Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні: які суми кандидати вкладають в кампанію
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Україні: які суми кандидати вкладають в кампанію

Експерти розповіли, у скільки обходиться кандидатам і партіям участь у виборах в Україні

20 квітня 2021, 11:34
Поділіться публікацією:

В Україні нещодавно відбулися довибори на двох округах — у Донецькій та Івано-Франківській областях. На 31 жовтня Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 184 (Херсонська область) та № 197 (Черкаська область), а також вибори мера Харкова. Рух "ЧЕСНО" нещодавно опублікував матеріал, у якому запевняє, що ми ніколи не дізнаємося реальної вартості виборів. Чи правда, що реальні суми дізнатися неможливо? Чому? У скільки кандидатам (партії) обходяться ті або інші вибори (довибори)? "Коментарі" шукали відповіді разом з експертами.

Вибори в Україні: які суми кандидати вкладають в кампанію

Ціна виборів. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Тільки реальний прогрес у подоланні політичної корупції може щось поміняти"

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук вважає, що саме поняття "реальна вартість виборів" — породження української електоральної системи, коли значна частина витрат йдуть непублічно, приховано.

"Зокрема, зі зрозумілих причин ніхто не буде декларувати витрати, які йдуть на підкуп виборців (прямий — грошима або непрямий — у вигляді "продуктових наборів"), або "стимулювання" членів виборчих комісій. Адже демонстрація таких витрат — це зізнання у скоєнні злочину", — пояснює політолог.

Тому, зазначає Петро Олещук, витрати на вибори — дуже розмите поняття, яке залежить від цілей кандидата і методів досягнення цілей.

"Наприклад, кампанія, побудована навколо реклами кандидата та інших комунікацій матиме більш публічний бюджет, ніж кампанія, заснована на підкупі, — каже політолог. — Тільки реальний прогрес в подоланні політичної корупції може щось поміняти".

"Сума в районі півмільйона доларів на виїзні округи — абсолютно реальна"

Політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова, виходячи зі свого досвіду, запевняє, що сума в районі півмільйона доларів на виїзні округи — абсолютно реальна. Саме стільки будуть витрачати кандидати, які мають претензію на перемогу в цих округах.

"Політтехнологи, експерти, штабісти стежили за датою призначення довиборів досить давно. Розуміли, що з імовірністю 99% їх призначать на 31 жовтня. Так і вийшло. Тож 31 жовтня буде жарко в Харкові, а також на одномандатних виборчих округах №184 (Херсонщина) і №197 (Черкащина). Всі, хто має амбіцію стати депутатів і не встиг це зробити раніше, мають позачерговий шанс. Раніше багато партій висунули своїх кандидатів поза рамками правового поля. На, скажімо так, полувисувальних з'їздах. Їх не могли проводити до дати призначення виборів. Але багато хто зробив це, з припискою в офіційних пострелізах "якщо вибори будуть призначені". Тобто, вже засунувши в публічний простір прізвища тих, хто може балотуватися", — зазначає Анне Бикова.

За її словами, обидва вільні округи (нардеп Олександр Скічко з фракції "Слуга народу" склав мандат, тому що був призначений главою Черкаської облдержадміністрації, а повноваження Ігоря Колихаєва з групи "За Майбутнє" були припинені у зв'язку з його обранням мером Херсона) мають змішану специфіку. Це і провінція, і міста, але не особливо великі.

"Кампанія буде вестись з прицілом на сільську аудиторію. Відповідно, серйозні бюджети будуть потрібні на пішу агітацію, на борди, на логістику. Така кампанія апріорі не може бути дешевою, — пояснює політтехнолог. — Буде, звичайно, задіяно адмінресурс. Ми розуміємо, що люди, які стали на сходинку вище, були депутатами від цих регіонів, також мають певний вплив. І висловлять свою позицію, як раніше зробив президент Зеленський, підтримавши кандидатуру Василя Вірастюка (висунутий від "Слуга народу" на довиборах, які відбулися 28 березня на 87-му окрузі — Івано-Франківщина), чия спірна перемога оскаржується в судах... За аналогією з цим екс-депутати з цих округів висловлять симпатії своїм потенційним наступникам".

Анне Бикова резюмує: гонка буде цікава і дорога. На її думку, ті, хто просто хоче засвітитися і попіаритися, витратять 100-200 тис. доларів.

"До речі, такі вибори — обладнаний привід для чорної схеми обналу грошей через виборчий фонд. І багато технічних кандидатів ходять на такі довибори і на вибори в цілому як раз таки для реалізації такої схеми", — підкреслює експерт.

Нагадаємо, експерти оцінили шанси на прийняття законопроекту про статус олігархів, який був ініційований з подачі президента України Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини