Головна Новини Політика зовнішня політика Байден і Україна: чого чекати Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден і Україна: чого чекати Зеленському

Якими будуть відносини України та США за президентства Байдена розповіли українські політологи

21 січня 2021, 11:12
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський очікує зустрічі з новообраним президентом США Джо Байденом і вважає, що відносини між країнами стануть краще. Про те, чи правий Зеленський і чого і за яких умов чекати Україні від Байдена, в тому числі в ракурсі конфлікту з Росією, розбиралися українські експерти.

Байден і Україна: чого чекати Зеленському

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Потрібна логіка інвестування замість логіки кредитування"

Політолог-міжнародник Антон Кучухідзе вважає, що при Байдені санкції проти РФ через її агресії проти України будуть зберігатися. І взагалі український кейс, Україна, багато в чому буде розглядатися через призму протистояння з Росією.

"Територіальна цілісність і суверенітет України для Америки зберігається в пріоритеті. Решта — предмет конкретних переговорів, а також реального прогресу наших реформ, — зазначає експерт. — Головне, що діалог буде починатися без проблем. Нагадаю, що у попереднього президента України і його МЗС через втручання окремих політиків з БПП і окремих можновладців того періоду — були проблеми з комунікацією з американською адміністрацією. І навіть після зміни влади в Україні складно було вибудувати конструктивний діалог з Трампом. Багато проблем доставили йому українці. Зараз все інакше".

Антон Кучухідзе передбачає, що з точки зору комунікацій Байдена із Зеленським, проблем не буде.

"Ні шостий президент України, ні нинішній глава нашого МЗС, ні посол України в США не втручалися у виборчий процес в Штатах. Хоч їх періодично до цього підштовхували. Що стосується нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубинського, який потрапив під американські санкції через "плівки Деркача" (на оприлюднених плівках нібито записана розмова між п'ятим президентом України Петром Порошенком і на той момент віце-президентом США Джо Байденом, оскільки ті виставляють їх в не найкращому світлі — ред.), то тут потрібно розуміти, що його участь у конференції, що  пов'язана з даними записами, є суто його особистою ініціативою. Тому проблем ця історія не створить, тим більше що Офіс президента вже запевнив, що українці, які опинилися в американському списку санкцій, будуть притягнуті до відповідальності", — зазначає політолог.

Він також вважає, що Мінські угоди при Байдені залишаться базовим документом для врегулювання ситуації на Донбасі.

"Також є інсайдерська інформація, що надання летальної зброї Україні буде зберігатися. Питання актуальне, оскільки під час президентства Обами і віце-президентства Байдена нам Штати летальну зброю не надавали", — нагадує Антон Кучухідзе.

На його думку, інтенсивність двосторонніх відносин будуть залежати від конкретного прогресу в Україні в рамках реформ, економічного зростання і боротьби з корупцією.

"Чим сильніше ми економічно, тим більше вигоди можемо запропонувати американським інвесторам. І тим більше шансів змінити логіку кредитування на логіку інвестування", — підкреслює політолог-міжнародник.

"Зеленський опинився на розтяжці"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Владислав Дзівідзінскій акцентує, що з дня інавгурації Байдена світ став посттрампівський. А тому обов'язково будуть нові геополітичні рухи, в тому числі за участю України.

"Байдену не треба пояснювати, що таке Україна. Він був у нас 6 разів — рекордсмен по візитах серед високопоставлених американських офіційних осіб. Чудово він знає і що таке Росія. Так що, вибудовуючи відносини на європейському континенту, Держдеп при Байдені окрему увагу приділить і Україні, і РФ ", — прогнозує експерт УІП.

На його думку, нещодавнє потрапляння ряду українців (політиків, дипломатів) в американський список санкцій (за "плівки Деркача"), доводить, що Держдеп ще до інавгурації Байдена більш щільно взявся за Україну.

"Ситуація з санкціями показує, що в США прекрасно розуміють внутрішньоукраїнські процеси. І збирають відповідну інформацію. І в потрібний момент її використовують, — зазначає Владислав Дзівідзінскій. — Можна сміливо припустити, що відносини межу Америкою і Україною гірше не стануть. Навіть є обережна надія, що покращаться. Але мова про Україну як про країну. А чи не про наших владах".

На думку експерта, Зеленський опинився в непростій ситуації. Фактично — на розтяжці.

"Торік фактично з його мовчазної згоди були оприлюднені плівки, які били по Байдену і Порошенко. А тепер Зеленський зізнається новому президенту США в любові, запрошує до нас. Байден, ймовірно відвідає Україну. Жатиме руки, посміхатися. Але ми будемо бачити жорстке і прохолодне ставлення з неявними елементами тиску на Зеленського та монобільшість, — вважає експерт. — Роль США в Україні — величезна. Те ж виконання бюджету у нас залежить від траншів МВФ, 40% якого наповнюють США. І якщо вони захочуть призупинити транші, це створить нові економічні проблеми в Україні. Що істотно позначатиметься на президентство Зеленського. Так що йому доведеться вибирати між погіршенням відносин з США (на що навряд чи піде) — або, виконуючи їх волю, увійти в конфлікт з низкою наших еліт. З Коломойським, з частиною депутатів "Слуги народу". Що може привести до розколу монобільшості й точно призведе до ослаблення впливу президента. Своєрідна розтяжка для Зеленського".

При цьому, підкреслює експерт, цілком ймовірно посилення ролі США в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Можливо і збільшення торгово-економічних зв'язків між Штатами та Україною. Але важливо, підкреслює Владислав Дзівідзінскій, щоб це не відбувалося на шкоду нашому внутрішньому виробництву, який ми почнемо підміняти американською продукцією (озброєння, локомотиви і т.д.).

Як повідомляв портал "Коментарі", інтернет-просторі стало відомо про плани нового президента США Джо Байдена на перші 100 днів свого правління.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини