Головна Новини Політика зовнішня політика "Держава, що не відбулася": аналітик розповів про можливий сценарій розпаду РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

"Держава, що не відбулася": аналітик розповів про можливий сценарій розпаду РФ

Аналітики вважають, що він може нагадувати розпад Югославії

25 квітня 2023, 17:43
Поділіться публікацією:








Розпад Росії можливий і він може піти за найнегативнішим — югославським — сценарієм. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на книгу аналітика Джеймстаунського фонду Януша Бугайські "Держава, що не відбулася: путівник по розпаду Росії", яку цитує канал Good Times Bad Times.

"Держава, що не відбулася": аналітик розповів про можливий сценарій розпаду РФ

Росія може розпастися на сім держав

"Крах Росії прогримить на весь світ, як ударна хвиля, що прокотилася по всьому світу. Безумовно, розпад Росії матиме епохальні наслідки, як на рівні змагання великих держав, так і для звичайних жителів постросійського простору і за його межами, — кажуть автори каналу. — Ядерна зброя, внутрішні заворушення, боротьба за ресурси – список проблем нескінченний. Є хоч якісь шанси на процвітання? Як можливий розпад вплине на боротьбу за гегемонію між США та Пекіном? Як зміниться баланс сил у регіоні?"

На думку Януша Бугайські, розпад РФ може піти за югославським сценарієм. Так, у різних регіонах Югославії були зіткнення різного ступеня інтенсивності, або взагалі були відсутні. Зокрема, обмежені збройні зіткнення мали місце в Словенії, невелика партизанська війна — у Македонії, коротка кампанія НАТО в Сербії та відсутність бойових дій у Чорногорії та навпаки — війни у Хорватії, Боснії та Косово забрали життя десятків тисяч людей та призвели до переміщення мільйонів.

"У разі розпаду Росії ми, ймовірно, станемо свідками запеклих боїв і місць відносного спокою", — вважає аналітик.

За балканського сценарію, Москва може взяти на себе роль Сербії, мобілізувавши етнічних росіян. В результаті, може розгорітися відкрита війна між Москвою та деякими національними регіонами. Москва формуватиме і спрямовуватиме добровольчі підрозділи для вбивства та вигнання неросійського населення.

Перші сутички відбудуться навколо захоплення постросійської військової техніки з метою встановлення контролю над ключовими активами — природними ресурсами, електростанціями, військовими базами та ядерною зброєю. Все це призведе до воєн і конфліктів між центрами впливу, націями та новими елітами. Поява військових формувань та ополченців, де ключові ролі гратимуть ветерани української війни, майже неминуча, вважає аналітик. Вони вже існують, про що свідчить ПВК "Вагнер". Таке середовище є природним середовищем для диктаторів, чиї популістські гасла стануть протиотрутою для охопленого війною регіону. Декілька регіонів можуть нагадувати міні-Росію, де місцеві лідери збудують особисті царства за допомогою контролю над законодавчою, судовою та правоохоронною системою у поєднанні з внутрішніми репресіями та цензурою ЗМІ. Ситуація може швидко перерости в етнічні та соціальні конфлікти, під час яких меншості зазнають репресій або навіть етнічної чистки.

Крім того, виникне загроза неконтрольованого поширення ядерної зброї. Такий найбільш похмурий сценарій розпаду – "Югославська війна на стероїдах".

При цьому, на думку аналітика, розпад РФ не є вигідним для більшості міжнародних гравців. Насамперед, через можливе поширення ядерної зброї. Тому вони пропонуватимуть новим державам та елітам сценарій ядерної демілітаризації в обмін на торговельні угоди та міжнародне визнання. Сибірська, Уральська та Далекосхідна республіки, на думку авторів Good Times Bad Times, мають шанси повторити успіх прибалтійських республік, а в довгостроковій перспективі — перевершити його. Згодом, вони здатні стати великими економіками зі зростаючим населенням.

Також серед наслідків розпаду РФ за югославським сценарієм можливе посилення потоків мігрантів з Росії до ЄС, демократизація Білорусі та посилення ролі Казахстану у регіоні.

Тим часом, Росія знайшла великий ринок збуту нафти.

Окупанти підхопили смертельну інфекцію на Запоріжжі.

А Байден ухвалив рішення щодо другого терміну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини