Головна Новини Політика зовнішня політика Бути чи не бути: чи може зірватися поїздка Зеленського в США
commentss НОВИНИ Всі новини

Бути чи не бути: чи може зірватися поїздка Зеленського в США

Експерти оцінили ймовірність того, що Джозеф Байден знову перенесе зустріч із Володимиром Зеленським на більш пізній термін

27 серпня 2021, 15:09
Поділіться публікацією:

Деякі ЗМІ почали публікувати нібито інсайдерську інформацію, що зустріч Володимира Зеленського з очільником Білого Дому Джозефа Байдена може бути знову перенесена. "Коментарі" вирішили поцікавитися у експертів, наскільки реальним є ризик того, що в разі подальшої ескалації ситуації в Афганістані доведеться скасувати візит президента України до США, намічений на кінець серпня. Фахівці також розмірковували над тим, наскільки переговори будуть успішними, якщо все ж відбудуться.

Бути чи не бути: чи може зірватися поїздка Зеленського в США

Чи може зірватися зустріч Зеленського і Байдена? Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Сам факт візиту Зеленського до США вже буде успіхом"

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик не думає, що візит Зеленського до Штатів скасують.

"Це було б негарно з точки зору україно-американських відносин. Байден і люди, які займаються темою Афганістану в його адміністрації, продовжать спокійно відстежувати ситуацію. І виведення військ, евакуація цивільних можуть закінчитися раніше 31 серпня. Тому вважаю, що візит президента України в США відбудеться в зазначений термін. І що Байден знайде час для спілкування із Зеленським", — каже Володимир Дубовик.

У той же час він відзначає, що увага преси, в тому числі американської, буде більше звернена на Афганістан, а не на візит українського президента до Вашингтона. І питання американських журналістів до Байдена стосуватимуться не стільки україно-американських відносин, скільки афганських моментів. І це — певний мінус.

"Але не можна передбачити, як розгортатимуться світові події. Як би там не було, думаю, на рівень зустрічі та її можливу успішність ситуація в Афганістані не вплине", — розмірковує експерт.

На його думку, сам факт візиту Зеленського в США вже буде успіхом. Адже це зніме певну напругу.

"Реалізується мрія Зеленського отримати таку зустріч. Але і для двосторонніх відносин контакт двох президентів це завжди добре — символічно підкреслює, що у нас нормальні робочі відносини, що у нас стратегічне партнерство, навіть при тому, що є якісь тертя з низки питань. Це нормально", — впевнений Володимир Дубовик.

Також експерт нагадав, що в Україні часто акцентують, що візит Зеленського в Вашингтон постійно відкладався. У цьому, на думку Володимира Дубовика, немає нічого дивного.

"Потрібно розуміти, що Байден від початку свого президентства лише раз був за кордоном, а у себе прийняв лише кілька світових політиків, причому з європейських була тільки канцлер ФРН Ангели Меркель. І ось тепер — Зеленський. Так що в умовах пандемії можна сказати, що це — ранній візит, швидкий візит нашого президента в США. І потрібно говорити, що він виявився не в третьому ешелоні запрошених, а одним із перших запрошених".

"Судити про успішність візиту до того, як він стався — це політиканство"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков передбачає, що до скасування візиту Зеленського в США можуть привести тільки якісь явно провокаційні дії української влади.

"А ситуація в Афганістані вже привела і ще зможе привести до зміщення термінів візиту. Однак він запланований і відбудеться — рано чи пізно, — зазначає Олександр Кочетков. — Судити про успішність візиту до того, як він стався — це політиканство. Ми можемо тільки здогадуватися, чого чекає від візиту президент Зеленський і що йому має намір розповісти президент Байден. Як правило, очікування наших керівників виявляються надмірно завищеними і невиправданими. Але в будь-якому випадку, офіційні звіти про візит Володимира Зеленського в США будуть цілком райдужними".

"Ключовим питанням зустрічі може стати не українське, а афганське"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко допускає ризик, що Білий дім перенесе зустріч із президентом України у зв'язку із ситуацією в Афганістані.

"До того ж, є висока ймовірність того, що якщо зустріч і відбудеться за графіком, то ключовим питанням в ній буде саме афганське, а не українське. Що, звичайно, стане вельми неприємним моментом для України", — підкреслює експерт.

На його думку, навряд чи президент України з США "привезе" якісь економічні рішення або домовленості.

"В першу чергу, візит — політичний. До того ж, у США фінансовий рік починається в жовтні. І за місяць до цього самого нового року жоден серйозний бізнес не буде змінювати свої поточні плани, — пояснює Юрій Гаврилечко. — Тож єдине, що може бути зроблено — це проведені якісь попередні переговори. І то, тільки в тому випадку, якщо разом з президентом України в США вирушить профільний віце-прем'єр".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в стреч українського і американського президентів Володимира Зеленського і Джозефа Байдена вимушено перенесена з 30 на 31 серпня. Дипломати вже відзначили, що причина криється в зміні формату — глави держав повинні тепер зустрітися ще і особисто, без представників своїх делегацій. Думки експертів щодо цієї ситуації шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи дійсно очільнику Штатів може загрожувати відставка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини