Головна Новини Політика зовнішня політика Експерт заявив про можливе загострення ситуації на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт заявив про можливе загострення ситуації на Донбасі

Це може бути провокація, як влітку 2014 року

23 березня 2021, 14:33
Поділіться публікацією:

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM & PM" Олександр Курбан прогнозує загострення ситуації в зоні ООС вже навесні з ймовірністю 60-70%. Про це він розповів виданню "Коментарі".

Експерт заявив про можливе загострення ситуації на Донбасі

Фото з відкритих джерел

Курбан нагадав, що американські аналітичні центри "Council on Foreign Relations" і "Center for Preventive Action" у своєму спільному щорічному прогнозі відзначили, що в середині 2021 року можливе серйозне загострення, яке може привести до активної фази військового протистояння. Крім того, в лютому вже цього року Служба зовнішньої розвідки Естонії, відзначила можливість використання Кремлем Білорусі як можливого плацдарму для наступу на Україну і країни Балтії.

За словами експерта, аналіз реальної ситуації свідчить про те, що найближчим часом можна очікувати ситуативного загострення на окремих ділянках фронту на Донбасі.

"Можливо, збільшиться кількість обстрілів. Для прогнозування більш серйозних бойових дій, поки немає підстав, — вважає експерт. — За даними української розвідки, загальна чисельність 1-го і 2-го Армійських корпусів "ЛДНР", а за фактом підрозділів Південного військового округу ВС РФ, на сьогодні становить 35,5 тисячі військовослужбовців (480 танків, 848 БТР, 750 артсистем, 208 РСЗВ). З такими силами йти в наступ проти 40,1 тис. бійців угруповання ВСУ в зоні ООС безглуздо. Отже, велика війна може бути тільки після серйозного поповнення російських сил в Донбасі. А цього поки не передбачається. Наступати на Україну широким фронтом з півночі та сходу, з боку Білорусі, Сумської та Харківської області також не представляється можливим в цей момент, за політичними мотивами".

Олександр Курбан підкреслює, що для великої війни з Україною, яка має армію близько 200 тис. військовослужбовців, Росія повинна підготувати ударне угруповання не менше 600 тисяч, а краще близько 1 млн осіб. За його словами, таких можливостей у Кремля зараз немає. Своєї армії РФ ледь вистачає, щоб закрити власну межу, яка за периметром має протяжність в 60,9 тис. км.

"Максимум, що може сьогодні дозволити собі Путін у війні з Україною, це гучну провокацію на кордоні з артилерійськими ударами по українській території, як це було влітку 2014 року. Можливо точкові удари авіації. І це поки все", — запевняє експерт.

Раніше в уряді розповіли, чи очікується повномасштабний наступ Росії на Донбас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини