Головна Новини Політика зовнішня політика Битва між РФ і США: чи будуть ще санкції
commentss НОВИНИ Всі новини

Битва між РФ і США: чи будуть ще санкції

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" вважає, якщо на Донбасі Росія розв'яже нову війну, будуть нові секторальні санкції

19 квітня 2021, 21:47
Поділіться публікацією:

Списку санкцій битва між РФ і США, висилка і заборони на в'їзд ряду громадян. Які є подальші варіанти розвитку подій? На що це схоже і чим може закінчитися? За яких умов посилити санкції проти РФ може ЄС? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Битва між РФ і США: чи будуть ще санкції

Списку санкцій битва між РФ і США. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", вважають, що в урядах країн-членів ЄС, які більш-менш зацікавлені у відносинах з Росією, розуміють — Путін пробує їх залякати і змусити поважати його режим. Наприклад, визнати Україну країною, яка знаходиться у виключній зоні впливу Росії.

"За спробу залякування Путіна не каратимуть. Більшість членів ЄС є членами НАТО — і демонстрація сили їх не лякає. Питання в тому, наскільки сам Путін хоче зіпсувати відносини з європейськими країнами", — зазначає Петро Бурковський.

За його словами, якщо на Донбасі Росія розв'яже нову війну, будуть нові секторальні санкції.

"Наприклад, як і Крим в свій час, під санкції потраплять регіони Росії, що стали базою для нової агресії. Під санкції можу потрапити і прикордонні області і області, де базуються війська вторгнення. Можливо, навіть Москва, де знаходиться Генштаб і ФСБ; Південь Росії, звідки йде експорт сільгосппродукції. Все це обернеться втечею капіталу, девальвацією рубля, падінням рівня життя", — прогнозує аналітик.

Петро Бурковський впевнений, що нові захоплені території цих нових проблем не компенсують. Зрештою, в ЄС почнеться пошук альтернативних постачальників нафти і газу, щоб замінити імпорт енергоносіїв з Росії та Білорусі. Це покладе край і Північним потоком-2, підкреслює експерт.

Коментуючи американо-російські гірки, головний редактор інформагентства Укрпресс Інфо,політексперт Олексій Воронцов зазначає: "Сьогодні ми спостерігаємо порогову ескалацію, яка схожа на Карибської кризи в жовтні 1962 року між США і СРСР. Тоді один крок відділяв від початку Третьої світової війни ".

У наших реаліях Кремль, за словами експерта, брязкає зброєю на своїх кордонах і розмахує ядерної кийком в пориві виторгувати на старті максимальну кількість геополітичних вигод.

"До всього іншого додалася дипломатична чехарда або вірніше сказати спрацював принцип доміно, де понеслися пакетні висилки дипломатів — Україна, Чехія, РФ. Відмічено зростання різких заяв західних чиновників проти політики Москви. Все це говорить про підвищений градусі напруги", — підкреслює Олексій Воронцов.

Він також звертає увагу, що Байден запросив взяти участь Путіна в екологічному саміті в режимі відео-конференції.

"Це говорить про те, що американська адміністрація спільно зі своїми західними колегами намагається заспокоїти ситуацію і нормалізувати відносини. Поки спостерігаємо незрозумілі процеси в режимі броунівського руху, але поки людство сподівається на розсудливість провідних держав і їхніх лідерів ", — резюмує Олексій Воронцов.

Нагадаємо, Федеральна авіаційна адміністрація Департаменту транспорту США (FAA) рекомендує авіакомпаніям обережніше поставитися до польотів над деякими регіонами України та Російської Федерації. Про це йдеться в повідомленні Державної авіаційної служби України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини