Головна Новини Політика вибори Вибори по-новому: що хочуть змінити депутати у виборчому кодексі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори по-новому: що хочуть змінити депутати у виборчому кодексі

Зміни до виборчого кодексу підтримав профільний комітет парламенту і закликає проголосувати за них депутатів у сесійній залі

4 червня 2020, 11:40 comments1330
Поділіться публікацією:

Парламентський Комітет з організації державної влади і місцевого самоврядування схвалив зміни у Виборчий кодекс. Законопроект передано на розгляд депутатів до сесійної зали. І розглядати його почнуть уже сьогодні. Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА.

Вибори по-новому: що хочуть змінити депутати у виборчому кодексі

Українців чекає відразу декілька змін у правилах голосування. Для початку депутати пропонують встановити конкретні дати, коли в країні можуть проводитися будь-які позачергові, додаткові, або проміжні вибори. Це повинно бути двічі на рік, каже заступник голови Комітету Аліна Загоруйко.

Сам процес виборів стане більш сучасним, так як можуть підключити діджитал-технології.

"Ми підіймаємо питання впровадження в процес голосування електронних технологій. Це не буде альтернативою класичному голосуванню, а лише новою можливістю. Наприклад, йдеться про форму подачі виборчої документації, реєстрацію кандидатів онлайн", — говорить Загоруйко.

Виборчий поріг для місцевих рад можуть знизити. Якщо в громаді живе до 15 тисяч виборців, вони будуть голосувати за кандидатів до місцевих рад за мажоритарною системою. Якщо виборців більше, то можуть формувати раду вже, голосуючи за партії з відкритими списками.

Заставу для кандидатів у мери та місцеві ради можуть зменшити відразу в 4 рази. При цьому одна людина зможе одночасно балотуватися і в мери і в депутати місцевої ради.

Всі ці зміни прописані в основному законі. Але є і альтернативний. Його автор — Роман Лозинський. Він вважає, що зменшити заставу для кандидатів у 4 рази — недостатньо.

"Якщо зменшити заставу в 4 рази, це не змінить ситуацію суттєво і не дозволить молодим і компетентним командам потрапити у місцеві ради", — каже Лозинський.

Винести на голосування в першому читанні основний законопроект про зміни у виборче законодавство запропонували 19 представників Комітету. При цьому 14 запропонували своїм колегам в залі відхилити альтернативний законопроект.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що у "Слузі народу" з'явився черговий кандидат на пост мера Києва. А ви вже в курсі хто це?



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини