Головна Новини Політика зовнішня політика Гарантії безпеки для України: чим завершилися переговори делегацій у Стамбулі
commentss НОВИНИ Всі новини

Гарантії безпеки для України: чим завершилися переговори делегацій у Стамбулі

Українська делегація пропонує Росії міжнародний договір щодо гарантій безпеки

29 березня 2022, 15:22 comments1653
Поділіться публікацією:

Делегація від України надасть РФ своє бачення гарантій безпеки для нашої держави. Однак під час переговорів у Туреччині жодних документів поки не підписуватимуть. Як повідомляють "Коментарі", таку заяву під час брифінгу зробили члени української делегації.

Гарантії безпеки для України: чим завершилися переговори делегацій у Стамбулі

Переговори делегацій у Стамбулі - фото з відкритих джерел

Голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія повідомив, що Україна запропонувала міжнародний договір, який фіксуватиме гарантії безпеки для України. За словами Арахамії, серед гарантів Україна розглядає країни Радбезу ООН, зокрема: Велику Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу та Ізраїль.

Згідно з напрацюванням, Україна запропонує здійснити вільне приєднання до договору гарантій: якщо інші держави захочуть приєднатися, їм нададуть юридичне право.

Ексзаступник міністра закордонних справ Олександр Чалий назвав договір про гарантії безпеки "можливим дипломатичним варіантом закінчення війни". Ключова вимога — надання гарантій безпеки Україні, що будуть аналогічними зі статтею 5 НАТО (напад на будь-яку з держав – членів Альянсу розглядається як напад на них усіх).

"Якщо Україна буде об'єктом агресії, ми в праві протягом трьох днів вимагати консультацій, якщо вони ні до чого не призведуть, то країни гаранти мають допомогти озброєнням і навіть закрити небо", — повідомив Чалий.

Якщо пропозиція буде підтримана, то Україна зафіксує свій нейтралітет, позаблоковість і без'ядерність.

За аналогічними гарантіям статті 5 НАТО, Україна не буде розміщувати на своїй території іноземні військові бази й не вступатиме у військово-політичні союзи. Однак це не стосується права України вступати в ЄС.

Що ж стосується територій ОРДЛО й Криму гарантії безпеки там не працюватимуть через "неврегульовані питання": окремо в договорі буде зазначено пункт щодо двосторонніх переговорів між Україною та Росією стосовно статусу Криму й Севастополя окремо.

Протягом цього часу сторони не можуть використовувати силу для розв'язання питання. Стосовно ОРДЛО президенти України та Росії будуть переговорювати окремо.

Як повідомляли раніше "Коментарі", посол України у ФРН розповів, чому Берлін до останнього відмовлявся допомагати Києву оборонятися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини