Головна Новини Політика зовнішня політика Чи може Україна підтримати незалежність Косово після визнання паспортів: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна підтримати незалежність Косово після визнання паспортів: прогноз експертів

Експерти розповіли, які можуть бути наслідки визнання Україною самопроголошеної держави

28 вересня 2020, 11:31
Поділіться публікацією:

У МЗС України повідомили, що наша країна визнала паспорта самопроголошеної держави Косово. Але поки не визнала незалежність Косово, хоч робить кроки в цьому напрямку. Експерти для порталу "Коментарі" оцінили рішення про можливе визнання Україною незалежності Косово — і його можливі наслідки.

Чи може Україна підтримати незалежність Косово після визнання паспортів: прогноз експертів

"Боїмося, що наше визнання вдарить по нас же самих бумерангом"

Політолог, директор Інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков підкреслює, що визнання і навіть тільки контакти з Косово це — тема гостра. В цей момент Косово визнано 116 країнами (включаючи США і більшість країн ЄС). Відмовилися визнавати Косово теж чимало держав. Серед них Україна, Іспанія, Словаччина, Греція, Кіпр, Румунія.

"США тут тиснуть на всіх, і ми — не виняток, — пояснює експерт. — Давно б визнали, якби не Крим. Боїмося, що наше визнання вдарить по нас же самих бумерангом".

Паспорти, на думку Павла Рудякова, це — явний крок до визнання, хоча в МЗС це заперечують.

"Тема непроста, але вона йде вперед і розвивається, незалежно від нас. У нас немає своєї позиції ні щодо неї, ні щодо багатьох інших питань. Ось, і крутимося, як флюгер", — резюмує політолог.

"Україні потрібно бути дуже обережною в питаннях Косово"

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе не бачить проблем у зв'язку з визнанням Україною загальногромадянських паспортів Косово для оформлення віз.

"За словами заступника голови МЗС України Василя Боднара, навіть Сербія визнала більшість косовських документів. А щодо паспортів Косово — він консультувався з сербськими дипломатами. Заступник міністра також підкреслив, що ці дії не мають нічого спільного з визнанням міжнародної правосуб'єктності Косово", — підкреслює Антон Кучухідзе.

Водночас експерт закликає Україну не забувати про свої національні інтереси в розрізі цієї ситуації. Так само як про те, що у нас під боком — країна-агресор, яка тільки й чекає, щоб використовувати ту чи іншу похибку офіційного Києва з користю для себе.

"Ми знаходимося в просторі СНД, де РФ плодить купу заморожених конфліктів. А потім визнає непідконтрольні території — чи приєднує їх до себе, — зазначає Антон Кучухідзе. — Тому Україні потрібно бути дуже обережною в питаннях Косово. У 2008 році російсько-грузинська війна стала фактично відповіддю РФ на те, що частина Заходу визнала одностороннє проголошення незалежності Косово. Незабаром після цього росіяни в такому ж форматі — абсолютно незаконно — визнали Південну Осетію і Абхазію. Тож у всій цій геополітичній грі нам важливо не забувати про національні інтереси. Сподіваюся, в МЗС це розуміють — і будуть приймати ті чи інші рішення, виходячи виключно з інтересів України".

"Сам факт визнання вже відкриває ящик Пандори"

Політичний оглядач, експерт Українського інституту політики (УІП) Руслан Бізяєв, коментуючи резонанс навколо косовських паспортів і українського до них ставлення, пропонує уявити ситуацію з Туреччиною і окупованих росіянами Кримом.

"Уявімо, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вирішить пускати у свою країну жителів Криму за загальноросійськими паспортами. Мовляв, це гуманітарна місія, щоб полегшити їм життя. Уявляєте, що було б в нашій пресі? МЗС би тупав ногою, вимагав пояснень. У нас же зараз — плюс-мінус схожа ситуація, — вважає експерт УІП. — Нам пояснюють, що прийом України загальногромадянських паспортів Косово для оформлення віз введений "з метою нормалізації режиму поїздок в Україну жителів Косово, перш за все з гуманітарною метою". І, мовляв, немає тут визнання Україною Косова де-юре. Погодьтеся, дивна ситуація. А потім ми ще питаємо, чому нас не підтримують, чому на нас косо дивляться".

Руслан Бізяєв підкреслює, що Косово визнали в основному ті, у кого немає територіальних суперечок з сусідами. Втім, сам факт визнання вже відкриває ящик Пандори, впевнений експерт.

"Україна ж, з огляду на ситуацію з Кримом, з Донбасом, краще максимально абстрагуватися від ситуації з Косово. Тому що це зіграє проти нас", — впевнений Руслан Бізяєв.

Раніше експерти назвали ризики легалізації подвійного громадянства в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини