Головна Новини Політика зовнішня політика Байден розповів про саміт НАТО та про перемовини з Путіним
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден розповів про саміт НАТО та про перемовини з Путіним

Президент США задоволений новою програмою НАТО до 2030 року й розповів про підготовку до переговорів з президентом РФ

15 червня 2021, 07:15
Поділіться публікацією:

Востаннє НАТО складало стратегічний план ще у 2010 році, коли Росію вважали партнером, а Китай навіть не згадували. Про це після відкриття саміту країн-учасниць Північноатлантичного Альянсу заявив президент США Джо Байден, інформують "Коментарі" з посиланням на пресслужбу Білого дому.

Байден розповів про саміт НАТО та про перемовини з Путіним

Джо Байден. Фото з відкритих джерел

Під час саміту НАТО говорили про довгострокові системні виклики для колективної безпеки з боку Китаю та схвалили нову політику кіберзахисту, зазначив Байден. За його словами, країни Альянсу домовились посилити зусилля для підвищення стійкості критичної інфраструктури по всьому світу, розвивати співпрацю з партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні та ухвалили план дій щодо кліматичної безпеки.

На питання щодо російської агресії та очікувань від зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним Байден відповів:

"Я збираюся дати зрозуміти президенту Путіну, що є сфери, де ми можемо співпрацювати, якщо він вирішить. І якщо він вирішить не співпрацювати й діятиме так, як у минулому, щодо кібербезпеки та деяких інших видів діяльності, тоді ми відповімо".

США та РФ повинні вирішити, де є спільні інтереси, у яких вони зможуть співпрацювати й перевірити сфери, де країни "не згодні" та чітко зрозуміти, "що таке червоні лінії", додав Байден. Очільник Білого дому також розповів про зустрічі з Путіним:

"Я зустрічався з ним. Він яскравий. Він жорсткий. І я виявив, що він — як кажуть, коли ти грав у м'яч, "гідний супротивник". Але річ у тому, що я із задоволенням поговорю з вами, коли це (саміт двох президентів у Женеві, — ред.) закінчиться, а не раніше, про те, що потягне за собою обговорення".

Кожен світовий лідер на саміті з членів НАТО дякували Байденові "за зустріч з Путіним зараз", додав президент США. Проте журналісти знов спитали його: "Чи вбивця Путін?"

"Коли мені це питання поставили в ефірі, я чесно відповів на нього. Але це не так вже й багато — я не думаю, що це має велике значення… І я сподіваюся, що президент Путін дійде висновку, що є певна зацікавленість, з точки зору його власних інтересів, у зміні уявлення про нього у світі з точки зору того, чи буде він брати участь у поведінці, що вважається відповідною поведінкою для глави держави", — заявив Байден.

Нагадаємо, зустріч президентів США та РФ Джо Байдена та Володимира Путіна відбудеться 16 червня у Женеві.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що у комюніке за підсумками саміту лідери держав НАТО вітали значні євроатлантичні реформи України, а також пообіцяли допомогу в проведенні реформ в оборонній та безпековій галузях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини