Головна Новини Політика зовнішня політика Чесько-російський скандал: чим закінчиться протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Чесько-російський скандал: чим закінчиться протистояння

Чехи пов’язують росіян із вибухом складу боєприпасів у Врбетиці восени 2014 року

19 квітня 2021, 15:59 comments1043
Поділіться публікацією:

Між Чехією та Росією різко ускладнилися відносини після рішення офіційної Праги вислати з країни 18 російських дипломатів. Варто відзначити, що Росія не "залишилася в боргу" — дала добу на виїзд 20 представникам посольства Чехії.

Чесько-російський скандал: чим закінчиться протистояння

Чехія висилає з країни 18 російських дипломатів. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" з'ясовували всі нюанси скандалу, а також залучили до аналізу ситуації експертів. Фахівці пояснили, чому стався подібний інцидент і якого подальшого розвитку подій варто очікувати.

Коротко про головне

До подібної реакції Чехію "змусили" дані, отримані після внутрішнього розслідування. Його результати лише недавно анонсували для широкого загалу. Як стверджують у Празі, вислані дипломати працюють під прикриттям, а насправді є співробітниками російських спецслужб.

Також чехи вважають, що саме ці особи можуть бути причетними до вибуху складу боєприпасів, що стався восени 2014 року в місті Врбетіце. Тоді було знищено понад 10 тонн набоїв, снарядів і ракет. Були й жертви — від поранень загинули двоє співробітників приватної фірми.

Поліція Чехії оголосила в розшук двох росіян за підозрою в причетності до вибухів. Це виявилися Олександр Петров і Руслан Бошіров — ті самі, кого підозрюють у спробі отруєння "Новачком" колишнього російського і британського розвідника Сергія Скрипаля в Солсбері.

Варто зазначити, що із розслідувань група Bellingcat і видання The Insider раніше з'ясували, що "Олександр Петров" — це військовий лікар і співробітник Головного управління розвідки Генштабу Міноборони РФ Олександр Мишкін, а "Бошіров" — полковник ГУР Анатолій Чепіга.

"Ситуація, схоже, йде до подальшої ескалації"

Директор Інституту світової політики Євген Магда звертає увагу, що розвиток відносин між РФ і Чехією показовий у тому контексті, що чеський президент Мілош Земан займає помітно проросійську позицію. І, за великим рахунком, ніколи її не приховував.

"І ця позиція транслювалася на дії Чехії в цілому. Однак розслідування вибухів на чеських складах боєприпасів у 2014 році, до яких, як з'ясувалося, причетні відомі так звані "Петров і Бошіров", призвело до неприємних і для Земана, і для його прихильників наслідків. Чехія змушена буде якщо не поставити РФ на місце, то показати, що не має наміру миритися з подібного роду речами", — зазначає Євген Магда.

На його думку, для РФ, хоч як це парадоксально, ситуація, що склалася в якомусь роді вигідна. Євген Магда пояснює: санкції США, які були введені проти РФ минулого тижня, виявилися такими, на які Росія адекватно відповісти не в змозі. Тому вона буде намагатися хоча б кількісно відіграватися на партнерах США в Європі.

"Наприклад, на висилку трьох російських дипломатів із Польщі Росія відповідає висилкою п'яти польських із Росії. На висилку 18 причетних до розвідки дипломатів із Чехії — росіяни висилають 20 чеських дипломатів. Ситуація, схоже, йде до подальшої ескалації. І просвіту тут не видно", — констатує Євген Магда.

РФ усе більше перетворюється на країну-ізгоя

Російські ЗМІ намагаються представити російсько-чеський скандал як "відповідь" із боку спецслужб США на спробу припинення російської ФСБ і білоруським КДБ спроби нібито держперевороту в Білорусі. Його, як запевняють спецслужби РФ і Білорусі, мали намір організувати США з допомогою тих чи інших найманців. На це звертає увагу політолог Андрій Окара.

"Чи можна вважати це відповіддю? Не беруся сказати. Але події дуже щільно збіглися за часом. Тільки розкривається "змова" в Білорусі — і тут же оголошуються дані про можливу участь "любителів солсберських шпилів" до вибухів складів в Чехії. Зрозуміло, що такі розслідування швидко не робляться. Але якщо результати були відомі раніше — чому про них повідомили лише зараз?" — ставить питання політолог.

На думку експерта, те, що "Петров і Бошіров" "наслідили" в Чехії, майже не викликає сумнівів. Окара посилається на болгарського медіаексперта і медіаінвестора, журналіста-розслідувача видання Bellingcat Христо Грозєва. На думку політолога, останній навів чимало фактів, які вибудовують певний причинно-наслідковий ланцюжок. Усе вказує на те, що Мишкін і Чепіга не просто були на момент вибухів складів на території Чехії, а й робили запити, щоб потрапити на склад.

Андрій Окара вважає, що чим далі, тим більше РФ перетворюється на країну-ізгоя. Для прикладу він наводить американські санкції за втручання в їхні вибори, за кібератаки. Продовжують погіршуватися у Росії відносини й із Європою. Чехія, вважає експерт, до недавнього часу була хорошим партнером РФ, однак тепер все зміниться.

"Адже тут не тільки висилка дипломатів. Тут відмова від російської вакцини "Супутник V", яку збиралася закупити влада Чехії. Тут уже заявлене чеським прем'єром Андрієм Бабішем і Мінпромторгу виключення "Росатома" з участі у тендері на будівництво АЕС "Дуковани". Мало того, що вартість проєкту становить близько 6 мільярдів євро, так ще й тендер тепер, схоже, дістанеться американській компанії Westinghouse. Подвійний, а то й потрійний удар, — підкреслює Андрій Окара. — Але найгірше для Кремля те, що виробляється модельна ситуація. І її можуть повторити інші країни, відмовляючись від співпраці з російськими компаніями, від російських технологій, продукції".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що біля воріт російського посольства в Празі минулого тижня з'явився незвичайний пам'ятник із голим Путіним. Ознайомитися з фото і відео, а також дізнатися більше подробиць ви можете в нашому матеріалі.

Також ми розповідали, через що український уряд "виставляє" за межі країни російського дипломата.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини