Головна Новини Політика зовнішня політика Чому в Ірані розпочалися протести
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Ірані розпочалися протести

Під час мітингів вбиті двоє людей

17 липня 2021, 21:00
Поділіться публікацією:

Іран стикнувся з найсильнішою посухою за останні 50 років, через нестачу води громадяни вийшли на вулиці з антиурядовими гаслами, під час яких були вбиті двоє людей. Про це повідомляє Iran International.

Чому в Ірані розпочалися протести

Протести в Ірані - фото: Vox

Останніми днями по всій іранській провінції Хузестан тривають акції протесту. Місцеве сільське господарство та тваринництво опинилося на межі виживання, а на додачу до цього влада почала відключати електроенергію. Деякі мітингарі озвучують антиурядові гасла, та гасла проти верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.

Наймасштабніша акція відбулася у Сусангерді – місті поруч з ірано-іракським кордоном. Левова частка його жителів – арабомовне населення. Окрім того, акції протесту відбулися також в інших містах Хузестану – центру нафтовидобутку країни. Саме він забезпечує економічне життя Ірану.

У соціальних мережах з'явилися відео, на яких протестуючі розпалюють багаття, щоб перекрити дороги, у той час, як іранські силовики намагаються їх розігнати.

17 липня стало відомо, що під час протестів був застрелений мітингувальник, проте місцевий чиновник у місті Шадеган звинуватив інших учасників акцій протесту в його вбивстві, заявивши, що нібито це вони стріляли кулями у повітря задля провокацій.

Зазначимо, що посуха в країні почалася у 2021 році через те, що взимку та навесні в Ірані значно зменшилася кількість опадів. Також крім посухи, економіка Ірану сильно постраждала від санкцій США та від пандемії коронавірусу. Інфляція в країні щорічно перевищує 50%, а рівень безробіття продовжує зростати.

Нагадаємо, колишній американський президент Дональд Трамп під час звернення після атаки з боку Ірану по військових базах США в Іраку заявив, що Ірану не дозволять мати ядерну зброю. Всі деталі ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини