Головна Новини Політика зовнішня політика "Газпром" вирішив збільшити транзит газу через Україну: що це значить
commentss НОВИНИ Всі новини

"Газпром" вирішив збільшити транзит газу через Україну: що це значить

Російський газовий монополіст викупив всі додаткові потужності української ГТС на серпень на тлі дефіциту газу в Європі

20 липня 2021, 21:56
Поділіться публікацією:

Російський "Газпром" викупив 19 липня всі додаткові потужності української газотранспортної системи (ГТС) на серпень на тлі дефіциту газу в Європі. Що це означає? Як Україні максимально використати свою ГТС, яка, схоже, серйозно постраждає після запуску "Північного потоку-2"? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

"Газпром" вирішив збільшити транзит газу через Україну: що це значить

ГТС (фото з відкритих джерел)

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський вважає, що нічого сенсаційного не відбулося.

"Після попередньої відмови від бронювання потужностей для транзиту через Україну і Польщу у "Газпромі" заявили, що, можливо, будуть бронювати потужності на більш короткостроковий період залежно від потреб компанії. Я б не політизував питання, а просто подивився на цифри статистики бронювання потужностей, які мало чим відрізняються від попередніх періодів", — зазначає експерт.

А цифри свідчать про наступне: на лютий-квітень "Газпром" бронював додатково 14,2 мільйона кубометрів на добу; на травень-липень були заброньовані всі 15 мільйонів.

"Щодобовий обсяг прокачування в рамках контрактних зобов'язань компанії перед українською стороною в поточному році становить близько 109 мільйонів кубометрів. З урахуванням додаткового бронювання "Газпром" прокачує в липні приблизно 124 мільйони кубометрів на добу, у серпні очікується такий же обсяг, — пояснює Валентин Землянський. — При цьому, попри збільшення обсягів поставок російського газу в ЄС (факт якого був чомусь поставлений під сумнів главою українського оператора ГТС), завантаження українського напрямку не збільшуються. Експорт "Газпрому" до країн далекого зарубіжжя, за попередніми даними, за підсумками 6,5 місяців збільшився на 24,3% в річному вираженні до 107,5 мільярда кубометрів газу, він залишається близьким до рекордних показників (108,9 мільярда кубометрів за 6,5 місяців 2018 року)".

За словами експерта, українська влада чомусь продовжує вірити, що, продовжуючи політичну боротьбу з "Північним потоком-2", зможе забезпечити достатні обсяги завантаження української ГТС. Замість того, щоб розглянути варіанти збільшення завантаження шляхом прогнозованого зростання споживання газу в країнах ЄС, в першу чергу Польщі та Німеччини.

"Саме робота з кінцевим споживачем у Європі (в умовах конфлікту з Москвою), а також робота з модернізації власних транзитних потужностей для збільшення їх конкурентоспроможності є гарантією збереження достатніх обсягів газу для транзиту", — резюмує Валентин Землянський.

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський зазначає: "Якщо говорити про червні та липні, навіть про серпень, то "Газпром" замовив один і той же. За статистикою — все більш-менш рівно. Вони завантажують ті потужності, що за контрактом, потім викупили тверді (гарантовані) потужності, а ось додаткові, так звані не гарантована, тобто ті, що з технічної можливості оператора ГТС можна використовувати — поки не купують. Подивимося, що буде на наступному аукціоні за такими потужностями, який запланований на 27 липня. Поки говорити, що вони змінили свою стратегію поведінки, я б не став. Якщо щось куплять за додатковими потужностями, значить, поміняли ринкову поведінку".

Що стосується максимального використання нашої ГТС в ракурсі все більш ймовірного запуску "Північного потоку-2", то Леонід Уніговський думає, що через пару днів німці разом з американцями опублікують якісь домовленості по ПП-2. Виходячи з цього, зможемо визначати свою стратегію.

При цьому експерт звертає увагу на важливість таких кроків:

- інвентаризація складових елементів ГТС (щось можна буде використовувати в інших галузях, щось доведеться утилізувати, щось — консервувати на перспективу);

- використання газоперекачувальних агрегатів на компресорних станціях для виробництва електроенергії в пікові періоди;

- передача газорозподільних станцій в експлуатацію операторам газорозподільних механізмів;

- оптимізація маршрутів постачання природного газу споживачам;

- там, де доцільно, переклад газопостачання на LNG (Liquified Natural Gas — зріджений природний газ) і LPG (Liquified Petroleum Gas — скраплений газ, пропан-бутан);

- оптимізація режимів використання підземних газових сховищ з можливою передачею частини з них в оренду/концесію;

- участь у розвитку газового коридору Північ-Південь;

- актуалізація маршрутів поставок природного газу в Україну з Туреччини по газопроводах трансбалканського спрямування;

- реновація режимів постачання природного газу по ГТС України із заходу на схід;

- вивчення можливостей нових проєктів, а саме:

1) використання південного напрямку ГТС України як пневмоприводів для транспортування зернових у порти України;

2) транспортування суміші природного газу і водню через ГТС України в країни Євросоюзу.

Нагадаємо, польській антимонопольний регулятор UOKiK оштрафував "Газпром" на суму близько 7,6 мільярда доларів у справі "Північного потоку-2", а європейських партнерів проєкту — на загальну суму в 61 мільйон доларів, заявив голова UOKiK Томаш Хрустний на брифінгу у Варшаві.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

николай

20 липня 2021, 21:48

Было в своё время толковое педложение:создать косорциум по управлнию украинской ГТС и что?..Жлобы типа "Порошенко и К" взвыли яко псы бешенные..А ведь тогда не было бы и войны..


Новини