Головна Новини Політика вибори Провал чи перемога: експерти розповіли про результати "Слуги народу" на місцевих виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

Провал чи перемога: експерти розповіли про результати "Слуги народу" на місцевих виборах

"Слугам народу" доведеться створювати альянси з локальними політичними проектами, вважають експерти

19 листопада 2020, 11:17
Поділіться публікацією:

Згідно з даними ЦВК, в цей момент на місцевих виборах (96,2% протоколів) топ партій за кількістю обраних міських, селищних і сільських голів, виглядає наступним чином:

Провал чи перемога: експерти розповіли про результати "Слуги народу" на місцевих виборах

"Слуга народу" — 30,74% (225 голів);

"За майбутнє" — 12,43% (92);

"Батьківщина" — 7,24% (53);

"Опозиційна платформа — За життя" — 7,1% (52);

"Наш край" — 6,15% (45);

При цьому СН поки що не виграли мерські вибори ні в одному обласному центрі.

Про можливі варіанти розвитку подій і про те, що несе українцям подібний розклад сил розповіли українські експерти.

"Теза про провал СН не має сенсу"

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук вважає, що подібні результати виборів показують, наскільки важливо при коментуванні підсумків виходити з реальної картини.

"При погляді на ситуацію по всій країні, стає ясно, що запускається відразу ж після голосування в першому турі тезу про" провал "партії" Слуга народу "на виборах не має сенсу, — каже експерт. — СН отримала найбільшу кількість представницьких мандатів у всеукраїнському масштабі. А також — найбільшу кількість обраних лідерів територіальних громад".

Експерт акцентує на необхідності визнати, що це стосується в першу чергу "низового" рівня самоврядування — ОТГ, невеликих міст і т.д.

"У великих містах перемогу здобули локальні проекти, створені діючими міськими головами, — продовжує Петро Олещук. — У цьому теж немає нічого дивного. Так міські голови конвертують в голоси ресурси, отримані в результаті децентралізації. Ясно, що в великих містах і подібних ресурсів — більше. Тому ми і бачимо таку ситуацію, що великі міста "взяли" локальні проекти, а на низовому рівні хороші результати показала та ж СН".

На думку політолога, такий розклад вплине на характер неформальних коаліцій в місцевих радах.

"Вони часто будуть складатися саме з союзу СН і локальних проектів. Принаймні, саме така конфігурація виглядає для багатьох місцевих рад цілком природною для забезпечення як локальних інтересів, так і їх координації з загальнодержавними", — каже Петро Олещук.

"Маніпуляції з результатами"

Важлива не кількість виграних мерських постів, а якість, впевнений експерт Українського інституту політики (УІП) Данило Богатирьов.

"Не будемо забувати, що в Україні тільки 30% об'єднаних територіальних громад — є самоокупними. Додамо до цього великі міста і отримаємо якраз ті шматки "пирога влади", за які йшла найзапекліша боротьба. І якщо взяти статистику саме з виборів в цих адміністративних одиницях, то там у СН все погано ", — підкреслює експерт УІП.

Він нагадує, що партія влади не взяла мерського поста ні в одному обласному центрі. Монобільшості ні в одному з міськ- (в обласних центрах) або облрад вона також не зможе сформувати, передбачає Данило Богатирьов.

"Так що, статистика про" перемогу "на виборах, в якій валяться в купу мери Києва, Одеси, і який-небудь Мени в Чернігівській області — це не зовсім правильний спосіб для розуміння того, хто виграв вибори", — вважає експерт.

Як повідомляло видання "Коментарі", стало відомо, які політсили отримали більшість в міських і обласних радах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини