Головна Новини Політика вибори Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження

Соціологи розповіли, хто тримає лідерство в Дніпрі напередодні місцевих виборів

22 жовтня 2020, 13:32 comments2492
Поділіться публікацією:

Лідер партії "Громадська сила" Загід Краснов у першому турі виборів мера в Дніпрі набирає 33,2% голосів, випереджаючи чинного мера Бориса Філатова, у якого 30,1%. Про це свідчать дані соціологічного дослідження електоральних переваг жителів Дніпра, які провів Центр громадського розвитку "Інтер-акція" на замовлення Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол". Результати дослідження були презентовані в прес-центрі ІА "Інтерфакс-Україна".

Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження

Серед політичних партій респонденти віддали перевагу "Громадської сили" — 25,7%. Далі йде "Пропозиція" — 22,6% На третьому місці, з великим відривом від лідерів, йде президентська партія "Слуга народу" з 11,2%. Слідом за нею "Блок Вілкула" — 7,5%, "Опозиційна платформа — За життя" — 6,9%. На межі потрапляння в Дніпровську міську раду партії "Батьківщина" з 4,8% і "Наш край" з 3,7%.

Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження - фото 2

Серед кандидатів в мери показники такі: Загід Краснов — 33,2%, Борис Філатов — 30,1%. З триразовим відставанням від лідерів гонки йде кандидат від партії "Слуга народу" Сергій Риженко — 10,5% і Олександр Вілкул — 8,7%.

Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження - фото 3

А ось у другому турі дані опитування показують істотну перевагу Загіда Краснова. У другому турі за нього готові проголосувати 47,3%, за Бориса Філатова — 31,5%. Ще 21,2% не визначилися.

Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження - фото 4

Такий розрив у другому турі можна пояснити показниками антирейтингу кандидатів. Найбільший у Бориса Філатова — 60,3%, у Олександра Вілкула 47,6%, на третьому — Сергій Нікітін з 23,7%. Далі йдуть Сергій Риженко з 10,7%, Мгер Куюмчян з 10,3%. Загід Краснов з 9,5% голосів антирейтингу — на шостому місці.

На думку експертів, антирейтинг Філатова може вирости, оскільки він відмовився прийняти виклик на дебати з боку Краснова. Крім того, на нинішній антирейтинг вплинули інші чинники — зокрема, використання бюджетних грошей на самопіар.

Загід Краснов лідирує перед першим туром мерських виборів у Дніпрі, - дослідження - фото 5

Керівник аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов зазначив:

"Філатов — це нехай і високооплачуваний, але все-таки слуга Геннадія Корбана. Відносно нього діє вирок, він уклав угоду зі слідством, і за низкою причин він не може бути обраним. Філатов для нього — ключ до бюджету міста. Він хоче мати монопольний доступ до бюджету та хоче продовжити п'ятирічку його розпилу. Оскільки 300 кримінальних справ стосовно чиновників мерії красномовно говорять про масштаби корупції в місті. Тому я додав би до п'яти питань президента ще шосте — про те, що мер повинен особисто підписувати всі витрати міського бюджету".

Політолог Володимир Фесенко в свою чергу підкреслив, що мери великих міст вже мають всі ознаки олігархів:

"Одним з побічних явищ децентралізації стало те, що мери великих міст стали місцевими олігархами. І вони отримують не тільки адміністративний ресурс, але і економічний ресурс. Філатов в лідерах в Україні використання бюджетних грошей на свою рекламу. І разом з Корбаном вони статус місцевих олігархів намагаються використовувати і на виборах. Тому ці вибори в Дніпрі будуть дуже гострими і дуже напруженими. І дуже важливо, щоб вони пройшли чесно", — сказав він.

Додамо, що опитування проводилося методом особистого інтерв'ю face-to-face в Дніпрі 15-16 жовтня. Було опитано 3 тисячі респондентів. Статистична похибка не перевищує 1,8%.

Нагадаємо, названі ризики, які можуть нести вибори-2020 в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини