Головна Новини Політика зовнішня політика Ердоган хоче бути посередником у врегулюванні ситуації на ЗАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Ердоган хоче бути посередником у врегулюванні ситуації на ЗАЕС

Анкара може виступити посередником у переговорах щодо врегулювання кризи навколо окупованої Запорізької АЕС. Про це у телефонній розмові з лідером російської федерації владімиром путіним заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган

3 вересня 2022, 16:38
Поділіться публікацією:

Анкара може виступити посередником у переговорах щодо врегулювання кризи навколо окупованої Запорізької АЕС. Про це у телефонній розмові з лідером російської федерації владіміром путіним заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, повідомляють “Коментарі” із посиланням на турецьке інформагентство  Anadolu.

Ердоган хоче бути посередником у врегулюванні ситуації на ЗАЕС

Реджеп Ердоган

Для налагодження ситуації на ЗАЕС можна застосувати успішний  досвід чотирьохсторонніх переговорів щодо зернової угоди, — вважає Ердоган.  

Однак, що саме може стати предметом переговорів: деокупація станції, демілітаризація території АЕС чи щось інше — не повідомляється. 

Anadolu також інформує, що путін та Ердоган, зокрема, обговорили хід будівництва атомної станції "Аккую" у провінції Мерсін на півдні Туреччини. Цей проєкт,  відповідно до двосторонньої угоди 2010 року, Туреччина та росія втілюють спільно. 

Окрім того, Ердоган висловив співчуття путіну у зв'язку зі смертю останнього очільника СРСР Міхаїла Горбачова.

Довідка

Російські окупаційні війська захопили місто Енергодар у Запоріській області та розташовану у ньому ЗАЕС 4 березня 2022 року. ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі та третьою за розмірами у світі. Аварія на об’єкті може мати наслідки, які можна порівняти з 10 чорнобильськими катастрофами. 

У день окупації територія ЗАЕС потрапила під артилерійський обстріл російської армії. Постраждала інфраструктура станції. На щастя, реактори не були ушкоджені. 

Провокації на потенційно небезпечному об’єкті не припиняються всі місяці окупації. Так, 5  серпня росіяни обстріляли територію біля майданчика ЗАЕС, внаслідок чого було  пошкоджено високовольтну лінію видачі електричної потужності ЗАЕС – Запорізька ТЕС. 

Вдень 25 серпня росія відключила ЗАЕС від останньої високовольтної лінії. Президент Зеленський заявив, що ЗАЕС була за крок від катастрофи. 

У четвер, 1 вересня, ЗАЕС відвідала місія МАГАТЕ. Чи допоможе інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії налагодити ситуацію на станції — читайте у матеріалі “Коментарів”. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини