Головна Новини Політика вибори Цифрові технології в передвиборній агітації: наскільки реальні подібні методи для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Цифрові технології в передвиборній агітації: наскільки реальні подібні методи для України

Те, що добре для однієї країни, не факт, що буде добре для іншої

25 листопада 2020, 02:26
Поділіться публікацією:

У США під час президентських виборів використовувалися такі комунікативні та технологічні новації, як просування передвиборних програм для смартфонів, удосконалення механізму збору даних виборців, активна реклама в соціальних мережах за допомогою мікротаргетінга. Наскільки ці методи могли б бути ефективними в Україні "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Цифрові технології в передвиборній агітації: наскільки реальні подібні методи для України

Уся справа в базі виборців

Політтехнолог, партнер SIC Group, Глава Інституту демократії та розвитку "PolitA", член IGAPA Катерина Одарченко пояснює: Діджитал-технології, в тому числі ті, що дозволяють зрозуміти портрет споживача по "цифровому сліду", у нас не працюють по ряду причин.

За його совами, той же мікротаргетинг у нас не ефективний, тому що люди не багаті. Не багато можуть собі дозволити смартфони. До того ж, практично по всій Україні — низька культура користування інтернет сервісами, платіжними картами через телефони", — підкреслює політтехнолог.

За словами Катерини Одарченко, коли вона розмовляла з фахівцями в Вашингтоні, ті пояснили, що подібні технічні і технологічні ходи в Україні неможливі ще з однієї причини. У США користування базою виборців — легальна історія, а у нас — ні.

"В Україні партія не може користуватися подібними базами. А тому всі технології зав'язані, як правило, на прямому контакті з виборцем. Лише якщо він дав добро на обробку персональних даних — можна вводити їх в якийсь додаток", — говорить експерт.

Ще один важливий момент: деякі українські політики за великі гроші купували додаток для партійного будівництва. Чи не проводять при цьому власне партійного будівництва.

"Партії, які постійно контактують з виборцем, можуть купити хоч з десяток відповідних додатків. Але без системності, без послідовності, без роботи з електоратом не тільки під вибори, їм не допоможуть ніякі технології ", — каже Катерина Одарченко.

Наднових технологій не було

Політтехнолог Борис Тизенгаузен, коментуючи минулі місцеві вибори в Україні, зазначив, що ніяких наднових технологій там не використали.

"Єдина технологія була пов'язана зі зміною виборчого законодавства. Це коли масово перереєстрували місця проживання людей, а потім вони приходили і голосували в потрібний округ за потрібного кандидата, додаючи йому голосів, — пояснює експерт. — Якщо говорити про технічні нововведення, то кандидати і партії масово пішли в Діджитал. У 2-3 рази більше почали витрачати на рекламу Facebook, Google, Instagram, Twitter. Деякі політики навіть в TikTok увійшли. Така новиночка цього сезону. Але TikTok більше не виборців давав, а впізнаваність. Ось Кличко або Верещук зайшли в TikTok. І про це багато хто починав писати. Це підвищувало впізнаваність, але не працювало саме на залучення молодіжного електорату".

Також Борис Тизенгаузен розповів, що з деяких регіонів надходили повідомлення, що мало не штрих-код на паспорт наклеювали людям.

"Стояв такий спрямований зчитувач, як в супермаркетах. І якщо людина заходила на виборчу дільницю, автоматично зчитувалося — був він на виборах чи ні. А так — все було досить стандартно. Правда, менше стали витрачати на ТБ, більше на "цифру". Стали затребувані фахівці, які вміють налаштовувати таргетування, працювати з виборцем таким чином. Але, на відміну від США, де бази роками формуються (з прив'язкою до кредитних карток, де живе людина, що він купує, які у нього інтереси), у нас особливо ніхто не вміє працювати з такими базами. Тому нам далеко ще до таких мікро-таргетингової кампаній, то якихось локальних кампаній по інтересам", — резюмує експерт.

Нагадаємо, Дональд Трамп готовий передати владу Джо Байдена, але є один нюанс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини