Головна Новини Політика зовнішня політика Через газовий шантаж РФ українці можуть втратити роботу: експерти розповіли про небезпечну гру Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Через газовий шантаж РФ українці можуть втратити роботу: експерти розповіли про небезпечну гру Кремля

Кремль шантажує ЄС і вимагає не відкладати запуск "Північного потоку-2"

15 жовтня 2021, 14:56
Поділіться публікацією:

Росії слід зробити більше для забезпечення енергобезпеки Європи. Про це на зустрічі з російським віце-прем'єром Олексієм Оверчуком заявила перший заступник держсекретаря США Венді Шерман. Як варто оцінювати те, що відбувається на європейському енергоринку? Які основні висновки потрібно зробити? Чи будуть вони зроблені? У цих питаннях в ексклюзивному інтерв'ю для порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Через газовий шантаж РФ українці можуть втратити роботу: експерти розповіли про небезпечну гру Кремля

Газпром. Фото: 24 канал

Росія навмисно обмежує експорт газу, щоб прискорити отримання дозволів на запуск "Північного потоку-2"

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов нагадує, що ціни на газ в Європі виросли з $ 300- $ 400 за тис. Куб. м. на початку літа — до рекордних $ 1400- $ 1500. всього за кілька місяців.

"Кілька днів на спотовому ринку газу Європи зберігалася ціна в феноменальні $ 2000 за тис. Куб. м. Дії Росії на газовому ринку — одна з головних причин цінового ралі, — упевнений експерт. — Російська нафтогазова компанія Газпром поставляє близько 50% від усього імпорту природного газу в Європу. Решта газу ЄС купує у Норвегії (20-25%) та Алжиру (8-13%). За прямими довгостроковими договорами, які укладаються на строк до 10-25 років, Газпром виконує свої зобов'язання. Приблизно, половина таких контрактів прив'язана до спотових котирувань, близько третини до форвардних контрактів, а в 10-15% ціна залежить від вартості нафтового кошика. В результаті, середньозважена ціна покупки газу для підприємств залишається високою, але набагато нижче спотових цін".

За словами Адріана Пантюхова, Газпром обмежив поставки на спотовий ринок Європи. Обсяги поставки за перші 2 тижні жовтня в 2021 році скоротилися на 11% до попереднього року, і майже вдвічі до 2019 року. Тим часом, газові сховища в ЄС були заповнені на 13 жовтня в середньому на 60-80%. Тоді як для успішного завершення опалювального сезону на випадок холодної зими потрібно близько 90-95%. Тому, попит на газ на спотовому ринку буде зберігатися на високому рівні, прогнозує експерт.

"Крім того, погіршує ситуацію, підвищений попит на скраплений газ (LNG) з боку Китаю, Японії, Кореї. А він становить близько 25% від імпорту в ЄС. Так, в Піднебесній назріває енергетична криза — деякі підприємства зіткнулися з масовими відключеннями електроенергії", — підкреслює експерт.

Він вважає, що Росія навмисно обмежує експорт газу, щоб прискорити отримання дозволів на запуск "Північного потоку-2", який вже в цьому році зможе пропустити через себе близько 5 млрд куб. м. газу (близько 50% від імпорту України). За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, Росія може збільшити поставки газу на ринок на 15% практично миттєво.

"Тим часом, ЄС і Британія починають вводити життєво необхідні пільги і субсидії для промислових підприємств і населення, які чутливі до підвищень цін на газ, — зазначає Адріан Пантюхов. — Українська ж промисловість ще більш вразлива до стрибків ціни на енергоресурси, адже їй доводиться закуповувати газ за спотовими цінами в $ 1000- $ 1200 за тис. Куб. м., проти середньозважених цін в ЄС в $ 500- $ 600 за тис. куб. м. Якщо ціна залишиться на такому рівні, що ймовірно, враховуючи стабільно-високий попит на ринку з боку ЄС, компаніям в Україні, які не потягнуть собівартість, доведеться закривати виробництво. І таких — більшість. Після стабілізації ціни пізньої взимку-навесні, багато хто просто не відкриються. Залишається тільки дивитися за практиками, випробуваними в ЄС. У найкоротші терміни держава повинна організувати програму по виділенню точкових податкових пільг, субсидій, кредитів за нульовою ставкою для промислових підприємств, і тоді найгірших наслідків можна буде уникнути".

Європейці не ведуться на шантаж РФ. І це відкриває для президента Володимира Зеленського вікно можливостей

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук, Ігор Петренко з жалем відзначає, що ми бачимо дуже мляву реакцію ЄС на відверто ворожі дії РФ в сфері енергетичної безпеки.

"Газпром свідомо обмежує поставки газу в ЄС, підтримуючи дефіцит блакитного палива. З огляду на таку політично мотивовану поведінку Газпрому було б логічніше, щоб ЄС захищався і реагував більш жорстко. Але навіть в опублікованому плані реагування ЄС на надзвичайну ситуацію з газом містяться дуже обмежені заходи, без належних засобів тиску на РФ", — зазначає експерт.

У той же час, ЄС не дає РФ сигналів щодо запуску ПП-2 на умовах росіян. І це добре, підкреслює Ігор Петренко. Адже саме такий план у Кремля — обміняти дефіцит газу на запуск ПП-2.

"Тобто, європейці не ведуться на шантаж. І це відкриває для президента України Володимира Зеленського і всієї владної команди вікно можливостей у просуванні ідеї про те, щоб сучасне європейське законодавство застосовувалося до всіх газових проектів в Європі, зокрема до ПП-2. І в цьому напрямку союзником також можуть бути не тільки низка країн ЄС, але і США", — резюмує Ігор Петренко.

Єдиний вихід із ситуації — крок за кроком позбуватися від газових наручників Росії

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко не сумнівається, що енергетична криза в Європі — це наслідки цілеспрямованих дій Росії. Суть — тримати Європу довічно на своєму газовому гачку (звідси недавні заяви Путіна про важливість довгострокових контрактів) і диктувати їй вигідні для Кремля умови.

"Для Росії це — не тільки заробіток, але і інструмент для політичного тиску, — підкреслює експерт. — Енергетична криза в Європі, яка може обернутися продовольчою, промисловою кризою, оголила слабкі місця Старого Світу. І Росія буде тиснути на них для зміцнення своїх позицій", — прогнозує економіст.

За словами Олександра Вовченка, підписання угоди між Росією і Угорщиною про поставки газу в обхід України, "Північний потік-2", небажання РФ збільшувати поставки газу на європейський ринок — це все елементи однієї мозаїки, однієї політики Кремля. Мета — контролювати "енергетичну кнопку" Європи.

"Єдиний вихід із ситуації — крок за кроком позбуватися від газових наручників Росії. Інвестувати ресурси в надійні джерела і поновлювану енергетику. Адже енергетична безпека — це, перш за все, енергетична незалежність ", — констатує Олександр Вовченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін знову заявив, що в Україні відкачують російський газ, який йде в ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини