Головна Новини Політика зовнішня політика Добровільно-примусово: в Росії хочуть запровадити одноразовий збір з великого бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Добровільно-примусово: в Росії хочуть запровадити одноразовий збір з великого бізнесу

«Данина» покликана компенсувати падіння доходів від нафти.

9 лютого 2023, 15:24
Поділіться публікацією:

Кремль вивчає ідею запровадження одноразового добровільного податку на надприбуток для великого бізнесу, оскільки місячні доходи росії від енергоносіїв впали до найнижчого рівня з 2020 року. Про це пише Reuters, інформують "Коментарі". 

Добровільно-примусово: в Росії хочуть запровадити одноразовий збір з великого бізнесу

Фото: pixabay


Згідно з повідомленням, три джерела, знайомі з обговореннями, повідомили Reuters, що влада розглядає одноразовий внесок до бюджету від підприємств у розмірі приблизно 200-250 мільярдів рублів (2,8-3,5 мільярда доларів).


Як відомо, ціна на російську нафту впала приблизно на 20% з початку грудня. Тоді колективний Захід встановив граничну ціну на російське "чорне золото" в 60 доларів. Зараз нафта марки Urals коштує близько 56 доларів за барель, що значно нижче 70 доларів, необхідних для збалансування бюджету.


Минулого тижня міністерство фінансів заявило, що потроює щоденний продаж іноземної валюти, щоб покрити дефіцит, але аналітики попереджають, що підвищення податків неминуче, якщо Росія збирається продовжувати нарощувати витрати на оборону.


Міністерство фінансів стверджує, що хоча основні параметри податкової системи залишаться незмінними цього року, компанії отримали надприбутки за останні два роки, тож можливість збору варто розглянути.


Однак одне з джерел, яке розмовляло з Reuters, повідомило, що навряд чи будь-яка компанія буде готова відмовити у виплаті.


Якщо ціни на російську нафту не відновляться в найближчі місяці, дефіцит бюджету Російської Федерації може досягти 5,5 трильйонів рублів (76,5 мільярдів доларів) цього року, що еквівалентно 3,8% ВВП, цитує видання аналітиків Московського кредитного банку.


Reuters пише, що тамтешній уряд уже різко збільшив податкове навантаження на нафтогазову галузь на 2023-2025 роки, що стало найбільшим підвищенням в її історії. 


Західні санкції, впроваджені у зв‘язку з агресією проти України, перевернули деякі сектори російської економіки, відрізавши найбільші банки від фінансової мережі SWIFT, обмеживши доступ до технологій і можливості експортувати нафту.

Джерело: https://www.reuters.com/markets/europe/russian-finance-ministry-treble-fx-sales-coming-month-2023-02-03/




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини