Головна Новини Політика вибори Підсумки виборів: які висновки необхідно зробити Слузі народу і Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки виборів: які висновки необхідно зробити Слузі народу і Зеленському

Експерти розповіли, які кроки може зробити президент, щоб остаточно не втопити свій рейтинг і рейтинг партії

27 жовтня 2020, 12:29
Поділіться публікацією:

"Коментарі" продовжують підбивати підсумки виборів. Які висновки має зробити Зеленський після місцевих виборів? Чому партія влади на них провалилася? Які кроки президент може зробити, щоб остаточно не втопити свій рейтинг і рейтинг партії? Експерти дали відповіді на ці питання.

Підсумки виборів: які висновки необхідно зробити Слузі народу і Зеленському

"Ставка на бренд себе не виправдала"

Аналітик, політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена: Володимир Зеленський повинен зрозуміти, що перебуваючи у владі, потрібно щось реально робити. І перестати себе почувати кандидатом в президенти.

"А виїжджати на бренді, на одномоментних технологіях (типу придумати опитування за кілька тижнів до виборів), на звинуваченнях на адресу місцевої влади — не спрацює. Що ми й побачили за результатами партії "Слуга народу" (СН) на місцевих виборах", — підкреслює аналітик.

На думку Олесі Яхно, президентська політсила і сам Зеленський спочатку зробили ряд системних помилок. Які не виправити за короткий час.

"Перша помилка — ніхто не займався партійним будівництвом. СН не стала де-факто партією. Де-юре є, але, по суті, це розрізнені групи, фактична відсутність роботи на місцях. Ставка на бренд себе не виправдала. Потрібно займатися реальною роботою", — впевнена політолог.

Другою помилкою вона Олеся Яхно вважає відсутність чіткої позиції при владі з ряду важливих моментів зовнішньої та внутрішньої політики.

"Зеленський виступив у ролі агітатора. Але у нього у самого — розмиті позиції. За все хороше проти всього поганого, що спрацювало рік тому, в цей раз дало протилежний результат, — підкреслює аналітик. — Партії з чіткою ідеологічною позицією, хоч і вчинені антагоністи (ті ж ОПЗЖ, "Європейська Солідарність") повернули собі виборця".

Третьою помилкою Олеся Яхно називає формування центром конфлікту з місцевою владою.

"Ще Богдан в статусі глави ОП намагався відтіснити Кличка. Потім прийшов Єрмак, з мером Києва помирилися. Але це залишило свій відбиток і мобілізувало мерів. Тим більше — на хвилі коронавірусу і спроб центральної влади звалити на місцеву відповідальність. А представники СН продовжують формувати конфлікт, — зазначає аналітик. — Це і спроба скасувати другий тур місцевих виборів. І послання Зеленського в стилі "ми все робимо правильно, а в проблемі коронавірусу винна місцева влада". Були спроби обмежити місцеве самоврядування. І навіть після виборів Зеленський написав, що буде контролювати місцеву владу. Як? Вона обрана не ним... Він досі не розуміє кордонів своїх повноважень".

Щоб зупинити процес падіння рейтингу, влада повинна перестати підміняти держуправління піаром, впевнена Олеся Яхно.

"Тому що це не додасть, як думає Зеленський, виходячи з попереднього досвіду, а прискорить падіння рейтингу. Що це опитування в день виборів і зробило, — говорить експерт. — Також повинна бути чітка, зрозуміла позиція щодо важливих внутрішніх і зовнішніх питань. Грамотна кадрова політика. Хоча б середньострокове планування в масштабах держави. З двома-трьома чіткими завданнями, під які — відповідні кадри. Хаос кадрової політики, відсутність цілей і завдань — це працює не тільки проти Зеленського і його команди, це працює проти всієї країни".

"Підсумки виборів — це не тільки поразка влади, а й поразка надій українців"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай вважає, що зараз партії влади вже пізно робити якісь висновки. Але — доведеться...

"Представникам "Слуги народу" (СН) треба було готуватися до місцевих виборів весь рік. А ще краще — якимсь чином пропедалювати, щоб вони відбулися минулої осені, коли у "слуг" був високий рейтинг. Зараз зоряна година упущена. Попередні підсумки виборів показали, що у владі в цілому і СН зокрема погано проводилася (якщо проводилась взагалі) кадрова політика. Результат погіршили скандали у владі, непопулярні рішення (в тому числі карантинні, про ринок землі), невиконані обіцянки", — підкреслює Валентин Гайдай.

Він акцентує, що підсумки виборів — це не тільки поразка влади. Це ще й поразки надій українців, які покладалися на "нові обличчя".

"Зараз же українці самі розписалися в тому, що вони в минулому рік помилилися, давши колосальний вотум довіри Зеленському та СН, — зазначає експерт. — Звичайно, після цієї поразки в Офісі президента (ОП) повинні переглянути кадрову політику. Повинні бути перестановки в самому ОП, в керівництві фракції, регіональних осередків. Але глобально картину це не змінить. Адже запущений маховик падіння рейтингу центральної влади навряд чи можна зупинити. А теоретично можливі позачергові парламентські вибори ще глибше "впустять" Зе-команду".

"З прихованою агітацією СН явно переборщила"

Політичний експерт Михайло Железняк впевнений, що багато помилок Зеленського і його партії, що призвели до провалу на місцевих виборах, мають чіткий початок. І їм поки не видно кінця.

"Явна помилка, що всі опорні штаби "Слуги народу", які нібито відкрилися і стали доступні для обивателя давно, насправді з'явилися максимум два-три місяці тому. Не дивно, що менш розкручені політичні проекти взяли у низці міст більше, ніж СН", — зазначає Михайло Железняк.

Помилкою він вважає і Зе-опитування, яке проводили в день виборів.

"У 5 питань точно не вмістити весь український біль, як би їх не формулювати. До того ж частина людей просто не розуміла, про що їх запитують, — зазначає політексперт. — Плюс — це були точно не ті нагальні питання, які турбують українців. До того ж все виглядало дуже нав'язливо. І вся ця прихована (хоч дуже явна) агітація, і залучення до опитування неповнолітніх. З прихованою агітацією СН явно переборщила. У день тиші ми бачили в ряді міст борди зеленого кольору, які грубо закликали голосувати за президентську партію. Не дуже вдалий маневр, що спрацював в результаті проти президента і його команди".

Величезною помилкою, що вдарила по рейтингу, стали і махінації з ковід-фондом, впевнений Михайло Железняк.

"Карантинні заходи були ослаблені, по країні з помпою розгорнули "Велике будівництво", куди влили гроші з фонду для боротьби з коронавірусом. У підсумку до ладу нічого не побудували, лікарні не підготували... Зате президент раз у раз їздив на відкриття чергового об'єкта — перерізати стрічку. Думали, це додасть рейтинг йому і партії. Але план не спрацював, — підкреслює експерт. — Те, що "слуги" не взяли того, на що розраховували в ряді міст, включаючи Київ, лише наближає нас до дострокових парламентських, а можливо і президентських виборів. Не виключаю, що це станеться навесні-влітку 2021 року".

Раніше стало відомо, коли в Україні може відбутися другий тур виборів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини