Донбас, Росія та США: підсумки саміту "Великої сімки" очима експертів

Заяву лідерів країн "Великої сімки" щодо врегулювання ситуації на Донбасі для порталу "Коментарі" проаналізували політологи

Країни "Великої сімки" (G7) зробили заяву щодо України, де визнали Росію стороною конфлікту на Донбасі й закликали "Росію та збройні формування, які вона підтримує, до конструктивної взаємодії", йдеться в комюніке за підсумками саміту.

Що означають подібні заяви? Чи допоможуть вони врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі? З такими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Петро Бурковський зазначає, що заява глав держав й урядів G7 загалом повторює позицію "Великої сімки", сформовану в березні міністрами закордонних справ.

"Це важливо, оскільки проводиться чітке розходження між Україною, яка захищає свою територію, й Росією, яка почала й продовжує військові дії та окупацію Криму та Донбасу.
Потрібно звернути увагу на те, що всі країни, зокрема США, закликають Росію до припинення вогню й конструктивної роботи в рамках ТКГ і Нормандського формату переговорів. Тобто, президент США не налаштований домовлятися з Путіним і буде піднімати це питання в Женеві", — вважає Петро Бурковський.

На його думку, поданий чіткий меседж — є Мінські домовленості, є умова припинення вогню. Не буде цього — не буде розмови з Росією щодо України.

"Водночас Німеччина й Франція як члени Нормандського формату тепер теж знаходяться в нових рамках. Росія зафіксована як агресор. З цієї точки зору мир — це відмова РФ продовжувати дестабілізацію. Якщо Росія продовжує порушувати Мінські домовленості, вони втрачають сенс, а ось європейські санкції — залишаються", — пояснив аналітик.

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що українцям не вперше чути, як вся світова громадськість стурбована поведінкою країни-агресора, що порушила світовий порядок, анексувала Крим і окупувала частину Донбасу.

"Але ось цей пасаж — про те, що РФ зобов'язана прибрати свої війська з нашої території, дуже цікавий в ракурсі майбутньої зустрічі американського та російського президентів. Подивимося, що скаже Байден з цього приводу особисто Путіну.
Поки ж нас підтримують більше словом, натомість економічні та партнерські відносини з РФ ніхто особливо послаблювати не хоче. Навіть більше — ФРН рішуче налаштована на запуск "Північного потоку-2". Та й інші країни-учасниці "Великої сімки" якось теж геть не відмовляються від розвитку й розширення двосторонніх контактів із Росією", — зазначає політексперт.

На її думку, така "погрозлива" заява від G7 наразі може слугувати і своєрідною ложкою меду в бочці дьогтю для України, яку не запросили на саміт НАТО 14 червня.

"А ще це може бути істотним підвищенням ставок для можливих торгів і компромісів, на яких США, схоже, спробують підштовхнути РФ, — розмірковує Світлана Кушнір. — Втім, поки ми слухаємо про глибоку стурбованість, ті ж США й Великобританія вже підписали новий Атлантичний договір. Він стосується виключно фінансових та економічних аспектів, вигідних цим двом державам".

Політолог вважає, що до комюніке G7 було потрібно ще одне доповнення — щодо створення Фонду для об'єднання територій України та запуску нової економіки для зруйнованих військовими діями ОРДЛО.

"Щоб там чітко значилося, скільки й коли коштів кожна з країн "Великої сімки" перерахувала б Україні, — пояснює Світлана Кушнір. — Перефразовуючи фразу однієї кіногероїні: "Не вчіть нас жити — підтримайте нас матеріально!" Схоже, такий девіз підходить і нашій державі".

Нагадаємо, сьогодні, 14 червня, у Брюсселі стартував саміт НАТО, у якому в статусі президента США вперше візьме участь Джо Байден. Україну, незважаючи на наполегливість, на саміт не запросили. Так само як і не обнадіяли перспективою отримати ПДЧ (План дій щодо членства в Альянсі).

Чого очікувати Україні та які прогнози після зустрічі глав держав та урядів Північноатлантичного Альянсу, порталу "Коментарі" розповів ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.