Головна Новини Політика зовнішня політика Дев’ятий пакет санкцій ЄС: як він вплине на Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Дев’ятий пакет санкцій ЄС: як він вплине на Росію

Експерти спрогнозували вплив нових обмежень на РФ

9 грудня 2022, 12:50
Поділіться публікацією:

Європейська комісія підготувала дев’ятий пакет санкцій проти Росії через широкомасштабну агресію проти України. Зокрема, планується додати до санкційного списку ще майже 200 фізичних та юридичних осіб. Це російські збройні сили, а також оборонно-промислові підприємства, члени Державної Думи та Ради Федерації, міністри, губернатори та політичні партії тощо. 

Дев’ятий пакет санкцій ЄС: як він вплине на Росію

Санкції націлена на видобувні галузі. Фото: https://pixabay.com/


“Цей список охоплює ключові фігури, причетні до жорстоких і навмисних ракетних ударів Росії по мирному населенню, у викраденні українських дітей до Росії та в розкраданні української сільськогосподарської продукції”, — сказано у повідомленні ЄК.


Крім того, нові обмеження поширюються ще на три російських банки. Також запроваджується новий експортний контроль щодо товарів подвійного використання включно з ключовими хімічними, нервово-паралітичними речовинами, електронікою та ІТ-компонентами, які можуть бути використані російською військовою машиною.


“По-четверте, ми перекриємо доступ Росії до всіляких дронів і безпілотних літальних апаратів. Ми пропонуємо заборонити прямий експорт двигунів для безпілотників до Росії та експорт до будь-яких третіх країн, таких як Іран, які можуть постачати безпілотники до Росії”, — цитує пресслужба слова очільниці ЄК Урсули фон дер Ляйєн.


Крім того, під санкції потраплять чотири пропагандистські телеканали. Разом з тим Європа планує запровадити обмеження проти російського енергетичного та гірничодобувного секторів, включаючи заборону на нові інвестиції в гірничодобувну промисловість у Росії.


Якого ефекту від санкцій варто очікувати


На думку економіста Олександра Охріменка, введення додаткових обмежень на інвестиції в добувну галузь створить складнощі для відбудови Росією цієї галузі. 


“У майбутньому, якщо якийсь інвестор з Європи захоче інвестувати в галузь, яка пов’язана з видобутком корисних копалин, це буде заборонено. Без зарубіжних інвестицій, технологій відбудувати галузь абсолютно нереально”, — сказав він.


Політолог Віталій Кулик зауважив, що європейські санкції не спричиняють негайного результату, тож не варто очікувати зміни розкладу сил.


“Це придушування окремих сегментів російської економіки крок за кроком. Наприклад, завдяки європейським санкціям, російський видобуток нафти й газу впали на багато позицій. Це істотно б’є по можливості застосувати нові технології для буріння глибоких залежів нафти й газу. Вони сподівалися вийти на видобуток газу в Заполяр’ї в 2022 році. Але ні технологій, ні інвестицій для цього вони не мають”, — наголосив політолог. 


Голосування за новий пакет санкцій відбудеться наступного тижня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини