Головна Новини Політика вибори Влада навмисне позбавила півмільйона громадян України права вибору - Медведчук
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада навмисне позбавила півмільйона громадян України права вибору - Медведчук

Політик Віктор Медведчук вважає скасування виборів на Донбасі злочином чинної влади

18 вересня 2020, 13:02 comments1007
Поділіться публікацією:

Скасування місцевих виборів в 18 об'єднаних територіальних громадах на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей є навмисним злочином діючої влади проти півмільйона громадян України — жителів Донбасу, заявив голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя", народний депутат України Віктор Медведчук в кулуарах Верховної Ради.

Влада навмисне позбавила півмільйона громадян України права вибору - Медведчук

Лідер ОПЗЖ розповів, що його команда всіма доступними правовими методами бореться з тим, що сьогодні конституційного права обирати і бути обраними позбавлені 500 тисяч громадян України, які проживають в Донецькій і Луганській областях.

"Позбавлені навмисне, з надуманих мотивів. Нібито на підставі доповідних, які були підписані керівниками військово-цивільних адміністрацій Луганської та Донецької областей, що на територіях 18 ОТГ місцеві вибори проводити не можна. Ну це не просто дурість, це абсурд. Це навмисні і злочинні, я підкреслюю, дії президента Зеленського і його оточення, спрямовані на обмеження конституційних прав", — вважає Медведчук.

Політик зазначає, що ситуація з веденням бойових дій, жертвами і відсутністю реального припинення вогню і в 2018-му, і в 2019 році була набагато складніша. Але в 2019 році саме на цих територіях в 18 ОТГ проводилися президентські вибори. Причому два тури.

"До речі, слід особливо підкреслити, що в другому турі за Зеленського голосували 87-88% на території цих ОТГ. Це для того, щоб ще раз підкреслити, як тепер Зеленський "дякує" своїм виборцям, обмеживши їх конституційні права, — сказав Медведчук. — Парламентські вибори в липні 2019 року теж проводилися на цих територіях. А після зміни ситуації на краще, після зменшення обсягу бойових дій, обстрілів і навіть встановлення перемир'я з 22 липня чомусь глави військово-цивільних адміністрацій, природно, за вказівкою пана Зеленського, вирішили, що вибори там проводити не можна".

Народний депутат впевнений, що за таке рішення має бути не тільки політична, а й кримінальна відповідальність.

"Глави адміністрацій, члени ЦВК, які голосували за це рішення, вони всі повинні бути піддані покаранню. Ми робимо все для цього і в судах, і в правоохоронній системі, ми наполягли на порушення кримінальних справ стосовно голови Луганської і глави Донецької областей. Ми будемо ставити питання про притягнення до відповідальності й до кінця захищати конституційні права наших громадян ", — додав Медведчук.

Політик також акцентував увагу на тому, що на цей момент законних підстав для скасування виборів немає.

"Скасовувати вибори законно тільки в тому випадку, якщо це відповідає Конституції і чинному законодавству. Ну уявіть собі, що у нас, не дай бог, оголосили військовий стан і, природно, є статус воєнного стану, коли можна скасовувати вибори. У всіх інших випадках це все надумано, це все незаконно, це все злочинно", — підсумував Віктор Медведчук.

Раніше повідомлялося, які нововведення чекають виборців під час голосування на "коронавиборах".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини