Головна Новини Політика вибори Довибори в Раду: до чого йде «битва» за 87-й округ
commentss НОВИНИ Всі новини

Довибори в Раду: до чого йде «битва» за 87-й округ

Експерти розповіли, чому вибори на 87-му окрузі обростають скандалами

31 березня 2021, 17:47
Поділіться публікацією:

Кандидат в народні депутати у виборчому окрузі №87 (Івано-Франківська область) Руслан Кошулинський (ВО "Свобода") вимагає визнати результати виборів, що відбулися 28 березня (до цих пір йде підрахунок голосів) недійсними і оголосити перевибори, дивлячись на численні порушення під час підрахунку голосів. У партії "Слуга народу" заявили про перемогу свого кандидата Василя Вірастюка, в партії "За майбутнє" — свого — Олександра Шевченка. "Коментарі" дізналися в експертів, чому йде така битва за цей округ і чи допоможе партії влади можлива перемога її кандидата.

Довибори в Раду: до чого йде «битва» за 87-й округ

Фото з відкритих джерел

"Три кандидати йшли і йдуть ніздря в ніздрю"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова нагадує, що 28 березня довибори проходили і в 50-му окрузі (Донецька область). Але особливої інтриги там не було — впевнено переміг ставленик Ахметова і місцевої партії "Порядок", мер Добропілля Андрій Аксьонов, який набрав більше 65%.

"А ось на 87-му окрузі ситуація інша. Три кандидати йшли і йдуть ніздря в ніздрю. Різниця навіть не в сотні, а в десятки голосів. У хід пішли старі технології — клони (проти Шевченка), віп-агітація (за Вірастюка). Мажоритарка — тема, яка вже йде, але дозволяє створити ілюзію демократичних виборів. Попереду ще пара довиборів — №184 в Херсонській області (нардеп від групи "За Майбутнє" склав мандат, тому що став мером Херсона) та №197 в Черкаській області (нардеп від фракції "Слуга народу" Олександр Скічко був призначений главою Черкаської облдержадміністрації ). А там і вибори мера Харкова, призначені на 31 жовтня, не дадуть нудьгувати. І влада буде максимально використовувати ці вибори, щоб люди менше говорили про те, що потрібні перевибори Ради. Такий собі — свисток на чайнику, випустити пар. Ну, а з огляду на провали партії влади на місцевих виборах восени, округ на Івано-Франківщині (на Донеччині було без шансів) давав можливість Зе-команді спробувати показати, що бренд СН ще живий. Тому і виставили такого яскравого, медійного кандидата як стронгмен і артист Вірастюк. Тому так і вчепилися в можливість натягнути потрібний результат", — пояснює Олександра Решмеділова.

Вона нагадує, що соціологія давала Вірастюка третє місце, без особливих шансів на перемогу. І спочатку в пріоритеті Офісу президента було, схоже, не зганьбитися, як на Донеччині, де кандидат від "слуг" зайняв лише п'яте місце. Але потім, схоже, увійшли у смак.

"Коли їм здалося, що є шанс виграти, вирішили дотягнути Вірастюка до потрібних позицій. Звідси, думаю, і явка, яка на Івано-Франківщині несподівано склала близько 35%, тоді як на Донеччині не дотягнула до 21%. Звідси і віп-агітація від президента, який вирішив напередодні виборів підключити Вірастюка до обговорення теми боротьби з пандемією. Звідси і розмови про десант "слуг" на округ. Звідси і напрочуд довгі підрахунки. Зрозуміло, що Шевченко і Кошулинський теж навряд чи грали зовсім чисто. Але з боку "слуг" це найбільше "не чисто" занадто явне, — вважає аналітик. — Тим часом, якщо буде брудна перемога, це дасть тільки зворотний ефект, мінус по рейтингах".

"Миттєва перемога не дасть в результаті переможного руху вперед"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих пояснює: "Вибори в Івано-Франківській області стали для Офісу президента і його партії показовим майданчиком, де можна показати підтримку виборцями лінії президента. Спадаючий вектор партії змушує шукати варіанти його повернення в зростаючий тренд. Рішення РНБО і боротьба з інформаційними ворогами України лише злегка підняли його на пару відсотків. Проходження депутата від "Слуги народу" в Західній Україні, де сильні і впливові націонал-патріотичні сили, може показати міць і вплив партії "слуг" і її патрона. Тому всі сили влади кинуті на підтримку "свого" кандидата і досягнення поставлених цілей".

І зараз, коли три кандидати йдуть практично нарівні, Зеленському і Ко важливо продавити саме провладного кандидата в депутати, підкреслює Олег Вострих. Щоб зміцнити фракцію в Раді — не стільки кількісно, скільки морально, нагадавши про імідж переможців.

"Включення важелів "правильного підрахунку", можливо, допоможе на сьогодні вирішити питання єдності та посилення партії президента. Але ця теперішня перемога не дасть в результаті переможного руху вперед. Прогалини в підготовці до третьої хвилі коронавірусу, провал з вакцинацією, підвищення комунальних платежів, черговий локдаун і пов'язані з ним втрати бізнесу, посилять негативні процеси в політичному сприйнятті політики президента і його партії", — прогнозує Олег Вострих.

Нагадаємо, ЦВК оголосила переможця на довиборах в Донецькій області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини