Головна Новини Політика зовнішня політика Чи варто відновити електронне декларування нардепів: експерти поділилися думками
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто відновити електронне декларування нардепів: експерти поділилися думками

Експерти назвали ризики відходу від е-декларування.

30 грудня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Разом із введенням воєнного стану народні депутати отримали можливість не подавати декларації за 2021 рік. Зараз почалися дискусії про те, щоб повернути ці практики. Так, у Раді очікує розгляду нардепами законопроект щодо відновлення електронного декларування. Відновлення електронного декларування, а також ухвалення проекту Державної антикорупційної програми — ключові питання для вступу в ЄС, переконані в Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Чи варто відновити електронне декларування нардепів: експерти поділилися думками

Фото: https://politosvita.ba.org.ua


“Коментарі” запитали експертів, чи варто відновити цей процес і які ризики можуть реалізуватися, якщо цього не робити. 


Олена Щербан, заступник виконавчого директора Центру протидії корупції, вважає, що нині конче важливо поновити декларування народних депутатів.  


“Коли було призупинено декларування, мова йшла про необхідність і закрити реєстр, і не всі мали можливість подати такі декларації у початкову фазу війни, — пояснює експерт. — Зараз ризики від того, що немає декларування, набагато більше перевищують ризики того, що хтось не зможе подати декларацію. Тим більше, що всі топ-чиновники країни знаходяться у Києві, де такої серйозної небезпеки, що заважає подавати декларації, немає”. 


Без декларацій, суспільству набагато складніше відстежувати, що відбувається, додала вона. 


"Не зобов'язані подавати декларації і ті, хто проходить конкурс на директора Національного антикорупційного бюро. Тобто кандидатів не можна змусити це зробити. Реєстр декларацій — це те місце, де в першу чергу можна було знайти, побачити ознаки незаконного збагачення, хабарництва", — наголошують у Центрі протидії корупції. 


Політолог Віталій Бала критикує рішення влади про призупинення декларування. 


"Чинна влада поводить себе неадекватно. На мою думку, під час війни вона має бути взірцем. Усе, що вони собі скасовують, роблять пільги — це сприймається українським народом негативно. Не розумію, чому вони себе так поводять. Це негативно для них з точки зору піару. Безумовно, такі речі робити не можна", — поділився думками експерт. 






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини