Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні-2020: які союзи виникнуть у великих містах
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Україні-2020: які союзи виникнуть у великих містах

На думку експертів, найближчим часом в великих і не дуже містах варто чекати об'єднання влади навколо одного центру

27 жовтня 2020, 11:03
Поділіться публікацією:

У неділю, 25 жовтня, в Україні пройшли місцеві вибори. "Коментарі" дізналися у експертів, які альянси можуть виникнути в міськрадах найбільших міст України за підсумками виборів і на які компроміси потрібно буде піти великим політичним силам.

Вибори в Україні-2020: які союзи виникнуть у великих містах

"Те, що відбувається в місцевих радах невеликих міст, місцеві жителі навіть не знають"

Політолог Віктор Таран прогнозує, що альянси за підсумками місцевих виборів будуть кардинально іншими, ніж на всеукраїнському рівні.

"Центральний рівень має на увазі ідеологічні баталії. Тому що все відбувається під софітами ЗМІ. А місцева політика — принципово інша, — пояснює експерт. — Те, що відбувається в місцевих радах, особливо невеликих міст, багато місцевих жителів навіть не знають. У зв'язку з цим можуть бути абсолютно різні — дивовижні — альянси. Наприклад, у 2015-му, після місцевих виборів, Оппоблок на Луганщині створив фактичну коаліцію з "Батьківщиною" і Радикальною партією. Неофіційно. Але спільні голосування це яскраво демонстрували. І таких атипових коаліцій було і буде на місцях багато ".

Віктор Таран наголошує, що на місцевому рівні ключовим питанням стоїть не ідеологія, а життєзабезпечення даного населеного пункту. Коли тече труба, води немає у жителів всього будинку, незалежно від політичних уподобань. Друга причина — перерозподіл ресурсів. Яких стало більше в результаті децентралізації.

"Не секрет, що франшиза тієї чи іншої партії використовувалася для боротьби за перерозподіл ресурсів, для захисту свого бізнесу. Показовим є приклад в Сумах, де рідні люди йшли від різних партій. Насильницька партизація, яку закріпили у Виборчому кодексі, є величезною помилкою. Це потрібно виправляти ", — упевнений політолог.

Зараз же, за його словами, ми отримали ситуацію, коли місцеві князьки розставляли своїх людей в списки різних партій. І ці "проліски" голосуватимуть так, як треба їх ляльководам. Так що — будемо мати за підсумками цієї кампанії атипові коаліції, коли люди будуть об'єднуватися заради місцевого дерибану.

"Отримаємо таке собі умовний альянс" За Європейське майбутнє нашого міста послужимо радикальними пропозиціями заради Батьківщини ". Це не добре і не погано — це реальність в умовах нерозвиненої політичної структури, коли немає партій, а є тільки політпроекти ", — резюмує Віктор Таран.

"Всі будуть кучкуватися навколо партій мерів"

Політтехнолог, фахівець з антикризовим кампаніям Денис Богуш вважає, що альянси якраз таки будуть ідеологічні. Принаймні — в великих містах.

"Майже у всіх містах перемогли місцеві партії. Умовні "партії мерів". І всі будуть кучкуватися навколо них, — прогнозує Денис Богуш. — На південному сході можливий альянс ОПЗЖ і СН. Ідеологічно вони близькі. У Києві коаліцію можуть скласти "УДАР", "Європейська Солідарність" і "Голос". У них голосів для формування більшості вистачає. Зрозуміло, що у кожного міста — своя специфіка. Незрозуміло, що буде далі робити центральна влада ".

Експерт нагадує, що СН десь на 3-4 місці, а десь, як на Заході, і взагалі не увійшла до деяких місцевих рад.

"Вертикаль влади фактично розвалилася, — вважає Денис Богуш. — В руках центру залишилися тільки адміністративні важелі. А бюджети, купа місцевих питань — вирішуються місцевими радами. І в рамах децентралізації там розподіляються величезні гроші. На що слабка центральна влада фактично впливати не може. Використовувати поліцію, СБУ іже з ними як варіант силового тиску — лише погіршити ситуацію ... Зеленський запустив відцентрові процеси в країні. І, мені здається, сам не розуміє, що сталося в реальності. Як зшивати країну, як він буде керувати регіонами — не зрозуміло ".

"У другому турі перемогти може не найсильніший, а той, хто вчасно об'єднався з конкурентом"

Як завжди, багато політичних сил на випередження почали говорити про свою перемогу на виборах. Тільки ось багато представників політпартій просто бояться сказати, що перемогу отримали місцеві клани і еліти, яким вони продали свої квоти на місцях. Про це говорить політтехнолог, експерт Українського інституту політики (УІП) Олександр Теплюк. Відповідно — і коаліції будуть формувати на формальному рівні партії, а за фактом ті клани, що взяли свою більшість.

За словами експерта, поки картина майбутніх об'єднань виглядає так:

1. Київ. Команда Кличко робить все, щоб перемогти в одному турі. Від цього залежить і результат майбутніх об'єднань, і хто кому буде диктувати умови.

2. Харків. Клан Кернеса залишається найсильнішим і найвпливовішим. Але до моменту, поки не спливе правда самопочутті чинного мера.

3. Вінниця. Команда колишнього прем'єр-міністра Гройсмана здобула повну перемогу, і тому коаліція — це лише формальність.

4. Одеса. Труханова чекає другий тур і про об'єднання говорити поки рано.

5. Дніпро. Теж все досить хитке. Коаліція може бути і без участі команди Філатова.

6. Львів. У Садового не вийшло перемогти в першому турі. Синюта підійшов надто близько до рейтингу мера, що говорить про сюрпризи в другому турі і про туманне майбутньому коаліції.

7. Маріуполь. Бойченко і його люди (команда Ахметова) не просто перемогли, а показали, чиє місто — і з ким потрібно говорити.

8. Кривий Ріг. Місце, де коаліцію формує одна людина, а значить не важливо, як називається ваша партія і яке прізвище у вашого мера. Важливі тільки побажання Ріната Леонідовича.

"Взагалі, чекаємо остаточних результатів голосування — і другого туру в ряді міст. Адже в таких випадках в результаті може перемогти не сильно, а той, хто швидко і правильно об'єднався з конкурентом ", — резюмує Олександр Теплюк.

Як раніше повідомляли "Коментарі", українці пояснили, чому не ходили на вибори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини