави розмістили у себе майже п’ять мільйонів біженців з України.

Говорячи про майбутні перспективи, зокрема про саміт у Вільнюсі, Столтенберг передбачив рішення про збільшення оборонних бюджетів країн Альянсу:

"Зазираючи у майбутнє, на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року ми вживемо подальших кроків задля зміцнення стримування і оборони Альянсу і його адаптації до світу стратегічного суперництва, в якому авторитарні режими кидають виклик заснованому на правилах міжнародному порядку. Я передбачаю, що держави – члени Альянсу ухвалять нове, ще більш амбітне зобов’язання щодо збільшення видатків на оборону. У небезпечнішому світі члени Альянсу дедалі краще усвідомлюють, що утримання видатків на оборону на рівні щонайменше 2% національного ВВП – це не межа", — заявив Столтенберг. 

"Зв’язок між Європою і Північною Америкою залишається непохитним, мов скеля", — також зазначив керівник НАТО. — "Один за всіх, і всі за одного".

Чи можна вважати цю заяву голови НАТО програмною? Які її наслідки для України та безпекових перспектив Європи та світу? З цими питанням "Коментарі" звернулися до експертів.

Тим часом, в британській розвідці розповіли через що слабне наступ росіян на Бахмут. А США попередили Україну про підготовку Росією нового наступу.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини