Головна Новини Політика вибори Місцеві вибори: як змінити місце голосування онлайн
commentss НОВИНИ Всі новини

Місцеві вибори: як змінити місце голосування онлайн

Змінити місце голосування на майбутніх місцевих виборах можуть переселенці і ті, хто офіційно орендує або має власне житло в іншому населеному пункті

6 липня 2020, 13:39
Поділіться публікацією:

Змінити виборчу адресу на місцеві вибори українці тепер зможуть самостійно онлайн. Для всіх бажаючих запрацював спеціальний електронний сервіс Центральної виборчої комісії. Що необхідно зробити, щоб на майбутніх виборах голосувати не за місцем прописки, пояснили на своїй сторінці в Facebok представники Міністерства цифрової трансформації.

Місцеві вибори: як змінити місце голосування онлайн

Раніше на місцевих виборах українцям дозволяли голосувати виключно за місцем прописки. Змінити виборчу адресу дозволялося тільки на виборах президента чи парламентських виборах. Тепер виняток вирішили зробити відразу для кількох категорій громадян. По-перше, це переселенці. З об'єктивних причин вони голосувати за місцем прописки не зможуть, та й багато хто вже давно облаштувався в інших містах і селах. Тому на майбутніх виборах зможуть обирати місцеву владу в тих населених пунктах, де фактично проживають.

По-друге, змінити виборчу адресу дозволили тим, хто офіційно орендує квартиру в іншому населеному пункті і зможе підтвердити це відповідним документом.

Третя категорія, яка зможе голосувати не за місцем прописки, — це ті, хто надасть документ про право власності житла в іншому місті або селищі. Відповідно там вони і будуть голосувати.

Порядок зміни виборчої адреси також спростили. Раніше для цього потрібно було йти в одне з відділень Держреєстру виборців. Тепер досить зайти на їхню офіційну сторінку, вибрати розділ заяви і завантажити один з документів: довідку переселенця, договір оренди або документ про право власності на квартиру чи будинок. Також необхідно буде вказати нову адресу.

"Цю виборчу адресу визначать як постійну. Повторно змінити її протягом шести місяців буде неможливо", — попередили в міністерстві.

Змінити місце голосування українці можуть до 9 вересня. А ось самі місцеві вибори повинні відбутися в Україні 25 жовтня.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як посилення карантину може вплинути на проведення місцевих виборів в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини