Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні: чи варто чекати вуличних зіткнень напередодні голосування
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Вибори в Україні: чи варто чекати вуличних зіткнень напередодні голосування

Експерти впевнені, що різні "активісти" напередодні виборів значно активізуються

1 вересня 2020, 11:31 comments1400
Поділіться публікацією:

Ряд українських політиків умовно проросійського спрямування звинувачують владу в потуранні розгулу радикальних настроїв. У свою чергу, деякі активісти стверджують, що це як раз таки деякі партії готують "тітушек" до прийдешніх місцевих виборів. І застерігають від явищ а-ля "російська весна-2014". "Коментарі" дізналися у експертів, наскільки велика загроза зіткнень і заворушень під жовтневі вибори і як цьому протистояти.

Вибори в Україні: чи варто чекати вуличних зіткнень напередодні голосування

"Чим ближче буде виборчий жовтень, тим ризики відкритих протистоянь будуть посилюватися"

Політолог, керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко зазначає: "Звичайно, напруга емоцій в суспільстві — благодатний грунт для вирощування електоральних м'язів перед виборами. Загальнонаціональна місцева кампанія також дотримується цього рецептом ".

За словами Ігоря Чаленко, якщо розглядати діяльність так називамих проросійських партій, то планомірна ескалація досить імовірно закладена в виборчих стратегіях тієї ж ОТЗЖ або Партії Шарія.

"Винятком виступає хіба що новачок -" Перемога Пальчевського ", який зробив ставку на об'єднавчий концепт з бажанням залучити на свою сторону колишніх прихильників тієї ж" Слуги народу "по всій країні, — говорить експерт. — Активізацію ми бачимо і в полярно протилежному кутку: в стані тієї ж "Європейської Солідарності", "Голоси", "Свободи" або Нацкорпуса, для яких названі вище партії — вкрай зручний ідеологічний противник. У деяких випадках я б навіть назвав спаринг-партнерами ".

У найбільш вразливій ситуації під час цих радикальних розборок виявляється, на думку керівника ЦАС, партія влади — "Слуга народу", на яку покладається обов'язок підтримання порядку в країні.

"Чим ближче буде виборчий жовтень, тим ризики відкритих протистоянь будуть посилюватися, — прогнозує експерт. — Звичайно, тут держава повинна посилити контроль над дотриманням законодавства, але і не перетинати межу ".

Ігор Чаленко нагадує, що політичним партіям в Україні заборонено пропагувати війну, насильство, міжетнічну, расову та релігійну ворожнечу, зазіхати на здоров'я громадян.

"Однозначно на передовій підтримки спокою — національна поліція. При наявності відповідних фактів порушення партіями закону, справи має блискавично передаватися в суд для встановлення істини. Аж до заборони подальшої діяльності конкретної політичної сили, — каже керівник ЦАС. — Більш того, я б запропонував правки в національне законодавство з накладенням вето керівництву заборонених партій займати провідні посади в інших політичних силах протягом наступних десяти років ".

"Заборона на" тітушек "повинен бути загальним, а не виборчим"

Доктор політичних наук Ігор Піляєв вважає, що протистояти загрозі зіткнень можна лише одним способом: неухильним дотриманням конституційних норм і засад конституційного ладу. Зокрема, мова йде про необхідність суворого конституційної заборони:

— на воєнізовані формування політичних партій:

— на дискримінацію громадян України за будь-якою ознакою, включаючи їх право, відповідно до закону, на публічне вираження своїх поглядів і переконань, право на об'єднання в політичні партії (громадські організації) та на рівноправну участь у виборах.

"Заборона на" тітушек "повинен бути загальним, а не вибірковим, — підкреслює Ігор Піляєв. — В іншому випадку нас чекає занурення або в мракобісне диктатуру, або в хаос махновщини і боротьби "всіх проти всіх", що, врешті-решт, знову-таки, загрожує диктатурою. Інакше наша держава, що знаходиться під найпотужнішими силовими напругами геополітичних енергій найбільших світових акторів, може просто не витримати ".

Забезпечити демократичні, справді конкурентні вибори — навіть в умовах неврегульованого військового протистояння з сусідом — можливо, впевнений експерт. Про це, наприклад, свідчить успішний досвід Південної Кореї. Або тій же Фінляндії, де в липні 1919 року — в самий розпал протистояння з російськими більшовиками — відбулися демократичні президентські вибори.

"І тут хотілося б послатися на нинішнього президента Фінляндії (з якої більша частина України понад 100 років перебувала в одній державі) Саулі Нііністе. Звертаючись до народу напередодні 2020 року, він назвав ключовою проблемою демократії недопущення зростання риторики ненависті в суспільстві. А умовою підтримки громадянського миру та злагоди — повага один до одного, націленість на діалог і взаєморозуміння, а не на зміцнення лише власних позицій. І це — не просто питання демократичних виборів, а ключове питання національної безпеки і виживання держави. Без цього ні про яку модернізацію або сталий розвиток не може бути й мови ", — резюмує Ігор Піляєв.

"Той же" Слугу народу "потрібно показати, що їхня політика" перестати стріляти "реально працює"

Тематика "розгулу радикальних настроїв" є двосічним зброєю, впевнений політичний соціолог Олексій Полтораков.

"Ключове питання не в тому, хто саме її активно використовує тактично, але — хто ефективніше розіграє цю тему стратегічно, — зазначає експерт. — Тієї ж "Слугу народу" потрібно показати, що їхня політика "перестати стріляти" реально працює і користується підтримкою. А горезвісної ОТЗЖ — "відбудуватися" від асоційованого з ними негативу і набрати максимум "легітимних" голосів ".

Разом з тим, підкреслює Олексій Полтораков, ситуацію ускладнюють лобійовані національно-патріотичними силами проекти законів "Про зброю" (Українська асоціація власників зброї) і "Про територіальну оборону" (Сергій Кривонос — перший заступник командувача Сил спеціальних операцій ЗС України, а з 12 березня 2019 року — заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України).

"Однак нинішня" зелена "влада не готова до серйозного діалогу з цим сегментом суспільства. А тим більше — до перетворення його в реальну суспільну силу, — каже Олексій Полтораков. — Показова в цьому сенсі недавня спроба розколу організаторів "недержавного" святкування Дня незалежності: на про-президентську Ходу і антипрезидентський Марш ".

При цьому, відзначає експерт, явно слабкий структурно і нерішучий функціонально кістяк "зеленої" влади все більше віддає перевагу спиратися на такого кілька демонізірованого, але реально потужного і серйозного державно-політичного гравця як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Адже досвід підготовки і проведення останніх виборчих кампаній показує, що саме контрольоване ним МВС може забезпечити як" якість "самих виборів в цілому, так і запобігання потенційних локальних сценаріїв а-ля" російська весна-2014 "зокрема", — пояснює Олексій Полтораков .

Раніше "Коментарі" публікували думку політолога Андрія Бортника про нинішній стан справ в "Нацкорпусі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини