Головна Новини Політика зовнішня політика Форум в окупованому Донецьку: що зміниться для Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Форум в окупованому Донецьку: що зміниться для Донбасу

Експерти вважають, що Росія не планує йти на поступки в питаннях Донбасом

1 лютого 2021, 13:06 comments1113
Поділіться публікацією:

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи переговірників в Мінську Сергій Гармаш, коментуючи підсумки "форуму" Русский Донбас", який відбувся в Донецьку, заявив, що позначив дві чіткі тенденції. Перша — Росія не має наміру приєднувати до себе цей регіон де-юре. Друга — Кремль обрав Абхазький варіант розвитку конфлікту на Донбасі, тобто, інтеграція його де-факто. Експерти розповіли в бесіді з порталом "Коментарі" чи можна якось перешкодити планам Кремля і наскільки відповідають реальності заяви Сергія Гармаша.

Форум в окупованому Донецьку: що зміниться для Донбасу

ОРДЛО. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Випробування на міцність

Експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації у 2016-2018 рр. Людмила Долгоновська зізналася, що в цілому поділяє думку Сергія Гармаша.

"Очевидно, що політика Кремля на окупованих територіях Донецької та Луганської областей зводиться до конструювання цілого комплексу ідентичностей. У регіональному плані — це Донбас (все ж не Росія, як, наприклад, у випадку з Кримом), в етнічному — це "народ Донбасу" (при цьому ключові характеристики російські — мова, історія, релігія, традиції), в національному — це Росія (тобто жителі Донбасу повинні відчувати себе (але не бути) частиною РФ). Цей сценарій вигідний Кремлю, бо створює довгостроковий важіль тиску на Україну. Він ускладнює майбутню реінтеграцію цих територій в єдине українське правове, культурне та інформаційне поле. Але при цьому не перетворює лінію розмежування в кордон двох держав", — пояснює Людмила Долгоновська.

На її думку, продовженням окупації українських територій, паспортизацією місцевого населення й агресивною гуманітарною політикою російський президент Володимир Путін також випробовує на міцність переговорні формати.

Експерт відзначає такий важливий момент, що відбувається: "Кремль виходить з концепцією "Русского Донбасу" в період явного ослаблення позицій національного лідера у зв'язку з антипутінськими протестами всередині РФ. Таким чином, переноситься увага на зовнішню, імперську, політику Путіна, що для України означає необхідність підвищеної уваги до забезпечення стримування агресора".

Другий головний висновок для України — потрібно якомога швидше представити свою стратегію реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також окрему стратегію по Криму, впевнена Людмила Долгоновська.

Стратегії "російського Донбасу"

Практично з перших днів окупації відбувалися інтеграційні процеси ОРДЛО з РФ. Не за "кримським сценарієм" (з невизнаною анексією), але з гібридним поглинанням. На цьому акцентує увагу аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко.

"Кримський сценарій для ОРДЛО привів би до подальших санкцій проти РФ, — пояснює вона. — Водночас, в ОРДЛО — рублева зона, російська мову — "єдина державна", освіта інтегрується в освітній простір Росії. Триває російська паспортизація. Тепер ще й готуються стратегії "російського Донбасу" як форпосту "русского мира". Тому так, це ефективний контроль з боку РФ, поглинання без офіційного визнання", — підкреслює Юлія Тищенко.

На її думку, перешкодити планам РФ можуть подальше пожвавлення переговорів в Мінському форматі, розширення Нормандського формату, посилення міжнародного тиску на РФ.

"Ну а українській стороні слід впроваджувати більш дієві заходи щодо ОРДЛО щодо соціальної, гуманітарної політик, сфери безпеки", — резюмує аналітик.

Раніше "Коментарі" писали, що на думку президента України Володимира Зеленського, членство України в НАТО могло б прискорити завершення російської збройної агресії на території Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини