Головна Новини Політика вибори Перша соціологія після відставки Залужного: за кого б проголосували українці на виборах сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Перша соціологія після відставки Залужного: за кого б проголосували українці на виборах сьогодні

За кого українці голосували, якби вибори президент та парламенту відбулись сьогодні. Як відставка Залужного вплинула на результат.

15 лютого 2024, 16:24 comments1381
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Українці категорично проти відставки Валерія Залужного (проти – 80,45%), а також проти примусової мобілізації (проти – 89,72%). Абсолютна більшість за добровільну мобілізацію із застосуванням додаткової фінансової мотивації (за – 93,97%) та за призов силовиків, які працюють в тилу (за – 86,54%).

Перша соціологія після відставки Залужного: за кого б проголосували українці на виборах сьогодні

За кого б проголосували українці на виборах сьогодні. Фото з відкритих джерел

Саме ці дві події – відставка Валерія Залужного і внесення до парламенту законопроєкту про мобілізацію – змінили політичні уподобання українців. 

Якби вибори президента України відбувалися сьогодні, то найбільше голосів серед тих, хто визначився і збирається прийти на виборчі дільниці, віддали б:

  • - Валерію Залужному – 38,16%,
  • - Володимиру Зеленському – 16,17%,
  • - Юлії Тимошенко – 9,91%,
  • - Петру Порошенку – 8,08%

У випадку, якщо Валерій Залужний не братиме участі у президентських перегонах, то результати волевиявлення тих, хто визначився з вибором, виглядають так:

  • - Володимир Зеленський — 21,01%,
  • - Юлія Тимошенко – 18,83%,
  • - Петро Порошенко – 14,14%
  • - Віталій Кличко – 6,64%.

Водночас якби вибори до парламенту проходили сьогодні, то в Раду пройшло б лише 4 партії: партія Валерія Залужного 36,92%, блок Володимира Зеленського – 12,76%, "Батьківщина" Юлії Тимошенко – 9,84%, "Європейська солідарність" Петра Порошенка – 7,65%. Решта – набирають значно менш як 3%.


Перша соціологія після відставки Залужного: за кого б проголосували українці на виборах сьогодні - фото 2

Соціологічне опитування проводилось 9-11 лютого 2024 року ВГО "Передові Правові Ініціативи" в Україні (крім окупованих та прифронтових регіонів) та закордоном (де найбільша кількість українських біженців).

У дослідженні взяли участь 5105 респондентів, віком від 18 років. 50% опитано методом інтерв’ю "face-to-face" та 50% – по телефону через мобільний додаток системи "IQR", розроблений фахівцями "ППІ". Похибка репрезентативності не перевищує 2,0%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини