Головна Новини Політика зовнішня політика Чим небезпечна "формула Штайнмайера" і чи потрібна вона законодавству України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим небезпечна "формула Штайнмайера" і чи потрібна вона законодавству України

Експерти для видання "Коментарі" оцінили ризики й наслідки перенесення так званої "формули Штайнмайера" в українське законодавство

23 липня 2021, 13:48
Поділіться публікацією:

У МЗС Німеччини наполягають, щоб Росія та Україна повністю виконали результати саміту, узгоджені в Парижі в грудні 2019 року. Відносно України — це перенесення так званої "формули Штайнмайера" в законодавство. Чому це потрібно (не потрібно) робити? Що буде, якщо українська влада піде на цей крок? На ці питання виданню "Коментарі" відповіли експерти.

Чим небезпечна "формула Штайнмайера" і чи потрібна вона законодавству України

Чим небезпечна "формула Штайнмайера" і чи потрібна вона законодавству України - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Посили, які лунають від Німеччини, вкрай негативні — вони ще більше розв'язують руки Путіну

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко нагадує, що спершу канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі з Володимиром Зеленським 12 липня заявила про необхідність узаконити в Україні "формулу Штайнмайера". Тепер і МЗС ФРН наголосив на цьому увагу. На думку експерта, німці, які є ще й частиною нормандського формату, неправильно розставляють акценти. Така тактика згубна, впевнений Валерій Кравченко.

"Надаючи на нас тиск, примушуючи імплементувати в українське законодавство "формулу Штайнмайера", Німеччина на нас нарівні з Росією покладає провину за те, що немає прогресу в процесі врегулювання конфлікту. Що однозначно неправильно, враховуючи, хто є країною-агресором", — підкреслює експерт.

Він нагадує, що "формула Штайнмайера" — це етап, наступний за припиненням вогню, виведенням військ, розмінуванням. І ці важливі попередні кроки повинні бути зроблені Росією. Але не зроблені.

"У нас позиція проста — безпековий блок перед політичним. Росія ж націлена на суб'єктивізацію так званих "ДНР" і "ЛНР". І намагається виставити себе посередником, а не стороною конфлікту, якою, по суті, є. В цій ситуації потрібно тиснути не на Україну, а на Росію, в тому числі формуючи відповідну позицію України, Німеччини і Франції в тому ж нормандському форматі. Посили ж, які зараз лунають із боку Німеччини, вкрай негативні. Вони ще більше розв'язують руки Путіну. Особливо це небезпечно в контексті намічених на осінь російсько-білоруських військових навчань Захід-2021. Росія завжди, коли бачить, що хтось десь поступається, що якась "червона лінія" пересувається, цю лінію переступає — і йде далі. І це загроза не тільки для України, але і для Європи", — попереджає Валерій Кравченко.

Ми потрапили в пастку, яку раніше створили своїми руками

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов вважає, що в тому, що відбувається, є і провина США.

"Нещодавно тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент заявив, що не очікується участі американських чиновників в переговорному процесі щодо Донбасу. Ні в яких форматах. В угоді США і ФРН стосовно російського газопроводу "Північний потік-2" є пункт, згідно з яким Берлін зобов'язується активізувати зусилля в рамках нормандського формату для виконання Мінських угод. І жодного слова про те, що США будуть залучені до процесу. Тобто, адміністрація Байдена перекладає на Німеччину відповідальність щодо врегулювання ситуації на Сході України, — пояснює Дмитро Снєгирьов. — Ну, а Німеччина фактично примушує Україну до виконання "формули Штайнмайера". Яка легітимізує кремлівський сценарій із контролю з боку РФ над зовнішньополітичним вектором України. Що означає втрату нами суверенітету".

Але Німеччині, схоже, важливіше вирішити за будь-яку ціну "українське питання", щоб нормалізувати відносини з США і РФ.

"Так, ми самі підписалися на "формулу Штайнмайера". Адже вона якоюсь мірою віддзеркалює Мінські угоди, підписані ще за президентства Порошенка. Але тоді не внесення невигідних Україні змін у законодавстві аргументували відсутністю більшості в парламенті і можливими вуличними заворушеннями. А у Зеленського є монобільшість і повний контроль над силовим блоком. І такі тези вже не працюють, — пояснює Дмитро Снєгирьов. — Що розуміють на Заході. І посилюють тиск. Можна сказати, що ми потрапили в пастку, яку раніше створили своїми руками. Якщо спробуємо ввести "формулу Штайнмайера" в законодавство, то російська присутність легітимізується у вигляді територій, які фактично не контролюються Україною. І де вже сотні тисяч громадян мають російські паспорти".

Нагадаємо, що згідно з Мінськими угодами, проведення місцевих виборів на території ОРДЛО — лише 12-й пункт плану з врегулювання кризи. Йому передує ряд інших кроків, в тому числі всеосяжне припинення вогню, відведення військ від лінії розмежування, виведення іноземних військових формувань, встановлення контролю ОБСЄ над кордоном. А "формула Штайнмайера" передбачає, що спершу відбудуться місцеві вибори в ОРДЛО (відповідно до Конституції України), потім — тимчасове (а після підтвердження демократичності виборів з боку ОБСЄ — постійне) набуття чинності закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. І одночасно з імплементацією цього закону — виведення військ і встановлення контролю України над східним кордоном.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини