Головна Новини Політика вибори Перенесення місцевих виборів в Україні: що може після цього трапитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Важливо Перенесення місцевих виборів в Україні: що може після цього трапитися

На думку експертів, нинішня влада не повинна бути особливо зацікавлена в перенесенні виборів

11 вересня 2020, 15:34 comments1355
Поділіться публікацією:
Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) прийняв до розгляду позов про скасування постанови Центральної виборчої комісії (ЦВК) про проведення місцевих виборів в Україні 25 жовтня .
"Коментарі" дізналися у експертів, наскільки ймовірним є, що центральна влада, відчуваючи свої слабкі позиції, цілеспрямовано, різними способами (карантин, суди, плутанина з новими правилами виборів) піде на зрив місцевих виборів або підготує грунт для тотальних маніпуляцій і чим це може обернутися .

"Перенесення виборів — потрійна втрата для влади"

Політолог, учасник рейтингу "ТОП-50 політичних експертів та аналітиків" медіагрупи "Коментарі" Кирило Сазонов впевнений, що вибори ніхто скасовувати або переносити не буде.
"Президент вже озвучив, що вибори пройдуть 25 жовтня, згідно з Конституцією України. Верховна Рада прийняла відповідну постанову, виділені необхідні бюджетні кошти на проведення кампанії. Запущено величезний дорогий механізм, зупинити який буде досить складно, — підкреслює політолог. — До того ж, будь-яка маніпуляція з перенесенням термінів виборів до місцевих органів влади викличе вкрай негативну реакцію в українському суспільстві і резонанс на міжнародному рівні. Особливо в контексті того, що РФ категорично незадоволена постановою ВР про проведення місцевих виборів ".
Таким чином, зазначає Кирило Сазонов, йти на перенесення дати виборів за будь-яких обставин — потрійна втрата для центральної влади:
— козир в руки опозиції,
— негативна реакція західних партнерів,
— розширення поля для маневру російської пропаганди.
"Офіс президента прекрасно розуміє ці ризики. І не піде на цей крок, тому що він не вигідний, — говорить експерт. — До того ж, рейтинг довіри до Зеленському виграє на контрасті з рейтингами річного президентського терміну у Порошенка і Януковича. Так що немає причин, які можуть перешкодити проведення виборів в строк ".
Що стосується подачі позову в ОАСК, то Кирило Сазонов звертає увагу, що зробило це якесь всеукраїнське об'єднання сільських голів, депутатів сільрад і селян Порятунок села.
"Я не знаю навіть що це за структура. Як, думаю, і багато українців. Швидше за все, люди, які подали позов, діють в чиїхось вузько політичних інтересах, створюючи потрібний комусь інформпривід ", — констатує політолог.

"Ми маємо справу з іграми самої команди Зе"

На екзотичність суб'єктів, які подали позов, звертає увагу і політолог Андрій Мішин. І це, на його думку, означає, що замовниками виступила не опозиція, яка б піарилась на такому ході.
"Ми явно маємо справу з іграми самої команди Зе. Робиться це, щоб використовувати можливість скасування виборів для маневрування в непростий для "слуг" електоральної ситуації. І мати можливість піти від прогнозованого програшу на місцевих виборах ", — вважає політолог.
Андрій Мішин підкреслює, що цілий рік президентська полістиро не займалася партійним будівництвом, зокрема — створенням партійних осередків на місцях.
"Тепер, дивлячись на соціологію, йдуть варіанти запасного ходу, запасного шляху, — зазначає експерт. — Одного судового рішення ОАСК для цього може виявитися недостатньо. І виглядати це буде не особливо переконливо. Але в сумі з посиленням карантинного режиму на тлі зростання захворювань, ймовірність перенесення виборів стає не те щоб не реальною ".

"Народний гнів може бути похлеще нешкідливих мітингів"

Політичний експерт Богдан Мірошников відзначає: "Є факт подачі позову у всіма" улюблений "ОАСК, а також прийняття його до розгляду (підготовче засідання по даній справі призначено на 2 жовтня). Це вже — половина справи. Наша країна — вона ж унікальна! Будь-яка ноунейм-Гошко, створена вчора на коліні, може подати в будь-який суд з приводу ... У чому суть гри? А в тому, що "зелені" на цих місцевих виборах не "візьмуть" жодне велике місто. Я навіть сумніваюся, що вони будуть мати більшість хоча б в п'яти міськрадах облцентрів ".
Тому, вважає Богдан Мірошников, партія влади буде використовувати всілякі способи, щоб обіграти ситуацію в свою користь. Благо, весь адмінресурс в її руках.
"А тут, крім усього іншого, ще й з" карантином "і пандемією" пощастило ". Їм все одно, що вже навіть ручний Конституційний суд визнав "карантин" незаконним, а весь світ плював на обмеження і вчиться жити з вірусом, — підкреслює політексперт. — Дилетанти продовжують порушувати закон, закриваючи міста в режим "в'язниці" рішенням ноунейм-комісій ТЕБ, які є незаконними і не мають права приймати імперативних рішень ".
Але зірвати вибори не вийде, впевнений Богдан Мірошников. Тому що наслідки будуть серйозні — і навряд чи центральна влада цього не розуміє.
"Адже народний гнів буде похлеще вчорашніх нешкідливих мітингів біля будинку Зеленського в Конча-Заспі, — пояснює експерт. — І ніхто тоді вже не згадає про 73%, бо це буде вже антирейтинг цієї влади — в разі скасування виборів".
Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, чи варто чекати вуличних зіткнень перед виборами.

Перенесення місцевих виборів в Україні: що може після цього трапитися



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини