Головна Новини Політика вибори Чи можуть відбутися вибори під час війни: нардепи поставили крапку у дискусії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть відбутися вибори під час війни: нардепи поставили крапку у дискусії

Депутати підписали відповідний меморандум

1 грудня 2023, 08:15 comments6780
Поділіться публікацією:

У середині листопада всі політичні сили, представлені в українському парламенті, підписали меморандум про проведення наступних виборів лише після завершення воєнного стану. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради. Також цю інформацію в інтерв'ю підтвердив перший віце-спікер Олександр Корнієнко.

Чи можуть відбутися вибори під час війни: нардепи поставили крапку у дискусії

Вибори. Фото: з відкритих джерел

Такої домовленості було досягнуто на зустрічі у форматі "Діалогів Жана Моне" для миру та демократії, яка відбулася 10-12 листопада на Закарпатті.

У висновках, оприлюднених за результатами цієї події, йдеться зокрема про те, що керівництво Верховної Ради, голови та делеговані представники депутатських фракцій та груп ВР 9-го скликання "дійшли згоди, що майбутні вільні та чесні національні вибори (парламентські, президентські)" проводяться після завершення війни та завершення дії військового стану з часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення військового стану)".

Під документом стоять підписи зокрема Давида Арахамії від фракції "Слуга народу", Юлії Тимошенко від "Батьківщини", Ірини Геращенко як співголови фракції "Європейська Солідарність", Олександри Устінової від "Голосу" та представників інших депутатських груп.

Зазначено, що вибори мають бути проведені на основі чинного Виборчого кодексу, зі збереженням за основу виборчих систем національних та місцевих виборів, повернувши норми, які забезпечують змагальність кандидатів у межах одного партійного списку (як-от скасування обмеження у 2556 від виборчої квоти, необхідних для просування кандидата у виборчому списку).

Також зазначено, що учасники Діалогу погодились працювати над розробкою спеціального закону, який врегулює особливості проведення перших повоєнних виборів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стало ключовим для України восени: який прогноз на зиму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

С

1 грудня 2023, 09:00

https://www.youtube.com/watch?v=53V9Vo0f5wk


Новини