Головна Новини Політика вибори Підсумок виборів в Білорусі: "програш" Лукашенка і проблеми для Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Підсумок виборів в Білорусі: "програш" Лукашенка і проблеми для Зеленського

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки виборів в Білорусі і розповіли, якими будуть висновки Білорусі та України

10 серпня 2020, 10:10 comments2079
Поділіться публікацією:

Чинний з 1994 року президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко впевнено лідирує на виборах, згідно з даними екзитполів. Однак ймовірна перемога "бацька" до душі далеко не всім: незгодні з цим білоруси спробували зібрати в Мінську майдан. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки виборів і розповіли, якими будуть висновки Білорусі та України.

Підсумок виборів в Білорусі: "програш" Лукашенка і проблеми для Зеленського

Можливі проблеми для України

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко називає першим формальним підсумком те, що Лукашенко, за попередніми даними, продовжує термін свого правління.

"Також очевидно, що в Білорусі зростає розрив між Лукашенком і його прихильниками з одного боку і прихильниками змін і противниками Лукашенка з іншого. І цей розрив стає все більш глибоким і масовим, — підкреслює Володимир Фесенко. — І можливо, ті протести, які вже почалися, триватимуть".

Експерт не виключає, що Білорусь вступає в період затяжної турбулентності — на зразок тієї, яку вже переживала Україна.

"Головний урок буде, швидше за все, для всіх білорусів — рано чи пізно, але доведеться переходити до демократичної форми правління, відмовившись від авторитарної", — продовжує Володимир Фесенко.

За його словами, зараз виникне ряд проблем для президента України Володимира Зеленського.

"На вересень заплановано візит Зеленського в Білорусь. Але якщо нинішні протести там затягнуться, стануть більш гострими, то фон для візиту буде не найсприятливішим, — підкреслює політолог. — До того ж, європейські країни не визнають вибори в Білорусі демократичними. І Україні знову доведеться пробувати пройти між крапельками. Думаю, Київ де-юре не буде давати оцінок виборам, а де-факто — матимемо справу з Лукашенком".

"Спостерігаючи за ходом президентської виборчої кампанії в Білорусі, можна зробити висновок, що вперше за 26-річне правління чинного президента Олександра Лукашенка градус соціальної напруженості в білоруському суспільстві є надмірно високим, — зазначає політолог Олег Гнатюк. — Люди шляхом проведення багатотисячних акцій протесту вимагають для країни політичних, економічних, соціальних та інших змін".

На думку експерта, недемократична перемога чинного президента, а також залякування, тиск на опозицію та громадських активістів, можуть стати фактором ще більшої мобілізації та активізації протестних настроїв усередині країни.

"Падіння рейтингів Лукашенка, а також радикалізації суспільних настроїв може використовувати Росія для посилення впливу на внутрішню політику Білорусі, можливої реалізації сценарію "Новоросії" на білоруській території, — прогнозує політолог. — Цей сценарій можливий за умови штучно спланованих силових провокацій з боку РФ для подальших зіткнень влади і громадян, сприяння насильницькому поваленню влади всередині держави і, як наслідок, розгортання громадського хаосу і некерованості країною".

Якщо ж Лукашенко вдасться жорстко придушити громадський протест, його чекає значне посилення санкцій з боку країн ЄС, що відіб'ється на економічному і фінансовому становищі держави, зазначає Олег Гнатюк.

"І в цьому випадку, — продовжує він, — союзником Білорусі знову виступить РФ. Вона зможе надати фінансову підтримку за умови повної або часткової можливості схвалювати доленосні рішення всередині Білорусі в рамках Союзної держави".

При реалізації таких сценаріїв, вважає Олег Гнатюк, Росія може посилити свій військовий вплив в регіоні, розмістити військові бази на білоруській території уздовж північного кордону і шантажувати українську владу, створюючи чергову загрозу нашій національній безпеці.

"Сценарієм, який має право на життя, є перемога "білоруського Майдану" і зміщення діючого президента, приведення до влади нового глави держави від опозиційного табору і, згодом, проведення нових, демократичних виборів", — говорить політолог.

Для України розвиток подальших подій в Білорусі має істотне значення, впевнений експерт.

"Від цього залежить не тільки розгортання ситуації в самій Білорусі, але і в регіоні теж, — пояснює Олег Гнатюк. — Ситуація буде мати істотний вплив на безпеку України, зокрема. Тому нашій країні потрібно терміново оцінити ризики, спрогнозувати декілька варіантів можливого розвитку подій — і заздалегідь готувати відповідні реакції в разі загрози національній безпеці з боку РФ".

"Країна змінилася"

Головний суперник беззмінного Лукашенка — Світлана Тихановська (згідно з даними екзит-полу вона набирає 6,8%, тоді як Лукашенко — 79,7%) прокоментувала вибори і нічні події так: "Країна змінилася".

"Дійсно, білоруси прокинуться вже в іншій країні, — впевнений аналітик, фахівець з політичних і корпоративних комунікацій Андрій Попов. — Президент буде той же, як і мова, валюта, але менталітет — буде іншим. Тому що пролилася кров і стихійні мітинги були наймасовішими за всю історію Білорусі. Невдоволення наростає".

Нинішня ситуація ще не вирішилася, підкреслює аналітик. Але Олександр Лукашенко напевно залишиться президентом.

"Однак перемігши на виборах, Лукашенко програв країну, — вважає Андрій Попов. — Зерно сумніву було посіяно — і рано чи пізно невдоволення вистрілить. Люди втомилися від Лукашенка, але поки не знають, ким його замінити. І як замінити. Цим користуються зовнішні гравці".

На цих виборах, підкреслює експерт, цікавий союз прозахідних і проросійських опозиціонерів в боротьбі з Лукашенком.

"Це означає, — пояснює аналітик, — що між Кремлем і Заходом є якийсь консенсус. І тепер обидві сторони будуть тиснути на білоруського лідера з метою його заміни кимось менш самостійним. По суті це молдавський сценарій, який дозволив не так давно змінити владу в Кишиневі".

Що стосується України, то нам важливий геополітичний фон, вважає Андрій Попов.

"Після жорсткого розгону мітингів цілком вірогідні санкції Заходу проти Лукашенка, — припускає експерт. — Чим вище буде тиск на Заході, тим більше Мінськ буде залежати від Кремля. А з огляду на заяви з Москви і висловлювання того ж Лукашенка, саме поглинання Білорусі в тому чи іншому вигляді є сьогодні головною метою Володимира Путіна".

У РФ, на думку аналітика, зерно сумніву також посіяно.

"І Кремлю терміново потрібні досягнення, які відвернули б росіян від економіки і закручування гайок. Щоб хабаровські протести не поширилися по всій країні, — говорить Андрій Попов. — З огляду на кримський і раніше грузинський досвід, Путін упевнений, що тільки збираючи землі він зможе свій рейтинг наростити. А все, що його відокремлює від "возз'єднання" з Білоруссю, — це позиція Лукашенка. Той намагається всидіти на двох стільцях: і з Заходом відносини зовсім не зіпсувати, і з російського бюджету підтримку далі отримувати ".

Для України важливо те, що, не отримавши бажаного на виборах в Білорусі, Путіну доведеться шукати іншу мету для домагань, вважає аналітик.

"А де в Східній Європі такі вибори і де є можливості для дестабілізації? Правильно, в Україні. Так що спостерігаємо за виборами в Білорусі, але не забуваємо про власні ризики", — закликає Андрій Попов.

Раніше ми повідомляли, що протести в Мінську силовики розганяли водометами, світлошумовими гранатами та сльозогінним газом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини