Головна Новини Політика зовнішня політика Демарш республіканців: чому в Конгресі США шкодують гроші на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Демарш республіканців: чому в Конгресі США шкодують гроші на Україну

Член Палати представників Чіп Рой із Техасу заявив, що США потрібно припинити витрачати гроші, яких немає і запропонував адміністрації Байдена пустити їх на врегулювання проблем усередині країни, а не витрачати їх на надання фінансової допомоги Україні

21 травня 2022, 19:00 comments1208
Поділіться публікацією:

Тривожним сигналом для української влади є результати голосування в Сенаті США (верхня палата Конгресу) щодо законопроєкту про виділення 40 млрд доларів як військову та економічну допомогу для України. Більшість сенаторів схвалила законодавчу ініціативу, включаючи всіх членів Демократичної партії. Раніше документ схвалили у Палаті представників (нижня палата Конгресу), і він стане законом після підписання президентом США Джо Байденом. Проте 11 із 50 сенаторів від Республіканської партії не підтримали законопроєкт. Такої самої думки 57 членів Палати представників. З одного боку, приводу для занепокоєння зараз немає: противники фінансової допомоги для Збройних сил України в Конгресі перебувають у меншості, а Україна отримає обіцяні гроші.

Демарш республіканців: чому в Конгресі США шкодують гроші на Україну

Фото з відкритих джерел

З іншого боку, йдеться про членів Республіканської партії, яка має найчисленнішу фракцію в Сенаті та на проміжних виборах до Конгресу США у листопаді 2022 року спробує відновити контроль над Палатою представників. У разі успіху республіканці матимуть останнє слово в Конгресі США щодо прийняття будь-яких законодавчих актів на підтримку України. Коментарі розбиралися, чому в Республіканській партії, де нерідко критикують демократів за недостатньо жорсткі санкції проти Росії, виявляється немає єдиної думки щодо надання допомоги українським військовим.

Чи має американці гроші для України?

Противники надання фінансової допомоги Україні акцентують увагу на економічних причинах, аргументуючи своє небажання надсилати за кордон десятки мільярдів доларів. Сенатор Синтія Люмміс із Вайомінгу підтримує зусилля України щодо захисту своїх громадян від російського вторгнення, але виступає проти виділення грошей для потреб наших військових через інфляцію в США. У травні 2022 року рівень інфляції у США становив 8,3%. Якщо порівнювати із ситуацією, що склалася в економіці низки країн, то справи в американців не так уже й погано. В Україні інфляція досягла 16%, у Туреччині – близько 70%, а у Венесуелі – понад 220%. Проте за мірками США, зростання інфляції побило рекорд за останні 40 років.

Член Палати представників Чіп Рой із Техасу заявив, що США потрібно припинити витрачати гроші, яких немає. Він запропонував адміністрації Байдена пустити кошти на врегулювання злободенні проблеми всередині країни, а не витрачати їх на надання Україні додаткової фінансової допомоги. За останній рік реальні прибутки американців скоротилися на 2,6%, а ціни зросли. Харчові продукти подорожчали на 9,4%, енергоносії – на 30,3%, нові автомобілі – на 13,2%, а на вживані машини – на 22,7%. За даними Національної асоціації рієлторів, ціни на житло у США зросли на 39% за останні два роки. У середньому за останній рік ціни на бензин у всіх 50 штатах зросли з 3,04 до 4 доларів за галон (близько 4 літрів). Для порівняння сьогодні на українських автозаправках літр бензину коштує близько 2 доларів або 8 доларів за галон.

Щоб заощадити гроші на бензині, експерт із заощаджень споживачів Андреа Вороч навіть рекомендує американцям користуватися мобільними програмами GasBuddy, Gas Guru, AAA TripTik, які допомагають знайти бензин за найнижчими цінами, розплачуватися на автозаправках готівкою, брати участь у програмах знижок та лояльності клієнтів торгів, а також не їздити на машині без особливої потреби.

Деякі республіканці вважають, що фінансова допомога Україні ще глибше зажене США у боргову яму. Сенатор Майк Браун із Індіани вважає, що за допомогу Україні американцям доводиться платити за рахунок позикових коштів. У лютому 2022 року держборг США вперше в історії перетнув позначку 30 млрд доларів (130% до ВВП). Америка повільно, але вірно опускається рівня Італії, де у 2021 держборг становив 150,4% до ВВП, чи Греції – 198,93% до ВВП. Останніми роками США довелося збільшити держвитрати подолання наслідків пандемії коронавірусу. Додатковим навантаженням на бюджет була війна в Афганістані з 2001 по 2021 рік, яка коштувала американським платникам податків у 2,3 трлн доларів.

Серед законодавців є побоювання, що фінансова допомога Україні може вплинути на збільшення податкового навантаження для американських громадян. За підрахунками сенатора Ренда Пола з Кентуккі, виділення Україні 40 млрд доларів спричинить збільшення податків для кожного американця на 500 доларів. Адміністрація Байдена запропонувала збільшити ставку корпоративного податку з 21% до 28% для бізнесменів, які заробляють понад 400 млн доларів на рік, ставку податку на звичайний дохід з 37% до 39,6%. Реалізація інфраструктурного плану Байдена Build Back Better може спричинити збільшення податкової ставки на індивідуальний дохід до 51,4% до 2026 року.

До чого тут проміжні вибори?

Справа не лише у грошах. Зараз у США йде підготовка до проміжних виборів до Конгресу, проходять праймеріз кандидатів від Республіканської партії й тому її члени акцентують увагу на злободенних питаннях та по-своєму розігрують українську карту. У прагненні деяких американських законодавців залишити Україну без грошей простежуються відлуння ізоляційної та протекціоністської політики, яку проводив експрезидент Дональд Трамп.

На думку сенатора-республіканця Джоша Хоулі, гроші, які витрачаються на допомогу Україні, краще витратити вдома, а не вдаватися в необдуманий "глобалізм", який був притаманний Республіканській партії протягом багатьох десятиліть. Власне, те саме говорив Трамп на своїх мітингах, обґрунтовуючи необхідність припинення фінансування міжнародних організацій, гуманітарних ініціатив, доцільність завершення "вічних воєн", на які витрачається надто багато грошей американських платників податків. На думку аналітика Джулії Азарі, сенатор Хоулі один із тих політиків, для яких характерний притаманний Трампу консервативний популізм.

Якщо в роки президентства Трампа "вічною війною" вважалася кампанія в Афганістані, то тепер частина республіканців вважає такий збройний конфлікт в Україні, який набуває затяжного характеру, і на який адміністрація Байдена витрачає гроші, хоч американські військові не беруть участі у бойових діях із російськими окупантами.

Республіканці продовжують використовувати гасла Трампа, яке все ще має авторитет серед представників ультраправого крила Республіканської партії, а його популістська програма відповідає запитам жителів американської провінції, які відчули на собі негативні наслідки пандемії коронавірусу. Близько 72% республіканців із середньою спеціальною освітою вважають Трампа ключовою фігурою в політичному житті країни.

Трамп відвідує праймеріз республіканців у штатах, де є достатньо його прибічників, яке протеже претендують на державні пости. Аналітик Натеніел Ракіч вважає, що праймеріз продемонструють, наскільки сильні позиції експрезидента в Республіканській партії. Трамп підтримує Бо Хінеса в Північній Кароліні, Джоді Хайса в Джорджії, які балотуються на посаду члена Палати представників, кандидата в сенатори Шона Парнелла в Пенсільванії, губернатора Джаніса Макгічіна в Айдахо та низку інших претендентів на відповідальні посади.

Погляди трампістів на кшталт сенатора Джоша Хоулі розходяться з потребами часу. Вони намагаються подати американську допомогу українським військовим у негативному ключі, щоб досадити адміністрації Байдена та демократам у період підготовки до проміжних виборів. Тим не менш, вони забувають, що прийняті пакети фінансової допомоги для України, левова частка якої буде витрачена на зброю, закон про ленд-ліз необхідні для ослаблення Росії, яка стала надто небезпечною для міжнародного співтовариства. Адже, крім українців, більше ніхто не ризикнув чинити збройний опір агресії РФ.

Автор: Георгій Кухалейшвілі, політолог-міжнародник



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

БАНДЕРІВЕЦЬ

21 травня 2022, 18:56

СерГей во всьому вині кацапопіздящі!!!

БАНДЕРІВЕЦЬ

21 травня 2022, 18:55

Для чого Ви пишете цю фігню і неправду. Байден підписав сьогодні цей проєкт і грощі будуть виділені, а з Сенату ставив "пальці в колеса" тільки один і то не зовсім відмовляючи, а узгоджуючи де що...для чого Ви брешете людям??? Що партія сказала???

Sergey

21 травня 2022, 18:40

Так в результате всего кто виноват во всех проблемах в мире Украина или Россия?


Новини