Головна Новини Політика зовнішня політика Анонсована зустріч Путіна і Сі – це імітація путінською пропагандою лідерства
commentss НОВИНИ Всі новини

Анонсована зустріч Путіна і Сі – це імітація путінською пропагандою лідерства

Які «плюшки» хоче отримати Росія від Китаю

7 вересня 2022, 16:43
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін зустрінуться наступного тижня на саміті в Узбекистані. Саміт Шанхайської організації співробітництва (ШОС) пройде в Самарканді 15-16 вересня, повідомив журналістам посол Росії в Китаї Андрій Денисов.

Анонсована зустріч Путіна і Сі – це імітація путінською пропагандою лідерства

Володимир Путін та Сі Цзіньпін Фото: із відкритих джерел

"Менш ніж через 10 днів відбудеться чергова зустріч наших лідерів на саміті ШОС у Самарканді. Ми активно до цього готуємося", — цитує Денисова російське державне інформаційне агентство ТАСС.

Яка мета цієї зустрічі та чи не є вона спробою "випросити" для РФ військової допомоги? Які меседжі може нести ця зустріч для України та світової спільноти зокрема? З метою отримати відповіді на ці питання видання "Коментарі" поспілкувалось з експертами.

Росія програла ідеологічне лідерство в ШОС Китаю

Політолог Володимир Цибулько вважає, що гучні заяви російської сторони про зустріч лідерів Китаю та РФ — це ніщо інше, як намагання створити правдоподібну картинку щодо лідерства Росії в Шанхайській організації співробітництва, яка протиставляється режимом Володимира Путіна Західному світу.

"Росія пробує видавати своє членство в ШОС за ідеологічне лідерство в цій організації, але з моменту її заснування лідерство поступово перейшло до Китаю. І путінській пропаганді лишається хіба імітувати це лідерство", — переконаний експерт.

Цибулько також припустив, що на анонсованій зустрічі Путіна і Сі очільник країни-агресора може спробувати отримати від Китаю зброю, однак, найімовірніше, це буде спроба вмовити лідера Піднебесної підіграти російській стороні у питанні паливного шантажу Європи.

"Очевидно, що за протокольними моментами буде слабка надія російської сторони щось отримати від Китаю, як не зброю то хоча б запевнення про нарощення закупівлі вуглеводнів. Китайські сховища ними заповнені, тому за гіпотетичної можливості постачання надлишків вуглеводнів у Європу, російська сторона може просити не робити цього, оскільки у путінізму стає ще менше можливостей тиснути на Європу. Швидше за все, жодних проривних рішень ця зустріч не матиме, а за результатами розмови росіяни відмовляться від візиту їхнього вождя на саміт G20", — підсумував політолог.

РФ – це васал та сировинний придаток Піднебесної

Народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко переконаний, що під час зустрічі в ШОС країна-агресор буде намагатись знайти для себе можливості отримати імпортні комплектуючі для виготовлення зброї

"Росія поступово скочується до статусу васала Китаю і ця зустріч вкотре це підтвердить. РФ намагається обходити західні санкції через Китай і отримувати високотехнологічну продукцію звідти. Я не думаю, що мова йде про пряму військову допомогу і Китай точно цього не буде робити. А ось щодо постачання якихось комплектуючих для російського виробництва зброї, то РФ буде намагатися шукати шляхи для цього й надалі", — пояснив співрозмовник.

Ще одним важливим питанням, яке намагатиметься вирішити Росія в Узбекистані Гончаренко вважає пошук Путіним лояльних до себе країн для збуту вуглеводнів.

"В умовах блокади взагалі торгівлі як такої, або встановлення граничних цін на нафту та газ (а це теж ключове питання для Росії), Путін шукатиме кому їх постачати. наразі РФ нарощує постачання газу й нафти до Китаю, а тому фактично стає його сировинним придатком. В таких умовах для Путіна ця зустріч має дуже важливе значення, а тому, це точно буде однією з тем їхньої зустрічі", — сказав він.

Резюмуючи нардеп додав, що в цілому, меседж зустрічі лідерів двох країн очевидний — "це війна не просто Росії проти України, а війна "вільного світу" проти невільного. І Путін намагається шукати собі союзників серед інших держав, які до "вільного світу" не відносяться".

 Китай, Іран та інші авторитарні й диктаторські режими не йтимуть на пряму співпрацю з "лузером"

Політик, підприємець і командир підрозділу Національної гвардії "Дніпро-1" Юрій Береза вважає, що лідери диктаторських країн вже відчули слабкість Росії та її президента у війні проти України.

""Лузерів" ніхто не любить і не поважає. Особливо сильно "запах крові" відчувають диктаторські режими. Я більше ніж впевнений, що коли кремлівський недомірок їздив у Китай перед початком війни, то пану Сі він окреслював "русько-китайський" світ де вони стали державами №1. Більше того не може такого бути, щоб недомірок не хизувався тим, як він захопить столицю України за кілька днів, а всю країну за тиждень. А що ж насправді? Не дивлячись на "фору" у кілька років підготовки, на фору у кількості озброєння та припасів десь 1 до 20, та купу зрадників у вищих колах влади як то Медведчук, Бойко чи колаборанти рангом нижче — російський наступ зазнати краху вже через місяць", — пояснив він.

Військовий також додав, що при таких умовах, кадрова армія Росії скоро припинить своє існування, а відтак зі слабкою країною ворога жоден інший диктаторський режим не захоче мати справу.

"Розумний диктатор відповз би й почав домовлятись. Але як ми бачимо "цар на голову вдарений", тому всі військові дії, починаючи з травня-червня, можна схарактеризувати як вихід українських бійців та командування зі стану оборонного шоку, і повний перехід до поступового знищення армії московитів як такої. До кінця року не буде в московії такого підрозділу (сухопутного), який би не був сформований наново, через великі втрати. Це означає фактичне припинення існування в московитів кадрової армії. До чого цей довгий підвід? Це пояснення того, чому ані Китай, ані Іран, ані інші авторитарні та диктаторські режими не будуть йти на пряму співпрацю з лузером, який потягне на дно і їхні режими", — наголосив Береза.

Щодо основного меседжу зустрічі Путіна і Сі, то політик вважає, що він буде незмінним: "НАТО — це звичайно зло, як і західний світ в цілому, але підтримувати війну ми не будемо. Бо сваритись з тим від кого ти фактично повністю залежиш, і тим, хто може тебе знищити у військовому плані вони не готові".

У підсумку експерт поділився думкою з порталом "Коментарі" про те, що Китай, звичайно, може "допомагати" Росії якимось мізером, по типу продажу "теплих рукавичок" однак, на його думку, "від запливу по холодному Дніпру та Чорному морю це їх не врятує".

Зазначимо, що візит до Узбекистану, якщо він відбудеться, стане першою закордонною поїздкою Сі за два з половиною роки. А востаннє Володимир Путін і Сі Цзіньпін зустрічалися у Пекіні в лютому, за кілька тижнів до того, як Кремль ввів війська в Україну. Залишається незрозумілим, чи знав Сі в той час про план Росії розпочати те, що Москва називає "спеціальною військовою операцією". Пропонуючи свою мовчазну підтримку кампанії Росії в Україні, Китай намагався виглядати нейтральним і уникнути можливих наслідків від підтримки російської економіки в умовах міжнародних санкцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" чого очікувати від зближення КНР та Казахстану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини