Головна Новини Політика зовнішня політика Донбаський кейс: чи зможе Зеленський зупинити ескалацію війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Донбаський кейс: чи зможе Зеленський зупинити ескалацію війни

На думку експерта Георгія Туки, закордонні візити президента навряд чи зможуть привести Донбас до миру

8 липня 2021, 18:50
Поділіться публікацією:

Липень тільки почався, а ситуація на Донбасі вже загострилася: посилилися обстріли, є загиблі і поранені. Як повідомляла ОТГ "Схід", у четвер, 8 липня, в зоні її відповідальності був поранений український захисник.  

Донбаський кейс: чи зможе Зеленський зупинити ескалацію війни

Експерт Георгій Тука про ситуацію на Донбасі. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" вирішили дізнатися, чи можуть якось вплинути на врегулювання конфлікту візити президента України Володимира Зеленського в Берлін і Вашингтон, заплановані на цей місяць.

Своєю думкою з виданням поділився колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ, керівник і засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука.

"Я не очікую жодних позитивних зрушень у цьому питанні. Дай бог, щоб негативних не відбулося, — зазначає експерт. — З одного боку, бойовий запал після червневої зустрічі Путіна з Байденом пішов із риторики офіційних осіб Росії. Їхні заяви почали носити більш обережний характер. Вони вже не волають, що "Байден наш", що "ми про все домовилися". З іншого — скидати з рахунків слабкість чинного президента України було б дуже самовпевнено".

Георгій Тука зізнався, що не виключає сценарію, коли наші західні партнери почнуть тиснути на Зеленського в контексті комюніке, підписаного ним у грудні 2019 року в Парижі під час зустрічі в рамках нормандської четвірки.

"Зеленський тоді погодився на імплементацію формули Штайнмаєра в українське законодавство. І йому можуть сказати щось у стилі: "Брав на себе зобов'язання? Давай, виконуй!" Але там йдеться про зміни до української Конституції в контексті надання особливого статусу ОРДЛО. А проведення виборів передує контролю за держкордоном. Такі підходи абсолютно неприйнятні для України, — підкреслює фахівець. — Тим часом, Росія зараз на всі сентенції Зеленського про те, що треба провести чергову зустріч у нормандському форматі, заявляє — Україна не виконує (з точки зору Кремля) взяті на себе раніше зобов'язання. тому якщо і зустрічатися, то лише після цього".

За словами експерта, в кращому випадку після зустрічей Зеленського з Меркель і Байденом ніяких зрушень по донбаському кейсу не буде.

"А в гіршому — Зеленського будуть підштовхувати до імплементації формули Штайнмаєра в українське законодавство. Якщо він ризикне на це піти, буде неминучим сплеск погано контрольованого протистояння між суспільством і владою", — попереджає Георгій Тука.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, навіщо, на думку експертів, Росія почала активно підштовхувати Америку до участі в переговорах щодо Донбасу. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі можна прочитати про те, чому члени української делегації в ТКГ відмовилися продовжувати чергове засідання групи і до чого тут Російська Федерація.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини