Головна Новини Політика зовнішня політика Два тижні російського нападу на Україну: головні висновки та ймовірні сценарії
commentss НОВИНИ Всі новини

Два тижні російського нападу на Україну: головні висновки та ймовірні сценарії

Як далі може розвиватись війна з окупантами: розповідають експерти

9 березня 2022, 13:12 comments2374
Поділіться публікацією:

Йде 14-й день відкритого вторгнення РФ в Україну під виглядом "спеціальної військової операції". Офіційний представник МЗС РФ Захарова сьогодні запевняла, що ціль – зовсім не окупація України, не руйнація нашої державності, не повалення влади. Мовляв, це все виключно заради "захисту громадян "ДНР" та "ЛНР", демілітаризації та денацифікації України, усунення військової загрози Росії, яка виходить з української території". Але світ бачить, що відбувається насправді. Бачить зруйновані українські міста, загиблих цивільних, звірства російської армії та біснуватого лідера недоімперії. Експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі" причини та можливі наслідки російсько-української війни.

Два тижні російського нападу на Україну: головні висновки та ймовірні сценарії

Колаж "Коментарі"

Путін отримує необ'єктивну інформацію від спецслужб

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко наголошує, що вторгнення показало – Путін самостійно приймає рішення.

"Він ізолювався від впливу бізнес-еліт, які зазнають зараз колосальних втрат через санкції. І виступають проти війни. Вже були відповідні заяви Дерипаски, Тинькова і так далі. Вони відкрито говорять про негативне сприйняття таких рішень Путіна. Але той ізолювався. І , на мою думку, отримував і отримує необ'єктивну інформацію від спецслужб про електоральні настрої в Україні, про стан нашої та російської армії, про можливу і вже наявну реакцію Заходу на вторгнення", – зазначає експерт.

Катерина Одарченко наголошує, що Путін розраховував на швидкий результат. На захоплення якщо не всієї країни, то щодо південного сходу. З поділом потім нашої держави на проросійську та "решту". З переконанням місцевого населення на окупованих територіях, що їм буде найкраще з Росією.

"Це не реалізувалося ні у військовому, ні в пропагандистському плані, – наголошує експерт. – Як наслідок – безпрецедентна мужність захисників Маріуполя, Харків, Києва, чудова робота нашої армії, силовиків, територіальної оборони, величезні втрати росіян у військовому та економічному сенсі. повний провал по створенню картинки "радісної зустрічі місцевими жителями російських визволителів". Люди в моїй рідній Херсонській області, що опинилися в тимчасовій окупації, героїчно виходять на проукраїнські мітинги, не дивлячись на загрозу бути вбитими озброєними загарбниками. Це абсолютно форма самоорганізації Люди показали свою позицію Вони не хочуть бути Росії, не хочуть бути умовною Херсонською народною республікою. контрольовані ними міста українські та іноземні гуманітарні ні вантажі".

На думку Катерини Одарченко, Путін продовжуватиме ескалацію. Його не цікавлять людські, економічні та репутаційні втрати. Все зайшло настільки далеко, що дороги назад у агресора немає. Тож треба не просто вистояти, а – перемогти. Тим більше, що весь цивілізований світ у міру сил допомагає Україні.

"Найоптимістичніший сценарій — ще глибша економічна криза в РФ. Санкції та масовий результат іноземних компаній роблять свою справу. За долар на чорному ринку дають 200-250 рублі, але дно можна і потрібно пробивати далі. Росіяни збідніли в 2,5 рази за лічені дні. Маса безробітних. Стрімка інфляція, дефіцит товарів і продуктів. Але цього поки що, як ми бачимо, недостатньо. Режим підточений, репутація Путіна загроблена. Але навряд чи режим звалиться в короткостроковій перспективі. Але точно впаде значно раніше, ніж міг би" , – прогнозує експерт.

Негативним сценарієм вона вважає затвердження у процесі переговорів певного поділу України. Частина переходить під умовний російський вплив (у тій чи іншій формі), частина – залишається суверенною, входить у ЄС і отримує умовний план Маршалла (величезні дотації відновлення). Своєрідний український варіант ФРН та НДР.

"Поки що складно сказати, який зі сценаріїв буде втілений у життя. Але нам потрібно докладати максимум зусиль, щоб – перший. Щоб Росія понесла такі витрати, що їй стало не до війни. Самою б вижити. І щоб наблизити цей сценарій, кожен з нас на своєму місці повинен робити свою роботу максимально якісно.Воїни — бити ворога, дипломати — продавлювати жорсткіші санкції та збільшення допомоги нам з боку міжнародних партнерів. Журналісти — боротися на інформаційному фронті. і кожного з нас свій фронт.Я – фахівець з комунікації, у тому числі міжнародним.Знаю багато іноземних політиків.Наразі з командою розсилаємо листи у відповідні інстанції, намагаючись збільшити допомогу з боку міжнародної спільноти.Це і організація гуманітарної допомоги, і тиск громадян різних країн на свої уряди з метою прийняття ними важливих для України політичних рішень, якщо кожен максимально викладатиметься на своєму фронті – ми отримаємо потрібний результат. І ми її вже отримуємо", – резюмує Катерина Одарченко.

Висока ймовірність, що на найближчі десятиліття Росія стане країною-ізгоєм.

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок проаналізував природу, справжні витоки війни Росії проти України.

"Захаров говорить відверте марення про цілі цієї війни (а ніякої не "операції"). Як, у принципі, все нинішнє керівництво РФ, яке намагається якось виправдати те, що виправдати неможливо. Ми бачимо бажання Путіна просто знищити українську націю. Путін по своєї суті є нацистом. І він не допускає існування іншої нації, яка, у його розумінні, є неприйнятною для нього та для путінської Росії", – пояснює експерт.

Він наголошує, що таку політику російський диктатор проводить давно, використовуючи обмеження та спотворення інформаційного простору.

"Йдеться фактично про зомбування населення Росії, 76% жителів якої, згідно з опитуваннями, ніколи не виїжджало за кордон. Саме таке промивання мозку протягом 20 років дало можливість Путіну, спираючись на широкі верстви населення, розпочати війну. Спершу анексувавши Крим, потім влаштувавши пекло на Донбасі, а тепер зробимо і відкрите вторгнення в Україну.Мотив особисто його — ненависть до людей іншої національності.До людей вільніших, сильніших, мудріших, ніж населення путінської Росії.Абсолютно схожа історія з Гітлером, у якого у всіх бідах були винні , хто завгодно, крім німецького народу. І шукати логічного пояснення цим діям не слід", – вважає Валерій Клочок.

Він упевнений, що Росія вже зазнала нищівної поразки. Але головні наслідки прийдуть пізніше.

"Що стосується України, то т.зв. план Маршалла для нашої країни з метою її відновлення після війни у прямому сенсі слова всім світом – більш ніж ймовірний. Можливо, наповнення такого фонду відбуватиметься за рахунок коштів від продажу майна, відчуженого у російських олігархів за кордоном.І — точно — Фонд відновлення України буде наповнюватися безліччю країн.Обсяги поки неможливо підрахувати.Але мова, напевно, піде про трильйони доларів,-каже експерт.-Тому що масштаб руйнувань вже зараз колосальний.А війна, на жаль, триває ".

Валерій Клочок не виключає, що згодом Росію визнають державою-терористом.

"Це питання слід уже зараз порушувати у відповідних міжнародних інституціях. Вже йдуть розгляди в Гаазькому суді. Наскільки швидко це станеться, буде неабияк залежати від української влади. Вона має надати матеріали, що підтверджують факти терористичної діяльності російської армії на території України. А таких фактів вже зараз — сотні.І є висока ймовірність, що на найближчі десятиліття Росія стане країною-ізгоєм.Причому на офіційному рівні, — наголошує експерт. -Що матиме наслідком виплату репарацій країнам, які постраждали від російської агресії. Україна, але й інші країни, як ті самі Сирія (після падіння режиму Асада), Грузія, Молдова. Але все це питання майбутнього".

Як повідомляв портал, якими будуть наслідки енергетичного удару по агресору.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини