Головна Новини Політика зовнішня політика ЄК виключила обмеження проти “Росатому” з пакету санкцій
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄК виключила обмеження проти “Росатому” з пакету санкцій

Президент України Володимир Зеленський закликав ЄС накласти санкції на російську державну атомну компанію «Росатом».

17 лютого 2023, 12:45
Поділіться публікацією:

Європейська комісія передумала накладати санкції на ядерний сектор Росії або його представників у 10-му пакеті санкцій, пише POLITICO .

ЄК виключила обмеження проти “Росатому” з пакету санкцій

Росатом. Фото: РИА


За даними видання, отриманими від трьох дипломатів, Єврокомісія спочатку інформувала країни ЄС, що спробує розробити санкції проти цивільного ядерного сектору Росії, однак зрештою відмовилася від ідеї. 


Проти цієї ініціативи виступала Угорщина — Будапешт наголошував на своїй залежності від “Росатома”. Щоб подолати потенційне вето Угорщини, ЄС розглядав можливість включення окремих співробітників "Росатома" та інших компаній до списку, але врешті вирішив цього не робити.


"Угорщина не пропускає це, оскільки їхня атомна станція належить "Росатому", і вони кажуть, що вона виробляє 50 відсотків енергопостачання країни. Але санкції проти окремих осіб (окрім генерального директора) не повинні впливати на енергетичну безпеку, — сказав старший дипломат ЄС. — І ЄС повинен відповісти на запит Зеленського".


Видання зазначає, що офіційний представник міністерства економіки Франції раніше заявив журналістам, що "багато атомних електростанцій використовують паливо з російської енергії".


Ми писали, що Глава КНР Сі Цзіньпін планує виступити з "мовою про мир" у річницю вторгнення рф в Україну. 


Як відомо, Китай не засудив російське вторгнення в Україну і зайняв мовчазну позицію. Пекін відкрито не підтримував Росію, проте після лютого минулого року посилив торговельні зв'язки з нею. Також офіційні представники Китаю неодноразово публічно критикували Захід за постачання озброєння в Україну, що, на думку Пекіна, веде не до миру, а до посилення ескалації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.politico.eu/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини