Головна Новини Політика вибори Хто б переміг Кравчука на виборах 1991-го року, якби українці голосували сьогодні: опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто б переміг Кравчука на виборах 1991-го року, якби українці голосували сьогодні: опитування

Якби президентські вибори 1991 року відбулися сьогодні, українці обрали президентом В'ячеслава Чорновола.

25 грудня 2023, 10:20
Поділіться публікацією:

Якби українці могли повернутись у 1991 рік, то замість Леоніда Кравчука вони обрали б президентом В'ячеслава Чорновола. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування КМІС.

Хто б переміг Кравчука на виборах 1991-го року, якби українці голосували сьогодні: опитування

Леонід Кравчук. Фото: із відкритих джерел

Соціологи нагадали, що 1 грудня 1991 року в Україні відбулися перші вибори президента. Серед шести кандидатів майже 62% набрав Кравчук (найбільше у всіх регіонах, окрім трьох областей Галичини), а Чорновіл набрав трохи більше 23%.

Серед нинішніх українців зараз 74% проголосували б за Чорновола, а за Кравчука віддали свій голос 13%. У перерахунку до тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було б подано за Чорновола, 14% — за Кравчука.

Зокрема, серед респондентів, які справді у 1991 році мали право голосу (зараз це люди віком 50 років і старше) 81% проголосували б за Чорновола та 10% – за Кравчука.

У всіх регіонах більшість населення проголосувала б за Чорновола. Відносно найбільше – на Заході (86% серед усіх респондентів) та у Центрі (80%). Водночас на Півдні 58% серед усіх респондентів підтримали б Чорновола (Кравчука – 17%), на Сході – 63% (Кравчука – 28%).

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, Україні вдалося, що з кінця 1980-х років реально було інтенсифіковано процес переосмислення своєї історії та свого місця у світі. Незважаючи на окремі бар'єри (зокрема, агресивні спроби вплинути з боку наших "сусідів"), цей процес не припинявся у наступні роки.

"Багато хто при цьому критикує українців за інертність мислення та прийняття низки істин (наприклад, роль Росії в історії України) зайняло надто тривалий час. Проте суспільства — це дуже складні системи, які функціонують у конкретних контекстних історичних умовах", — вважає він.

За його словами, важко однозначно говорити, як би змінилася доля України, якби вибори 1991 року виграв Чорновол: можливо, ми справді тоді б тоді були схожі на Польщу чи країни Балтії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін готується напасти на Європу: яка є ймовірність такого сценарію і чому про це говорять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини