Головна Новини Політика вибори Довибори в Раду: експерти підбили перші підсумки і назвали лідерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Довибори в Раду: експерти підбили перші підсумки і назвали лідерів

Експерти розповіли, на який округ ще чекають "бійка" і суди

29 березня 2021, 11:23
Поділіться публікацією:

В Україні 28 березня відбулися довибори народних депутатів до Верховної Ради в одномандатних виборчих округах (далі — ОВО) № 50 (Донецька область) і № 87 (Івано-Франківська область). "Коментарі" дізналися в експертів, які були несподіванки і який прогнозується результат.

Довибори в Раду: експерти підбили перші підсумки і назвали лідерів

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Дуже низька явка на 50-ому окрузі"

Політичний експерт Михайло Железняк, коментуючи ситуацію в ОВО № 50 (Донецька область), звернув увагу на дуже низьку явку — 20,99%.

"Це — один із найскладніших округів, — зазначає експерт. — У Покровську, Добропіллі, Мирнограді багато хто працює на шахтах. До того ж це — прифронтова територія. Дуже мало виборців приходило на зустрічі. Тут просто зайняті виживанням".

Михайло Железняк згоден із даними екзитполів і ЦВК (підраховано понад 90% бюлетенів), згідно з якими на окрузі № 50 інтриги немає. Там зі значною перевагою лідирує мер Добропілля Андрій Аксьонов, набираючи близько 65%.

"Він йшов на вибори від партії "Порядок" — місцевого проєкту, пов'язаного з Ахметовим. Ця команда ще в кінці минулого року зайняла практично всі рекламні площі, був підключений весь місцевий адмінресурс. Не обійшлося без брудних технологій, — зазначає політексперт. — Кандидати, які зняли свої кандидатури, швидше за все, представляли інтереси тих, хто залишився у грі. Вважаю гідним результат найближчого конкурента Аксьонова — кандидата від "Партії Шарія", адвоката Валентина Рибіна. За нього, попередньо, віддали голоси близько 15% виборців".

"Бійка на 87-му окрузі далеко не закінчилася"

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко вважає, що в 50-му окрузі все стало зрозуміло, коли 15 березня знявся кандидат від "ОПЗЖ" — генпродюсер Артем Марчевський, який потрапив під санкції телеканалу 112 Україна. Він повідомив, що його батьки захворіли ковідом.

"Марчевський — єдиний, хто міг скласти конкуренцію Аксьонову, до особистості якого є питання. Цього персонажа активісти звинувачували в сепаратистських настроях, у тому, що він у 2014 році організував "референдум", у наявності російського громадянства, нібито отриманого в Криму після окупації. Проти нього порушили справу про підробку документів. Але, як бачимо, це не завадило Аксьонову перемогти з величезним відривом. З плюсів ситуації — серед проросійських сил є конкуренція, а всередині неї панує "разброд и шатание", — зазначає експерт.

Ситуація на 87-му окрузі, за словами Андрія Єременка, куди веселіше. І явка тут була солідніша (35,05%), і інтрига закрутилася. Фактично три кандидати йдуть там ніздря в ніздрю: Олександр Шевченко від партії "За майбутнє", Руслан Кошулинський — від ВО "Свобода", Василь Вірастюк — від "Слуги народу". Згідно екзитполів вони набирають приблизно по 30%.

"Довибори на Івано-Франківщині — це було змагання навіть не між різними кандидатами, а між різними способами управління, агітації, — вважає експерт. — Шевченко, який має "сітку" і своїх "підгодованих" прихильників, позиціонує себе як міцний господарник. У Кошулинського — сітка активних прихильників і підтримка кандидатки від "Європейської солідарності" Марусі Звіробій-Біленької, яка зняла свою кандидатуру на його користь (звичайна технологія, щоб у разі перемоги сказати, що ми тут теж поруч стояли, маємо відношення). У Вірастюка — медійні технології, адміністративна підтримка від центру, але досить слабке місцеве поле для підтримки. Троє кандидатів мають плюс-мінус рівні шанси. Шевченко і Вірастюк вже заявили про перемогу. Далі буде цікаво: на нас чекатимуть веселощі з підрахунком голосів, судами. Думаю, бійка на цьому окрузі далеко не закінчилася".

Раніше повідомлялося, чи може "віп-агітація" від Зеленського допомогти Вірастюку на виборах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини