Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні: коли вони пройдуть і чого від них очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Вибори в Україні: коли вони пройдуть і чого від них очікувати

Ще остаточно невідомо, чи будуть місцеві вибори в Україні 25 жовтня

14 липня 2020, 10:47 comments1611
Поділіться публікацією:

Народні депутати виділили на проведення місцевих виборів в Україні майже 1,3 мільярда гривень, які знаходяться у Фонді боротьби з COVID-19. Найближчим часом, швидше за все, призначать дату виборів. Які шанси, що вони відбудуться, як і заплановано, 25 жовтня? Що потрібно зробити нардепам (і не тільки їм), щоб вибори не перетворилися в некерований хаос?

Вибори в Україні: коли вони пройдуть і чого від них очікувати

"Такої невизначеності напередодні виборів у нашій державі не було ніколи"

Експерт з питань децентралізації та діяльності (проблем) об'єднаних територіальних громад (ВІДГ) Юрій Кушнір зазначає, що хаос навколо чергових місцевих виборів і адміністративно-територіального устрою країни панує досить давно.

"Історія почалася з двох невдалих спроб за ініціативою президента внести зміни в Конституцію. І те, що тоді не був знайдений компроміс між центральною владою і місцевими ЛОМами, а Офіс президента побоявся третій раз вистрілити вхолосту", стало причиною подальшої катавасії, – упевнений експерт. – Адже хто може назвати нормальною ситуацію, коли менше ніж за чотири місяці до визначеної Конституцією дати виборів не зрозуміло, коли, за якою системою і в які органи місцевого самоврядування ці вибори будуть проводитися".

Плюс до цього, зазначає Юрій Кушнір, досі не зрозуміло – які повноваження у місцевих та районних рад будуть міські, селищні та сільські ради "сидіти під райрадами" або мати прямі відносини з держбюджетом. Також нез'ясованим залишається питання податкової бази надходжень в місцевий та районний бюджет, що має важливе значення для розуміння можливостей того чи іншого рівня місцевої влади.

"Якщо навіть в експертному середовищі немає відповідей на вищевказані питання, то що казати про звичайного виборця, якому і належить визначити свою долю і долю на території якої він проживає на найближчі п'ять років, – підкреслює Юрій Кушнір. – Такої невизначеності напередодні виборів нашій державі не було ніколи, що може привести до плачевних результатів, коли люди виберуть не зрозуміло кого не зрозуміло куди або просто бойкотують вибори".

На думку експерта, для того, щоб хоч як-небудь витягнути ситуацію з прірви, народним депутатам цього тижня обов'язково потрібно проголосувати постанову про призначення місцевих виборів на 25 жовтня 2020 року, розв'язати питання з укрупненням районів (Юрій Кушнір не бачить сенсу в вибори в райради), внести зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансових гарантій місцевого самоврядування. Ну і, природно, прийняти остаточні правила проведення місцевих виборів – зміни у Виборчий кодекс. Хоча тотальна партизація місцевих рад не обіцяє нічого хорошого, упевнений експерт.

"Можливий і інший сценарій – розпуск Верховної Ради та проведення парламентських і місцевих виборів одночасно після пандемії"

Ганна Малкіна, політолог, професор кафедри політичних наук у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка вважає, що дата проведення місцевих виборів залишається головною інтригою літа.

"Попри конституційно встановлені терміни, політики та експерти припускають, що вибори можуть бути відкладені через другу хвилю коронавіруса і посилення карантинних заходів, – зазначає Ганна Малкіна. – З формальної точки зору, підготовка до виборів повинна вестися, саме на неї й виділені гроші з Фонду боротьби з COVID-19 (по причині того, що більше їх взяти немає звідки). В реальності ж, за допомогою "ручного підрахунку кількості нових випадків зараження інфекцією можна показати різкий стрибок захворювань і перенести дату проведення місцевих виборів".

На думку політолога, ця технологія не має нічого спільного із захистом населення, а пов'язана зі стрімким падінням рейтингу правлячої партії "Слуга народу".

"Однак підняти рейтинг навряд чи вдасться, а відкласти вибори на невизначений термін буде вельми проблематично, – вважає Ганна Малкіна. – Разом з цим можливий і інший сценарій – розпуск Верховної Ради та проведення парламентських і місцевих виборів одночасно "після пандемії". У цьому випадку у "Слуги народу" з'явиться можливість переформатуватися, зробити ребрендинг і знову штурмувати владну вертикаль".

"В цей раз електронного голосування не буде"

Питання проведення місцевих виборів восени цього року не знімалося з порядку денного, — підкреслює політичний консультант Олександр Вербицький.

"Воно ставиться під сумнів тільки представниками деяких ЗМІ, які оглядаються на сусідні країни, з високим рівнем захворюваності, – зазначає експерт. – Чи політиками, яким вигідно генерувати тезу про нездатність влади повторити торішній результат. Але так чи інакше, все йде своєю чергою – до дня офіційного старту виборчої кампанії".

А неофіційно, підкреслює Олександр Вербицький, вона вже розгорнута та у всіх регіонах йде повним ходом. Досить подивитися на активність ключових спікерів і зовнішню рекламу в обласних центрах.

"Що стосується проведення кампанії, її агітаційної частини – так, будуть дотримуватися карантинні обмеження. Але вони не регламентують відстані між групами людей по 10 осіб – ні при зборах в приміщенні, ні при спілкуванні кандидатів на відкритому повітрі, – зазначає політконсультант. – Що ж до власне голосування, швидше за все, буде дотримуватися режим допуску (до 10 виборців одночасно і в масках), оскільки в приміщеннях будуть знаходитися ще й члени виборчих комісій і спостерігачі".

Що стосується застосування нових технологій (віддалене голосування: електронна пошта, просто поштою, через програми й так далі) – не цього разу, — вважає Олександр Вербицький.

"Просто не встигнуть законодавчо, а, швидше, технічно все підготувати, – пояснює він. – Важливіше було б забезпечити контроль підрахунку голосів і оперативність обробки інформації з територіальних виборчих комісій".

Раніше "Коментарі" повідомляли, яку перевірку перед місцевими виборами пройдуть представники "Слуги народу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини