Головна Новини Політика зовнішня політика Фінансова допомога від США: чи зможе Україна виконати умови Америки
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінансова допомога від США: чи зможе Україна виконати умови Америки

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи зможе Україна виконати всі вимоги США в оборонній галузі, щоб отримати допомогу в розмірі 150 мільйонів доларів

2 березня 2021, 16:48
Поділіться публікацією:

У США назвали умови виділення Україні додаткових 150 млн доларів допомоги.  Для цього Україна повинна домогтися достатнього прогресу в ключових оборонних реформах.  У США закликали Україну продовжувати проводити реформи, які посилюють цивільний контроль над збройними силами і модернізуватися оборонний сектор відповідно до принципів і стандартів НАТО.  Чи реально це зробити Україні в нинішніх умовах і як скоро?  Що для цього потрібно?  Хто це гальмує?  На ці питання виданню "Коментарі" відповідали експерти.

Фінансова допомога від США: чи зможе Україна виконати умови Америки

Фінансова допомога від США: чи зможе Україна виконати умови Америки - фото з відкритих джерел

Україна неможливо повільно рухається в напрямку оборонних реформ

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко підкреслює, що з потрібного вектора перетворень, який був закладений в попередні роки, Україна вже не зверне. Інша справа — наскільки швидко будемо просуватися вперед.

"Це не перший раз, коли ми отримуємо певні сигнали від США. Після чого завжди йдуть якісь накази в стилі — поглибити, розширити, прискорити.  Приїздять радники.  Якийсь імпульс додається.  І все ж ми неможливо повільно рухаємося в напрямку реформування в ключових оборонних реформах. Що забезпечення військових харчуванням, що система управління військами. До того ж в умовах кризи, коли провалене державне оборонне замовлення, коли всередині системи між Міноборони (Таран) і головкомом збройних сил (Хомчак) є гострий конфлікт — особистісний і не тільки.  Як наслідок — взаємодії між структурами Генштабу та Міноборони — в сумному стані.  Все це позначається на темпах реформування, які повинні відбуватися набагато швидше ", — зазначає Юрій Кочевенко.

За його словами, проблеми також в тому, що наш оборонний сектор серйозно застарів, а керують ним люди старої системи, несучасні, не динамічні, нерозуміючі сучасних викликів.

"Бажання щось поліпшити, змінити майже постійно натикається на чиїсь політичні та бізнес-інтереси.  Це ми проходили за попереднього президента, це триває і зараз, — підкреслює експерт.  - Потрібні більш сучасні методи управління і більш сучасні люди на відповідальних постах.  Інакше дати поштовх реальним, складним навіть непопулярним, але необхідним реформам — вкрай складно ".

Юрій Кочевенко впевнений — щоб поліпшити ситуацію, необхідні:

1. Кадрові рішення.  Щоб на відповідні посади прийшли люди, які можуть робити глибинне реформування ЗСУ та оборонного сектора.

2. Чіткий план реалізації реформ з ясними термінами.

3. Розуміння війни майбутнього, де велике значення будуть мати кібер-сили, інформаційні можливості, безпілотні апарати і так далі.

Влада і суспільство повинні боротися за допомогу від стратегічних партнерів — США

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин упевнений, що для воюючої країни, якою зараз є Україна, будь-яка допомога, особливо від наших стратегічних партнерів — США — цінна.  І боротися за неї, домагатися відповідності критеріям, під які ця допомога видається, повинні і влада, і суспільство.

"Виконання зазначених США умов залежить не тільки від військовослужбовців, — підкреслює Влад Волошин.  - Потрібно прийняти відповідну законодавчу базу, щоб розділити функції і повноваження Генштабу та Міноборони.  Зараз це залежить від наших парламентаріїв.  Відповідні законопроекти є, але допрацьовуються.  Прийняти їх потрібно, щоб посилити цивільний контроль над армією".

Також експерт наголошує на важливості реформування Укроборонпрому.

"Наскільки якісно буде проходити все — поки питання. Буду обережним оптимістом, сподіваючись, що сектор управління оборонним підприємством буде успішно реформовано. Ряд політичних сил в країні буде противитися всім перетворювальним процесам, в тому числі в ЗСУ, в Укроборонпромі, — впевнений Влад Волошин. — Тим важливіше, щоб здорові сили не піддалися тиску і провокацій".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чи зможе новий посол України в Америці Оксана Маркарова виконати вимоги президента України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ирина

2 березня 2021, 17:19

Нет , чтобы самим все https://kosatka.media/uk/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/garantirovannyy-pokupatel-prodal-na-aukcione-42-tys-mvt-ch-zelenoy-elektroenergii


Новини