Головна Новини Політика зовнішня політика Чи потрібно Україні подвійне громадянство - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потрібно Україні подвійне громадянство - думки експертів

Про нюанси законопроекту про подвійне громадянство читачам "Коментарів" розповіли експерти

29 січня 2021, 12:25
Поділіться публікацією:

Група депутатів від фракції "Слуга народу" зареєструвала законопроект, яким пропонується дозволити мати подвійне громадянство в Україні. У тому числі з Росією, але за умови, що тоді громадяни України, які мають і паспорта РФ, не зможуть проголосувати на виборах або бути обраним до скасування такого статусу або відмови від громадянства країни-агресора. Експерти оцінили для "Коментарів" запропоновані зміни.

Чи потрібно Україні подвійне громадянство - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Можна використовувати досвід інших країн"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко підкреслює, що питання подвійного громадянства давно назріло в українському суспільстві.

"Він має два виміри — зовнішнє і внутрішнє. Перше стосується закордонного українства, діаспори — голос якої міг би допомогти посилити проєвропейський вектор розвитку держави. Що стосується внутрішнього виміру — то багато етнічних угорців на Закарпатті вже мають 2 паспорти. Те ж саме і щодо румунів на Буковині. Це той статус-кво, який вже є зараз, має конфліктний потенціал, і його просто не потрібно ігнорувати. Подвійне громадянство — суттєвий крок до деескалації у відносинах з Угорщиною з усіма наслідками, що випливають позитивними наслідками (зокрема, розблокуванням діяльності Комісії Україна-НАТО)", — пояснює експерт.

При цьому, на думку Валерія Кравченка, щодо Росії і їх проксі (Білорусі, наприклад) варто було б не віддавати питання на відкуп РНБО з формулюванням "держави-агресора" і позитивної дискримінації.

"Можна просто скористатися литовським досвідом, — каже директор Центру міжнародної безпеки. — У 2019 був проведений референдум щодо подвійного громадянства в Литві для громадян тих країн, які відповідають "критеріям європейської та трансатлантичної інтеграції", тобто є членами ЄС і НАТО. "За" проголосувало більше 72% тих, хто прийшов на референдум виборців (явка склала 52%). Але оскільки в Конституції Литви зазначено, що рішення приймається 50% 1 голос (1,2 млн. Чол.) Всіх 100% виборців (2,4 млн. Чол.) Країни, то 72% "за" від 52% явки не вистачило для прийняття рішення. Однак саме формулювання, попри всі можливі дискусії в суспільстві, має право на життя, зокрема, оскільки європейська і євроатлантична інтеграція України закріплені в Конституції".

"Ухвалення закону про подвійне громадянство буде довгим процесом"

Політолог-міжнародник, технолог Вікторія Закревська зазначає: "Подвійне громадянство — нормальна практика в Європі. А ось в пост-СРСР — це тонка тема, яку країни в зоні впливу РФ вважають питанням національної безпеки, і тому забороняють подвійне громадянство".

На думку експерта, Україна вирішила прощатися з цим радянською спадщиною і посилювати свою м'яку силу, в тому числі шляхом налагодження довгострокових зв'язків з іноземними діаспорами українців.

"Але Україні потрібно бути акуратною в цьому питанні з країною агресором, тим більше з огляду на наявність спірних територій і активної практики видачі російських паспортів українським громадянам, — зазначає Вікторія Закревська. — У парламенті і уряді шукають рішення, ведуть консультації, залучають представників діаспор. Проте, питання далеке від завершального рішення — прийняття буде довгим процесом".

Автори проекту закону пропонують позбавляти громадянина України, що має громадянство країни-агресора, права голосувати на виборах або бути обраним. На думку Вікторії Закревської — це вимоги реальності. "В якій саме формі вони будуть прийняті — питання відкрите. Дискусія навряд чи завершиться запропонованим рішенням, — вважає вона. — Оскільки мова про суверенітет — і в нинішньому стані міжнародне право тільки напрацьовує вирішення подібних питань, будуть вестися консультації і з Венеціанською комісією та іншими міжнародними організаціями. Але в будь-якому випадку подвійне громадянство — це шлях, який Україна вирішила виконати. У бік Європи".

Як повідомляв портал "Коментарі", глава українського МЗС Дмитро Кулеба підтримує введення подвійного громадянства.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Дан

30 січня 2021, 00:10

Общее гражданство для граждан Украины и России несёт огромную материальную и политическую выгоду для обеих стран и станет эффективным фактором экономического развития и безопасности на всём пространстве Евразии.


Новини