Головна Новини Політика зовнішня політика Чого чекати світу від Байдена - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати світу від Байдена - думки експертів

Про те, яку політику буде проводити Джо Байден розповіли українські політологи

25 січня 2021, 12:50
Поділіться публікацією:

Джо Байден в статусі 46-го президента США вже підписав ряд указів і скасував ряд дій попередника — Дональда Трампа. Що можна сказати про перші дії нового глави Білого дому і чого чекати від нього ЄС, Китаю, РФ, України міркували українські експерти.

Чого чекати світу від Байдена - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Головна інтрига — відносини з Китаєм"

Доктор політичних наук Ігор Піляєв нагадує, що головним посилом Джо Байдена в інавгураційній промові був заклик покінчити з розколом американського суспільства, до громадянського згуртування і єднання заради майбутнього.

"Однак низка підписаних ним перших указів, такі як скасування правових підстав для будівництва "Великої американської стіни" на кордоні з Мексикою, скасування введеного Дональдом Трампом на в'їзд мігрантів з семи проблемних з точки зору терористичних ризиків мусульманських і африканських країн, скасування дозволу на будівництво трубопроводу Keystone XL для поставки нафти з Канади для американських нафтопереробних заводів (проти чого виступали екологи), навряд чи посприяють подоланню такого розколу, а скоріше його посилять", — вважає Ігор Піляєв.

На його думку, головною інтригою президентства Байдена у сфері світової політики залишається можливість "перезавантаження" відносин з Китаєм.

"Чи стане Пекін партнером США в процесі глобалізації або буде, як і при Трампі, розглядатися головною загрозою безпеки та могутності США, — пояснює експерт. — Від цього багато в чому буде залежати й характер американо-російських відносин при новому американському президентові".

Якщо "перезавантаження" з Китаєм відбудеться, що цілком вписується в глобалістських доктрину Байдена, напруженість у відносинах США з Росією з високою ймовірністю посилиться, прогнозує Ігор Піляєв.

"Проблема, однак, у тому, що Вашингтону навряд чи вдасться в найближчій перспективі відновити свій потенціал лідерства в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, який був втрачений після виходу Трампа в січні 2016 року через інтеграційні угоди про тихоокеанське партнерство. І до якого після цього приєднався Китай. Більш того, в листопаді 2020 року історичним тріумфом Китаю стало підписання Ханойського угоди про регіональне всеосяжне економічне партнерство 15 країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону за участю найближчих союзників США Японії, Південної Кореї та Австралії, але знову-таки без США. І далеко не факт, що Пекін погодиться на участь Вашингтона в цій угоді", — зазначає експерт.

Водночас, підкреслює Ігор Піляєв, з приходом Байдена слід очікувати посилення стратегічного партнерства США з ЄС на єдиній ціннісній основі неоліберального глобалізму, що може призвести й до консолідації їх спільної політики на українському напрямку.

"Зеленський викликає в Білому домі роздратування"

Політолог Андрій Окара вважає, що для України у зв'язку з президентством Байдена склалася неоднозначна ситуація.

"Є сприятливий фон для поліпшення відносин між Україною та США як державами. Але — не сприятливий фон особисто для Зеленського. Події, які розгорталися з його прямим і непрямою участю навколо Байдена і Трампа (україногейт після телефонної розмови Зеленського з Трампом, справа Бурісми, "плівки Деркача" і так далі) призвели до того, що фігура Зеленського викликає в Білому домі (і при старій адміністрації, і при новій) роздратування. Є певні емоції і політичний негатив", — пояснює політолог.

В рамках же американо-українського кейса він не виключає посилення ролі США у внутрішньополітичних справах нашої країни. А також — надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

"При Байдені прогнозую поліпшення економічних і політичних відносин між Штатами і Євросоюзом. Буде спроба відірвати ЄС від Росії, зменшити їх зв'язку. Байден буде намагатися відбудувати європейсько-американський, євроатлантичний світ, який при Трампі був неабияк зіпсований", — зазначає Андрій Окара.

Характеризуючи байденівську політику щодо Росії, експерт зазначив, що, за однією версією, неприємності у РФ за нової американської адміністрації можуть бути тільки на словах (Байден раніше називав Росію ворогом №1 для США). За іншою — і на справах теж ...

"Кремль хоче від США, щоб ті визнали, що пострадянський простір, за винятком трьох балтійських країн — це зона геополітичних інтересів РФ. Мовляв, змиріться з тим, що Україна, Білорусь, Молдова — це частина історії Росії ... Але судячи з призначень, які робить Байден, в тому числі в Держдеп, ми побачимо повернення до політики старих демократів щодо стримування Росії, — підкреслює політолог. — Згідно з їхньою логікою, Східна Європа повинна бути оплотом проти РФ".

Що стосується взаємин з Китаєм, то Штати при Байдені будуть намагатися перетворити КНР в ефективного партнера, вважає Андрій Окара.

"При цьому буде відбувається балансування в трикутник США-РФ-Китай, де будуть спроби стримати Китай за допомогою РФ, а РФ — за допомогою Китаю. Але є всі підстави вважати, що відносини між США і КНР при Байдені будуть краще, ніж при Трампі ", — резюмує політолог.

Як повідомляв портал "Коментарі", в новому уряді США при 46 президенті Джо Байдена прокоментували політику санкцій проти Росії за військову агресію проти України на Донбасі і окупацію Криму.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини