Головна Новини Політика вибори Довибори в Україні: у кого найбільше шансів потрапити в Раду
commentss НОВИНИ Всі новини

Довибори в Україні: у кого найбільше шансів потрапити в Раду

Експерти розповіли, чи можуть зірватися вибори через коронавірус на заході країни

10 березня 2021, 13:35
Поділіться публікацією:

Довибори до парламенту пройдуть 28 березня на Донеччині та Івано-Франківщині. "Коментарі" дізналися в експертів, який розклад на цей момент і чи може ситуація з коронавірусом, який розбушувався на заході України, зірвати довибори.

Довибори в Україні: у кого найбільше шансів потрапити в Раду

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"З великою часткою ймовірності переможуть кандидати не від "Слуги народу""

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш вважає, що в окрузі №87 по Івано-Франківській області основними претендентами на мандат є кандидат від партії "За майбутнє", ексдиректор туристичного комплексу "Буковель" Олександр Шевченко з орбіти Ігоря Коломойського, а також націоналіст з ВО "Свобода" Руслан Кошулинський. А в окрузі №50 у Донецькій області реально претендують на перемогу кандидат від "Опозиційної платформи — За життя" Артем Марчевський і мер Добропілля Андрій Аксьонов, який представляє регіональний проект Ріната Ахметова, партію "Порядок".

"Що на Заході України, що на Донбасі на швидких довиборах до парламенту з великою часткою ймовірності переможуть кандидати не від "Слуги народу". І це не дивно з урахуванням стрімкого обвалу рейтингів Володимира Зеленського та партії СН в результаті їх провальної, в усіх напрямках, політики", — підкреслює експерт.

На думку Євгена Філіндаша, попри погану ситуацію з ковідом в Івано-Франківській області, вибори, швидше за все, там відбудуться.

"Як, думаю, і на Донбасі. Якщо, звичайно, загострення ситуації на фронті не призведе до відновлення масштабних бойових дій, в результаті яких буде вже не до виборів", — зазначає експерт.

"Довибори 28 березня на двох округах стануть помітною політичною подією в житті країни"

Політтехнолог Олександр Кондратенко впевнений, що довибори 28 березня на двох округах стануть помітною політичною подією в житті країни.

"Але, перш ніж давати якісь прогнози, потрібно розуміти, що ЦВК зовсім недавно завершила реєстрацію кандидатів. І говорити про більш реальні шанси тих чи інших, варто не раніше, ніж через два тижні, ближче до дня голосування. Зрозуміло, на сьогодні вже є фаворити в кожному з цих округів. Але якщо в №50 Донецької області ОПЗЖ змагатися з групою Ахметова, і тут шанси приблизно 35/65 між Марчевський і Аксьоновим, то в окрузі №87 (Івано-Франківська обл.) ситуація куди  цікавіша", — вважає Олександр Кондратенко.

Він зазначає, що якщо вірити проміжним соцзрізам, фаворит на Івано-Франківщині — Олександр Шевченко, депутат двох попередніх скликань, власник курорту "Буковель".

"Проти нього політтехнологи виставили аж двох "клонів" в списку самовисуванців. Судячи з анкетними даними, обидва не мають ніякого відношення до округу: один проживає в Київській області, інший — з Києва. Та й годі, технологія не нова, але поки є можливість її використовувати і відтягнути від 0,5% голосів і вище, це дуже навіть робочий інструмент. Крім цього, за Шевченком битимуть ще скандалом з Буковелем і зростанням захворювання Сovid-19. Мовляв, те, що він не закрився навіть в локдаун, стало головною причиною зростання зараження на коронавірус у регіоні, так і в Україні в цілому", — пояснює Олександр Кондратенко.

Що стосується Донецької області, то там, на думку експерта, верх візьме Аксьонов.

"В основному — завдяки значній підтримці частини місцевих кланів і структур Ахметова, — вважає політтехнолог. — Плюс проти Марчевського розгорнута дуже серйозна кампанія з "чорного" піару".

Експерт не виключає можливий зрив довиборів через пандемію.

"Прем'єр Шмигаль про це чітко заявив під час прес-конференції за підсумками року роботи уряду. Але з огляду на те, що стрімке зростання захворюваності в Івано-Франківській області ніяк не вплинуло на передвиборну кампанію, то, швидше за все, ніхто нічого переносити не збирається, — зазначає Олександр Кондратенко. — По Донецькій області куди більш реальним залишається факт загострення військового конфлікту. Ось він дійсно може зірвати вибори".

Політтехнолог наводить такі дані: на цих довиборах зареєстровано всього 34 кандидати в депутати — 20 осіб балотуються від політичних партій і 14 — як самовисуванці.

"Для більшості з тих, хто завчасно не проходить, і тих, хто зараз "вливає" великі кошти в округу і кампанію, я б радив цього не робити з однієї лише причини — залишилося зовсім недовго до чергових дострокових виборів до парламенту. Який сенс "заривати гроші в землю"? Якщо тільки це не для того, щоб заявити про себе і "засвітитися", зробивши заділ для майбутньої кампанії, — міркує Олександр Кондратенко. — І наостанок: напередодні голосування соціологічними опитуваннями будуть маніпулювати, щоб посилити рейтинг одних кандидатів і знизити шанси інших".

"Популярний стронгмен Вірастюк не допоможе СН"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько, роблячи розклад щодо виборів на Івано-Франківщині, звернув увагу, що представник "Слуги народу", стронгмен Вірастюк — лише п'ятий, згідно з соціологічними замірами.

"Лідирують же два кандидати — Олександр Шевченко, який представляє "За майбутнє" і Маруся Звіробій (Біленька) від "Європейської Солідарності". Лідерство Шевченко експерт пояснює двома факторами.

"По-перше, цей політик уже довгий час "засіває" всю Франківщину та цей округ у тому числі — й не без успіху. У 2014 році він обирався народним депутатом. По-друге, на території округу функціонує курорт "Буковель", який дає роботу багатьом людям і платить податки до місцевих бюджетів, — зазначає Володимир Манько. — Про "Буковель" — окрема розмова. Саме цей курорт працював у січневий локдаун і працює зараз, тоді як інший малий і середній бізнес в області змушений був закритися. Саме з роботою "Буковеля" пов'язують початок третьої хвилі спалаху коронавірусу по всій Україні. Шевченко є директором "Буковеля", а належить він олігархові Коломойському, проти якого США недавно ввели санкції. А ще, за інформацією ряду ЗМІ, дорожні компанії, що належать Шевченку, завищують ціни на дорожні роботи в рамках т.зв. "Великого будівництва" — і незаконно заробляють на цьому, що має стати предметом розгляду НАБУ".

На думку експерта, якби інші кандидати, перш за все свободівець Кошулинський, знявся на користь Звіробій, у неї був би шанс позмагатися з Шевченком.

"А ось "слуга" Вірастюк точно не переможе. Прикарпаття — це регіон, де чинна центральна влада не мала підтримки навіть в зоряному для себе 2019 році. А зараз і тим більше. Тож популярний стронгмен Вірастюк не допоможе СН додати ще один багнет до монобільшості", — впевнений Володимир Манько.

Нагадаємо, Дубинський створив особисту міні-групу в Раді: що затіяв нардеп.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини