Головна Новини Політика зовнішня політика Експерти прокоментували дані ЗМІ про плани Німеччини уникнути санкцій США завдяки Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти прокоментували дані ЗМІ про плани Німеччини уникнути санкцій США завдяки Україні

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що адміністрація Джо Байдена прагне налагодити відносини з ЄС, значно «охолоджені» при Трампі

19 березня 2021, 22:08
Поділіться публікацією:

Німеччина нібито пропонує США посилити підтримку України в обмін на те, щоб адміністрація Джо Байдена відмовилася від подальших санкцій і дала можливість добудувати газопровід "Північний потік 2". Чи є ймовірність угоди зацікавлених осіб навколо СП-2? Що може отримати в результаті Україна?

Експерти прокоментували дані ЗМІ про плани Німеччини уникнути санкцій США завдяки Україні

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич підкреслює, що переговори про якусь угоду по СП-2 йшли ще за президентства Трампа. Але, схоже, зайшли в глухий кут. Тепер їх, можливо, реанімують.

"Все вже розуміють, що зупинити СП-2, який прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини, практично неможливо. Він побудований на 96%, в ньому зацікавлені РФ і лідери ЄС. Поки його трохи пригальмували американські санкції. Але про згортання проекту мова вже точно не йде ", — підкреслює Дмитро Марунич.

На його думку, торги зараз йдуть не тільки навколо того, як європейці компенсують Україні втрати від втрати транзиту.

"Україна тут — 25-й елемент. Торгуються Штати, які мислять, перш за все, про власні інтереси в ракурсі поставок газу в ЄС — і ЄС, який намагається диверсифікувати поставки і мати паливо за нижчою ціною. Так, обговорюється і те, чи будуть ті ж німці покривати Україні втрати від транзиту. Але покрити вони можуть лише малий відсоток (можливо, у вигляді фінансової допомоги або кредитів), а втрачати ми будемо дуже багато ".

Відзначимо, що фінансові втрати України, в разі добудови СП-2, складуть $ 1,5 млрд щорічно. Такі дані озвучив недавно глава Мінфіну Сергій Марченко.

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що адміністрація Байдена прагне налагодити відносини з ЄС, значно "охолоджені" при Трампові. А тому навряд чи буде серйозно тиснути на СП-2.

"Посилення режиму санкції в зв'язку з будівництвом СП-2 — це погіршення ставлення з лідером ЄС, яким є Німеччина. Тому не виключаю, що адміністрація Байдена хотіла б вийти на якусь угоду, компроміс по СП-2. Ну, а гучні заяви в стилі "ми не дамо добудувати потік" — це скоріше позначення позиції, а не реальні наміри. У демократів в цілому зовнішньополітична лінія, метафорично висловлюючись, — жорсткі зовні, але м'які всередині. Можуть багато і грізно говорити на камери, але підспудно вести кулуарну переговорний процес ", — зазначає політолог.

Він не виключає, що Німеччина під час укладання угоди може прогарантувати деяку кількість газу, яке європейці будуть закачувати до себе через українську газотранспортну систему. Якийсь ліміт на певний проміжок часу. Щоб ГТС України не залишилася без газу. США ж, вважає Олексій Якубін, можуть також домагатися можливості впливати на СП-2. І при необхідності, навіть після його запуску, мати можливість припинити його діяльність, якщо РФ буде продовжувати дестабілізувати ситуацію в Україні та світі.

"Німеччина точно налаштована закінчити СП-2, в який вкладено багато ресурсів. Зрозуміло, що офіційний Київ не в тих умовах, щоб вимагати від США вводити санкції фактично проти ЄС. Так що Україні в нинішній ситуації, думаю, розумно продумати, на які варіанти компромісу ми готові піти, якщо будуть відповідні пропозиції з боку Німеччини ", — говорить Олексій Якубін.

Раніше німецьке ділове видання Handelsblatt напередодні опублікувало велику статтю, в якій стверджується, що Німеччина хоче істотно збільшити інвестиції в енергетичний сектор України в обмін на те, щоб США дали добудувати проект газопроводу "Північний потік-2".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" завдяки експертному пулу пояснювали, чому створення "Північного потоку-2" безпосередньо залежить від Джо Байдена і його політики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини