Головна Новини Політика вибори Передвиборча кампанія в Україні: чого чекати президентської партії восени
commentss НОВИНИ Всі новини

Важливо Передвиборча кампанія в Україні: чого чекати президентської партії восени

Як зростання антирейтингу президента вплине на голосування на місцевих виборах

2 вересня 2020, 11:43 comments1258
Поділіться публікацією:

Народний депутат від "Слуги народу" (СН) Олександр Дубинський запевняє, що результати місцевих виборів призведуть до серйозних кадрових змін — як в оточенні президента, так і в Кабміні, і Раді. "Коментарі" дізналися в експертів, хто може позбутися своїх посад у разі можливого провалу СН на місцевих виборах і краще або гірше від цього буде державі.

Передвиборча кампанія в Україні: чого чекати президентської партії восени

"Ефективність діяльності нинішнього Кабміну залишає бажати кращого"

До висловлювань Олександра Дубинського можна ставитися абсолютно по-різному, і досить часто те, про що говорить нардеп, — інформаційне вкидання для "виміру" реакції громадськості, не більше. Але, в цьому випадку, те, на чому  акцентував увагу Дубинський, має місце, враховуючи ряд факторів. Так вважає політтехнолог Олександр Кондратенко.

"По-перше: так чи інакше, Дубинський — один з тих небагатьох депутатів, який завжди має трохи більшою кількістю інформації, тому як він підтримує контакти практично з усіма групами впливу — як всередині СН, так і з іншими партіями, — пояснює експерт. — По-друге: ефективність діяльності нинішньої команди Кабміну "залишає бажати кращого". Третє: глава фракції монобільшості в ВР Давид Арахамія так само повідомив про можливі кадрові ротації в уряді Дениса Шмигаль восени ".

Четвертим фактором Олександр Кондратенко називає стрімке зростання антирейтингу президента. На його думку, втрата електоральних симпатій "слуг" неминуче змусять президента вдатися до радикальних заходів, а саме — до кадрових змін. Чи не виключає експерт і відкриття кримінальних справ по деяким міністрам.

"Першим на вихід, швидше за все, буде міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Також ходять чутки, що на міністра інфраструктури Владислава Криклія чекає така ж доля, — зазначає політтехнолог. — Навряд чи щось може врятувати й економічний блок — Міністерство фінансів і Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Думаю, доля чинних міністрів (Сергія Марченка та Ігоря Петрашка) вирішена, враховуючи катастрофічну ситуацію в соціально-економічній сфері. Багато в чому збереження посад буде залежати від підготовки проекту бюджету на 2021 рік, про що, до речі, вже заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук ".

За словами Олександра Кондратенка, на ймовірність ротацій впливає і кадровий голод в оточенні президента.

"Зміна одних на інших — не завжди добре, — підкреслює експерт. — І питається: "Хто ще захоче зараз взяти участь в уряді-камікадзе?", Якщо врахувати, що при такому стрімкому економічному спаді українців попереду чекає опалювальний сезон, нові платежі, погіршення ситуації з коронакризою і т.д. Тому краще або гірше буде державі — судити досить складно, адже це можливо зробити лише за конкретними справами ".

Політтехнолог зазначає, що практично для всієї експертної спільноти давно не секрет, що пропрезидентська партія "пролітає" на місцевих виборах. І якщо говорити про реальні коаліції, то слід звернути увагу на ряд моментів.

"Нещодавно в ЗМІ розганяла тема щодо коаліції в місцевих радах. Зокрема, про те, що партія "Слуга народу" після виборів "ситуативно" співпрацюватиме з ОПЗЖ. Мовляв, проводилося опитування серед своїх виборців, щоб з'ясувати, з якої з партій після виборів вона може створити цю коаліцію і не розгубити електорат, а також не втратити рейтинг, — каже Олександр Кондратенко. — До того ж як виявилося, принципів політичної гігієни у партії "слуг" не існує. Складається враження, що проект "Зе" був створений саме для повернення екс-регіоналів у владу ".

Експерт підкреслює, що досить глянути на все 1% інформації про пропрезидентської партії і її зв'язок з екс-регіоналами, щоб зрозуміти картину в цілому:

— екс-регіонал поведе "слуг народу" до Верховної Ради;

— екс-регіонал очолив черкаський штаб "слуг народу";

— штабом Зеленського на Київщині керують "екс-регіонали";

— ще одним радником РНБО призначений екс- "регіонал" з "Кварталу" і т. Д.).

"Кампанія місцевих виборів-2020 року — це підготовчі роботи до дострокових парламентських у 2021-му, — впевнений Олександр Кондратенко. — І коли населення країни розчароване нинішньою владою, а при голосуванні на попередніх виборах голосувало "тільки б не Порошенко", то єдиною альтернативою, особливо в східній і південній частині країни, залишається ОПЗЖ. Якщо в результаті місцевих виборів з підтримкою від "слуг" на місця зайдуть в більшості люди Медведчука — питання подальшої коаліції стає риторичним ".

Експерт прогнозує, що після місцевих виборів і катастрофічного провалу партії СН в більшості регіонів, тиск на Зеленського зросте.

"Коли рейтинг президента просяде нижче 22-20%, що-небудь стабілізувати вже не вийде. Від Зеленського почнуть відвертатися навіть самі "надійні" його люди. І йому нічого не залишиться, як з трибуни в Раді сказати, що це скликання не виправдав його сподівань. А потім — розпустити парламент і призначити нові дострокові вибори ... Але якщо після місцевих виборів на місцях мало не в половині України з'являться "товариші" з проросійською позицією, яку більшість буде в наступному скликанні ВР? Чи не виявиться в результаті, що так званий Зе-проект Коломойського насправді належить Медведчуку? "

"Кампанія Зе-команди побудована на старому доброму адмінресурсі"

Політолог Віктор Таран зазначає, що перші виборчі турне Зеленського продемонстрували — нова команда діє старими методами.

"Кампанія побудована не на креативі, що не на інноваціях, а на старому доброму адмінресурс. Президент роз'їжджає по країні, перерізаючи стрічки. Він виступає з президентських трибун за Зе-команду. Навколо нього — не креативний клас, не інноватори, не люди змін, а старі бюрократи, які пам'ятають не тільки Порошенка, але і Януковича, — акцентує експерт. — Хтось переконав президента, що на місцевих виборах головне — впізнаваність кандидатів, а також, що це може забезпечити місцева вертикаль, підконтрольна центру — глави обл- і райадміністрацій ".

За словами Віктора Тарана, ми таке вже бачили не раз, так само як те, чим це закінчувалося. Як правило — поразкою для ініціаторів таких кампаній.

"Винними в прогнозованому провалі, швидше за все, зроблять глав ОДА і РДА. Саме з них і запитають за провали. З депутатами-мажоритарниками нічого не зробиш — їхні голоси потрібні ", — пояснює політолог.

Віктор Таран також звертає увагу, що якщо проаналізувати список кандидатів в мери облцентрів від СН, то видно, що Зе-команда виставила "аватарщиків". Тобто — тих, хто навряд чи має шанс на перемогу.

"Діють за принципом "не добіжимо, то хоча б зігріємося". Чому так? Тому що команда Зеленського не займалася партійним будівництвом, чи не посилювалися кадрами, не працювала системно на місцях. І зрозуміло — нічого не може зробити з такими рейтинговими заходами як ті ж Кернес, Труханів, Садовий, Філатов, — каже політолог. — В СН розуміють, що програють вибори мера. Їх завдання — показати хоча б видимість боротьби на них, а також — більш-менш гідний результат виборів до місцевих рад. Але і це буде складно зробити, тому що в більшості областей СН програє перше місце — як парламентським партіям (ЄС, ОПЗЖ), так і місцевим — "Рідний Край", "Пропозиція" і т.д. ".

Говорячи про можливе переформатування коаліції за результатами місцевих виборів, Віктор Таран не виключає, що до СН може примкнути група "За майбутнє". А її лідера Ігоря Палицю можуть навіть просувати в прем'єри.

"І хоч в Конституції написано, що коаліцію створюють не групи, а фракції, ми вже не раз ставали свідками, як у нас легко обходять заборони, — зазначає політолог. — Кабмін також буде модифікуватися. Адже на когось потрібно буде звалити провали в економіці, медицині, соцполітики. Уже анонсуються зміни в економічному блоці, в Міністерстві охорони здоров'я. Єдине, Офіс президента, поки, схоже, не вирішив, коли це краще зробити — перед місцевим виборами або після ".

"Скандал з Гео Ларосом — виняток"

На думку політолога Петра Охотіна, слова Олександра Дубинського не мають під собою підстав.

"У Володимира Зеленського немає авторитарного підходу щодо результатів на виборах, — каже експерт. — Також я поки не бачу ліній розколу в монобільшості. Мені на очі не потрапляли інсайди про те, що "шахматки" по голосуванню спускаються головам ОДА, як це відбувалося раніше. Відповідно, і звільнень не прогнозую. Судіть самі, останні місяці не було скандалів з виходом депутатів. Ситуацію з Гео Леросом я б назвав винятком: у нього давно була особлива позиція на події у фракції, і він підкреслював це неодноразово у своїх виступах і повідомленнях ".

Висловлювання Дубинського Петро Охотин називає скоріше психологічним тиском на команду Зеленського. І не виключає, що причина — бажання помститися за те, що СН висунула в кандидати на пост мера Києва не Дубинського (хоч він і претендував), а Ірину Верещук.

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, чи варто чекати вуличних зіткнень під час передвиборчої кампанії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини