Головна Новини Політика зовнішня політика Експерт: Китай має доводити свій мирний план, а не користуватися Кулебою, як хлопчиком за викликом
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: Китай має доводити свій мирний план, а не користуватися Кулебою, як хлопчиком за викликом

Якщо Китай хоче просунути свій мирний план, то саме його дипломати мають оббивати печерські пагорби

23 липня 2024, 18:21
Поділіться публікацією:

Міністра закордонних справ Дмитра Кулебу запросив відвідати Китай його колега Ван Ї. При цьому речниця китайського МЗС сказала, що Ван Ї закликатиме до припинення вогню й мирного врегулювання конфлікту попри російську окупацію українських територій.

Експерт: Китай має доводити свій мирний план, а не користуватися Кулебою, як хлопчиком за викликом

Дмитро Кулеба

"По-перше, якщо у китайців є сверблячка запустити за намовлянням росіян паралельний українській формулі миру свій мирний трек, то це Ван Ї має оббивати печерські пороги в Києві і зацікавити Заленського пропозиціями, а не Кулеба в Пекіні, вибачте, як "хлопчик за викликом", вислуховувати загальновідомі тези про мир по-китайськи", — написав у Фейсбуці політтехнолог Олег Постернак.

По-друге, за його словами, українські дипломати продовжують мріяти про залучення КНР в українську "формулу миру" і тому діють доволі обережно, поступливо та показують, що готові "уважити" китайську сторону нехтуванням дипломатичною гордістю.

"Пекін грається тим, що ми заглядаємо із мрійним ротом в пащу китайського дракона, очікуючи хоча б якихось політичних знаків уваги. Китай не проти подражнити Росію увагою до України, приблизно так само, як Путін вдаряє танго із Кім Чен Ином, що не дуже сприймається КНР. Але це лише політичні танцюльки, не більше", — підкреслив експерт.

При цьому він звернув увагу один нюанс — у своїх коментарях з приводу візиту Кулеби китайське МЗС анічогісинько не згадало про необхідність дотримання принципів Статуту ООН у частині поваги до суверенітету й територіальної цілісності держав, що вимагає від країни-агресора звільнити окуповані українські території.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що представниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявила про необхідність якнайшвидшого припинення вогню та досягнення політичного врегулювання у війні між Україною та Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини